"A kultúra közszolgálat" - Kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2011.01.30. - 10:15 | vaskarika.hu

"A kultúra közszolgálat" - Kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Helyszín: Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2011.01.24 - 04.16.

Január 24.-től egészen április 16.-ig látható a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban az "Azok a 60-as, 70-es évek" című kiállítás sorozat legújabb tárlata, melynek címe A kultúra közszolgálat. Ezúttal a szocializmus idején felavatott intézmények elevenednek meg a könyvtár helyismereti gyűjteményének válogatott fotóin.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjteményének fotóit mutatja be az intézmény negyedévente megújuló kiállítás-sorozata Azok a  60-as, 70-es évek címmel. A január 24-én megnyílt tárlat - A kultúra közszolgálat címmel - a szocializmus idején felavatott kulturális intézményeket veszi sorra.

Ebben az időszakban egymást érték az intézmény-avatások, a város szinte minden évben gazdagodott egy-egy közintézménnyel. Az érdeklődők többek között láthatnak fényképet a Forradalmi Múzeum, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, a Művelődési és Sportház, a Savaria Mozi, a Derkovits-múzeum és a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár felavatásáról. A régi képeken megelevenedik a Vas Megyei Levéltár, a Smidt Múzeum, a Savaria Múzeum és a Vasi Múzeumfalu. Bepillantást nyerhetünk az ünnepi eseményekbe, a fotókon felfedezhetjük a korszak politikusait, a városi közélet jeles személyiségeit.

A nosztalgiázás tehát tovább folytatódik. A tárlat 2011. január 24-től április 16-áig tekinthető meg a könyvtár második emeleti minigalériáján.

Néhány érdekesség a kiállítás anyagából, tudósítások a Vas Népe hasábjain: 

1963. augusztus 19-én este 7 órakor Ilku Pál művelődésügyi miniszter átadta a Művelődési és Sportház kulcsát Gyurácz Jánosnak, a városi tanács vb-elnökének és az addig kint várakozó szombathelyiek birtokba vehették az épületet. A Himnusz elhangzása után Gonda György, a megyei tanács vb-elnöke, majd Ilku Pál köszöntötte a jelenlévőket, este pedig az Állami Operaház művészei 1200 meghívott vendég előtt - akiknek legtöbbje részt vett az építkezésen vagy a társadalmi munkában - mutatták be Erkel Ferenc: Bánk bán című operáját. Másnap a sajtótájékoztató után sportbemutatót rendeztek a baráti országok sportolóinak és a magyar olimpiai keret tagjainak részvételével. A beruházás nagyságát, fontosságát egyértelműen mutatja, hogy a korabeli napilap heteken keresztül foglalkozott az intézménnyel és az avatóünnepség részleteivel.

1967. augusztus 20-án emlékmúzeum nyílt a Vorosilov út (ma: Mátyás király út) 4. sz. házban Derkovits Gyula tiszteletére. A múzeumban eredeti írásos és fénykép-dokumentumokat, újságkivágásokat, eredeti Derkovits alkotásokat és a festő használati eszközeit lehetett megtekinteni.

Az Alkotmány utca (ma: Szily János utca) 2. szám alatti Eölbey-házban 1970. április 2-án a „Vas megye munkásmozgalma" című állandó kiállítással megnyílt a Forradalmi Múzeum. Az ünnepségre háromszor-négyszer annyian látogattak el, mint amennyien befértek az épületbe, így a vendégek jelentős része a folyosón és a lépcsőházban hallgatta végig az avatóbeszédet, amelyet Vámos József, a városi pártbizottság első titkára mondott. A kiállításon az érdeklődők okmányokat, emléktárgyakat, egykori újságokat, plakátokat, fényképeket tekinthettek meg Kiss János altábornagy egyenruhája és személyes tárgyai mellett, de a tárlat kiegészült azokkal a szobrokkal és festményekkel, melyeket a vasi képzőművészek forradalmi tárgyú alkotásaiból válogattak össze.

1970. dec. 12-én átadták rendeltetésének a megyei könyvtár új épületét. A cikkíró megfogalmazása szerint: „Ez az esemény - fotosságát tekintve - túlmutat a szokványos (és megyénkben szerencsére már-már mindennapos) objektum átadási rendezvények körén. Nem kevesebbről van szó ugyanis, mint arról, hogy a szocialista Magyarország legkorszerűbb könyvtári létesítményét avatták fel szombaton - és éppen Szombathelyen!" Az avatóünnepségen elsőként Sinkovits Imre színművész szavalta el Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban című költeményét, majd Csonka György, az MSZMP Vas megyei Bizottságának titkára köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Gosztonyi János művelődésügyi miniszterhelyettes mondta el ünnepi beszédét, majd az ilyenkor szokásos szalag átvágásával formálisan is átadta az intézményt. Az átadáson Ausztria, Bulgária, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Lengyelország, a Német Demokratikus Köztársaság, Románia és a Szovjetunió könyvtári szakemberei is részt vettek, délután a IV. Nemzetközi Könyvtárépítési Konferencia nyilvános ülésszakát tartották meg az újonnan átadott épületben.

1973. augusztus 18-án felavatták az újonnan épült Savaria mozit. Mint Horváth Miklós, az MSZMP városi Bizottságának első titkára ünnepi beszédében megfogalmazta: „Az új épület esztétikumában hozzájárul a műveltség terjesztéséhez, a kultúrált szórakozáshoz, biztosítja fiatal és idős számára a szabadidő hasznos eltöltését, azt, hogy pihenve tanuljanak a filmből emberi szépet és jót, a művészet megbecsülését." Az avatóünnepség után díszelőadáson mutatták be a Csajkovszkij című színes szovjet panoráma filmet. Az első vetítésen a megyeszékhely kiváló dolgozói, s az építők vehettek részt.


Új hozzászólás