Felhívás - Újabb trükkel próbálkoznak a tolvajok

2011.01.20. - 20:00 | vaskarika.hu

Felhívás - Újabb trükkel próbálkoznak a tolvajok

Csalók próbáltak több ízben főleg idős emberek bizalmába férkőzni, ezúttal a polgármesteri hivatal szociálpolitikai irodája munkatársának adva ki magukat - kaptuk az információt a Városháza sajtóirodájától.

Az elmúlt hetekben Szombathelyen több trükkös bűnöző a szombathelyi polgármesteri hivatal szociálpolitikai iroda munkatársának adta ki magát, így próbált meg az idős emberek bizalmába férkőzni. Több alkalommal például azt ígérték, hogy a közgyógyellátási igazolvány kiállítása, illetve ápolási díj intézése miatt érkeztek látogatóba. Azonban a Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának munkatársai csak abban az esetben keresik fel otthonukban az ügyfeleket, amennyiben előzetesen az illetőt erről értesítették, illetve a látogatás időpontját egyeztették.  Az ügyintéző minden esetben a fényképes közszolgálati igazolványa felmutatásával igazolja magát.

A bűncselekmények megelőzése érdekében érdemes az alábbi tanácsokat megszívlelni:

Az általunk nem ismert személyeket a bezárt bejárati ajtón kívül várakoztassuk. Ha van lehetőségünk, tájékozódjunk a „látogató" kiléte felől, gyanús viselkedése esetén hívjuk a rendőrséget késedelem nélkül. Ha kétséget kizáróan nem igazolta magát az a személy, aki valamely közüzemi szolgálatra, szolgáltatásra hivatkozva adja ki magát, és házigazda nem ismeri őt, és korábban sem látta még, ráadásul egyedül tartózkodik a lakásban, ne engedje be.

A rendőrség számára nagy segítség, ha az elkövetőről használható személyleírást tudunk adni vagy az általa használt gépkocsi forgalmi rendszámát, színét esetleg típusát meg tudjuk jegyezni.

Ha mindezek ellenére mégis bűncselekményt történt, akkor sürgősen értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívó számon. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassa meg a helyszínt, próbáljon meg pontos, részletes személyleírást adni az elkövetőről. Amennyiben bármilyen bizonylatot, csekket visszahagyott, illetve valami tárgyat megfogott az elkövető, ne nyúljon hozzá.

Új hozzászólás