Megint állva tapsolunk - Bokrétaünnep a Weöres Sándor Színházban

2011.01.25. - 17:40 | Tóth Csilla - Fotók: wssz.hu

Megint állva tapsolunk - Bokrétaünnep a Weöres Sándor Színházban

Ezek a napok Szombathelyen a Weöres Sándor Színházról szólnak. Január 21-én a színház megtartotta premierjét, 22-én az új épület avatóünnepélyét, 24-én pedig a Bokrétaünnep keretében a színházi szakma vette birtokba a vadonatúj színpadot. Színészek, zenészek és színidirektorok tisztelték meg vendégszereplésükkel városunk új kőszínházát. A program egészen olyan volt, mint egy szakmai osztálytalálkozó: Jordán Tamás olvasta a névsort, a színpadra szólított művész pedig megmutatta, mi foglalkoztatja mostanában. Vers, zene és próza lepte be a színházillatú termet.

Bokrétaünnep és közlemény

Bokrétaünnepnek hívják azt az eseményt, amikor egy építkezésnél elérik a szerkezeti magasságot. A Weöres Sándor Színház épülete már túl van ezen, és felavatáson túli örömét is szerette volna megosztani a színházi szakmával, és természetesen Szombathely közönségével. Erre az estére elhívták budapesti barátaikat, hogy ünnepeljenek velük, vegyenek részt a szombathelyi színészekkel együtt, egy erre az alkalomra rögtönzött gálaműsorban. 

Az eseményre néhány óra leforgása alatt elkelt minden jegy, sőt olyanok is akadtak, akiknek már nem jutott hely a színház nagytermében, így le kellett mondaniuk a részvételről. Az est két házigazdája Kiss Mari és Trokán Péter, a műsorvezető pedig Stohl András volt. A szervezés fázisában Jordán Tamáshoz többen fordultak azzal a kérdéssel, hogy miért a nemrégiben súlyos közúti balesetet okozó színész-műsorvezetőre bízta ezt a feladatot. Direktor úr hivatalos közleményben válaszolt a hozzászólásokra.


„Stohl András kiváló színész és jó barátom. Vétsége súlyos, büntetést érdemel érte. Ez a bíróság dolga. A barátok kötelessége a megbocsátás és a nehézzé vált lelki életében a segítségnyújtás. A közönség dönthet: csatlakozik hozzánk és jegyet vált, vagy nem bocsájt meg és távol marad. A színházat nem szabad elmarasztalni azért, mert természetéből fakadóan megértő.

Jordán Tamás

P.s.:  Éppen Madáchot próbálunk, Az ember tragédiáját. Naponta halljuk Péter apostol intelmeit, mely szerint az egyént » Csak egy parancs köti: a szeretet.«"

Változatos gála, rengeteg fellépővel

A gála során első vendégként a Kaláka együttes lépett a színpadra, Weöres Sándor megzenésített versével kiválóan megalapozva az est hangulatát. A Kalákát Csankó Zoltán és fia, Csankó Tamás követte, Petőfi Kurta kocsmájának bravúros szemléltetésével, Schell Judit és Schmied Zoltán pedig humoros gyermekverseket szavaltak. Fellépett továbbá Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója, Horváth Charlie, Benkő László, Sebő Ferenc és zenekara.


Az este második fele egy telefonbeszélgetés bejátszásával kezdődött. Törőcsik Mari ugyanis betegsége folytán csak így lehetett részese az eseményeknek. A gála folytatásában színpadra lépett Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, Huzella Péter, Darvas Ferenc, Kern András, Rátóti Zoltán, Lázár Kati, Haumann Péter és Udvaros Dorottya is.

Talán egy kicsit hosszúra nyúlt, de mindenképpen jó hangulatú estének voltunk tanúi. Nálunk a piros pontot Kern András és Haumann Péter vitte haza.

Új hozzászólás