Az elegancia mércéje - Borvacsora a Rex Clinic Hotelben

Képgaléria megtekintése2011.02.08. - 19:15 | Bangó Mária 'Mira' - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Az elegancia mércéje - Borvacsora a Rex Clinic Hotelben

A Rex Clinic Hotel borvacsora meghívásának eleget téve a hétvégén történelmi környezetben, a rátóti Széll Kálmán kastélyban költötte el vacsoráját szerkesztőségünk. A négy fogásból álló menüsort a Vylyan Pincészet kitűnő boraival házasítva hol máshol érezhettük volna magunkat, mint a kulináris örömök paradicsomában!

HIRDETÉS

Rex Hotel Clinic - a csodálatos környezetben elhelyezkedő, impozáns kastélyhotel meghitt, nyugalmat árasztó hívogatásának nem lehet ellenállni. A nemzeti örökség részét képező XIX. századi épületbe lépve klasszikus és letisztult formák fogadják a látogatót, melyek harmonizálnak a modernkori megoldásokkal. A négycsillagos hotelként újjászületett kastély jó példája és impozáns képviselője megyénkben a szakértő kezek által megmentett, s anti-aging klinikai központtá alakított műemléknek. Az 1890. körül épült, Széll Kálmán egykori miniszterelnök tulajdonában álló kastély átalakítását két nagyon fontos tényező is alátámasztotta: az egyik az a nagyfokú igény és érdeklődés, mely a páciensek részéről érkezett, a másik pedig a környék, illetve e történelmi épület kiváló adottságainak felismerése volt.

Ebben a történelmi környezetben került sor arra az exkluzív borvacsorára, amely egyrészt a szálló remek konyháját és ételkülönlegességeit volt hivatott megismertetni, másrészt méltó hírverést kívánt adni a minőségi magyar bornak, emelve borfogyasztási szokásaink és kultúránk nívóját. A különleges hangulatú étterembe lépve egy üvegtetőn át feledkezhettünk a kastély csillagfelöltős látványába. A külső tehát milliárdnyi csillagos volt, ami a tartalomnak, azaz a vacsorának is magasra helyezte a mércét.


A borszakmai előadással színesített gasztrokulturális utazásra Wawrzsák László, a Vylyan Pincészet borszakértője kísérte a vendégeket, fogásról fogásra. A fiatalembert öröm volt hallgatni, ahogy a dűlőkön dülleszkedő szőlőszemek mosolygásáról beszélt, majd szakértő szavai segítségével elkísérhettük a borokat születésüktől, egészen az ételekkel történő frigyre lépésükig. A házasítások mind a négy fogásnál hibátlanul sikerültek. Az üdvözlőitalként, majd az előételhez felszolgált 2010-es Rizling-Boszorkány citrusosan fanyar zamata harmonikusan illeszkedett az előétel ízkompozíciójához. Második fogásként tejszínes brokkolikrémlevest szervíroztak szarvasgomba-olajjal ízesített krutonnal, melynek ínycsiklandó ízvilágát a 2009-es évjáratú Chardonnay-Harka könnyed, friss aromája tette teljessé.

A fogások közti szusszanásra szánt beszélgetős nedű, a 2010-es évjáratú Rosé-Kakas választása is megerősítette azt az érzésünket, hogy borkalauzunk szakértő a javából. A 2007-es évjáratú Syrah már-már szimbiózisban élt a főételként tálalt bélszínnel „Rossini" módra, és a sült zöldség körettel, mint ahogy ez nem történt másként a desszertként asztalunkra kerülő Nagymama kuglófja és a pincészet csúcsbora, a 2006-os Duennium tekintetében sem. Az értékelésnél - mert erre is volt mód - a csillagokat bőkezűen oszthattuk, de nemcsak azért, mert az égen kifogyhatatlan mennyiségben voltak jelen.


A borvacsora alatt megelevenedett az ősi magyar, pontosabban a villányi mondavilág, melynek szereplői közül a vendégek Boszorkával, Harkával és a Kakassal "személyesen" is találkozhattak - bor formájában. Az Ördög ez alkalommal máshol mulathatott, de az is lehet, hogy a Vylyan Pincészet hideg pincéjében aludt. Aki nem hiszi, járjon utána Rátóton, amely most már nemcsak mesebeli csikótojásával, hanem a mesébe illő Rex Clinic Hoteljével is büszkélkedhet.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás