Protect Da Style - A hip-hop, mint szubkultúra

Képgaléria megtekintése2011.01.21. - 00:30 | cupi - Fotók: BLH

Protect Da Style - A hip-hop, mint szubkultúra

"Ami annak a kornak Petőfi volt, az a ma fiataljának Saiid" - a hiphopról, mint életérzésről, költészetről, szubkultúráról szervezett előadást az MMIK Logo Ifjúsági Szolgálata. A hiphop egy zenei műfaj és egy életstílus is egyben, ami magában foglal megannyi dolgot, például a zenét, az öltözködést, a szlenget.

A hip-hop egy összetett és jól felépített szubkultúra és életstílus egyben. Tapasztalataink szerint sokan nincsenek, vagy csak kevésbé vannak tisztában a műfaj történelmével, részleteivel, globális mondanivalójával. A fejekben uralkodó káosz eloszlatásával, s a hiphop-kultúra mélyebb és részletesebb megismerésével az előadók célja az volt, hogy kicsit közelebb hozzák a műfajt azokhoz, akik benne és körülötte élnek, és mégsem tudnak róla eleget.

A hiphopnak van saját zenei stílusa is, amit rapnek hívunk, van saját tánckultúrája is, a break, és rajzstílusa, a graffiti. A hip-hop egy szubkultúra, ami annyit jelent, hogy az emberek egy bizonyos rétegét éri el, és fogja meg. Sokan találkoznak vele itt-ott, sok ember kerül vele kapcsolatba, de kevesekben alakul ki iránta érzelmi elköteleződés, sokak számára válik csak állomássá a tinédzseréveiben. A hiphop az egység, a közösség és a közeg műfaja. Az alapkoncepció az volt, hogy az utcai zavargásokat okozó dühöt, elkeseredettséget és kétségbeesést békésen, egymással versenyezve vezessék le a kultúra első részesei. A béke, az egység, és a szeretet mellett szórakoztató hatású műfaj alakult ki a '70-es évek Amerikájában. A hiphopnak mindenki részese, aki megéli egy zenén, egy táncversenyen, stb. azt a gyönyört, ami elkötelezettséget alakít ki közte és a műfaj között. A hiphop túlmutat országhatárokon, bőrszínen és vallási hovatartozáson, csupán az emberek egységét, szeretetét, valahova tartozni vágyását és tehetségét kihasználva él és terjed, hódít meg, és kötelez el újabb és újabb generációkat.


Az első előadó Kiddy (Kőhalmi András), világbajnok break táncos volt, aki egy filmvetítéssel készült. A film tökéletes volt az oktatócélra, a hiphop nagyjai szólaltak meg benne. Természetesen angolul, amiből feltételezhetően az agytágításra vágyó közönség nem sokat értett, azonban Kiddy közbeszúrt kommentjei mindenki számára érthetővé és érdekessé tehették az oktatóanyagot. A breakes mindenegyes szavában a hitelesség, az élettapasztalat, a kultúra iránti tisztelet és szeretet, valamint tenni akarás csengett, azaz, hogy ennyi idősen is foglalkozik olyan dolgokkal, mint a hiphoppal valamilyen formában kapcsolatban álló fiatalok terelgetése. Nemes.

Kiddy szekciója után Cupi (Czuppon Gergő, Purestyle Division) vette át a stafétát, aki a rap zene, kialakulásáról, hatásairól beszélt, beleértve ebbe a média generálta jelenségeket is. Jó ötletnek bizonyult videóklippekkel alátámasztani a mondókáját. Praktikus és merész hasonlatai érdekessé és figyelemfelkeltővé tették előadását, gondolunk itt a kelet-nyugat ellentét gazdasági világválsághoz való hasonlítására.


Az este további részében az Urban Dance School táncosai beszéltek. Az előadás talán segített abban, hogy mindenki megértse Afrika Bambaataa alábbi két mondatát:

„...itt az ideje, hogy visszakerüljön az egyensúly a hip-hop-ba..."
„...meg kell mondani az embereknek, hogy itt az ideje, hogy visszaszerezzék a hip-hopot..."

Összefoglalva: Protect Da Style, azaz "védd a stílust"!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Mr.hip-hop 2011.01.22. - 07:20
jó cikk. meg az előadás is frankó volt!