Evolúció a standupban - Beszélgetés Kovács András Péterrel

2011.02.18. - 11:00 | nyugatmagyar.hu - Fotók: ifj. Tárnai Tamás

Evolúció a standupban - Beszélgetés Kovács András Péterrel

"Azon kevesek közé tartozunk, akiket még nem utálnak azért, mert sztárok lettek" - mondta a nyugatmagyar.hu-nak a Dumaszínház humoristája. Kovács András Péter a soproni közönség rekeszizmait folyamatos tréning alatt tartotta közel másfél órán át: bicikliző kígyó, kézimunkázó dinoszaurusz, Noé bárkájának biztonsági őre, ősemberek party-szokásai, szúnyogok vadnyugati párbaja, s még ezernyi téma került terítékre.

Amint arról a nyugatmagyar.hu korábban beszámolt, az ország első tematikus stand-up estje Kovács András Péter nevéhez fűződik, s törzsanyaga az evolúció. A műsor több száz érdeklődőt csábított a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba is.KAP vastapssal vonult le a színpadról az öltözőbe, ahol mosolyogva mesélt nekünk arról, ő hogyan éli meg a produkciókat, mit gondol a soproni közönségről. Azt is megtudtuk, Multigáz című könyvének folytatása ősszel érkezik.


"Jól éreztem magam a színpadon, bár az előadás első felében nagyon izgultam. Annyira féltem, hogy nem mertem improvizálni. Egyszer hibáztam is, mert az agyam már három gondolattal előrébb járt. A második felvonás oldottabbra sikeredett, kevésbé ragaszkodtam a törzsanyaghoz. Ugyanakkor a tematika természetesen mindvégig adott volt, s a közönség sem vár ebben az esetben más témát" - kezdte Kovács András Péter.

"Pontosan egy éve foglalkozom az önálló esttel, eleinte inkább a fővárosban voltak fellépéseim, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy vidéken nehezebben telik meg a nézőtér egy ember előadásáért. Merőben más ez, mint a Showder Klub, itt egyedül az enyém a munka, s a felelősség, ám a végén a taps is csak nekem szól. Sopront különösen szeretem, Dumaszínház többi tagjával együtt először itt kaptunk lehetőséget a bemutatkozásra a vidéki városok közül a Pro Kultúra szervezésében. Már negyedszerre jártam itt, és sosem csalódtam a közönségben. Erre mondhatnánk azt is, hogy azért, mert még én sem okoztam nekik rossz élményt, de nagyon sokat számít, hogy a nézők mennyire nyitottak, s hogyan fogadják azokat a poénokat, amik megértésében a műveltség is szerepet játszik. Ez a közönség józan és objektív, ugyanakkor nincs köztünk hideg távolságtartás" - folytatta.


Érintett a műsorban celebeket, politikusokat, de nem lehet azt mondani, hogy sokat foglalkozott velük.

Amennyire érdekli a közönséget, csak annyira. Ezek a témák pegig nem mindig aratnak osztatlan sikert. A mostani előadás során is megfigyeltem, az emberek az ˝itt és most˝ poénokra és a hétköznapokkal kapcsolatos viccekre reagálnak leginkább.

A klasszikus azonban nem maradhatott el: ˝Luke, én vagyok az apád˝...

Igen, ez nálam gyerekkori szerelem, s úgy veszem észre, a hallgatóság is kedveli. Három évesen ültem a moziban, s nem tudtam eldönteni, hogy Darth Vadert hallom, vagy apám horkol mellettem a moziban. Nővérem tolmácsolta feliratokat, azóta is nagy kedvenc a film.

Némi képzavarral élve, meddig tart az Evolúció?

Tervezem, hogy eladom az anyagot egy tévének, kiadónak. S majd utána jön a következő tematikus est, ami a popkultúráról szól. Moziról, bulizásról, plázákról. Egy humorba ágyazott társadalomkritika várható.
Ettől függetlenül próbálkozom angol nyelven a stand-uppal. Nehezebb is, könnyebb is, de a közönség hálás azért, ha kelet-európai poénokat hall.

Első könyve, a Multigáz - amelyben a Hálózat, egy telekommunikációs cég nem más, mint egy álcázott, országos átverés - széles olvasótáborra tett szert. Mi áll a témaválasztás hátterében?

Nyár elején nekem is volt problémám egy előfizetés lemondásával, szereléssel, ügyfélszolgálattal, stb. Jól ismerem a multi cégeket, sokszor lépünk fel a köreikben. A könyvben szereplő karakterek többségét is az élet mintázta. Egyébként Topor és Csete visszatér, a multik után a média világa következik. Médialom címmel ősszel várható a könyv megjelenése.

A beszélgetés folytatása itt olvasható!

KAP korábbi szombathelyi fellépéséről készült írásunk itt található!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Horváth László 2011.02.19. - 15:05
Kicsit sánták a képek! Sopronban készültek?
BLH 2011.02.19. - 16:16
Egy Palace-os KAP előadáson, linkje a hír után! :)