Rap verseny a kulturált vitázásért - Busa Pista a disputa-pályázat védnöke

2011.02.28. - 15:25 | vaskarika.hu

Rap verseny a kulturált vitázásért - Busa Pista a disputa-pályázat védnöke

A Szóval?! Országos Vitaverseny keretében rap-pályázat indul középiskolásoknak, a slam-poetry stílus kedvelőinek és művelőinek február 28. és március 21. között. A disputa-rap-szódia pályázat védnöke Busa Pista rapper. A február 28-án induló program célja, hogy a zenén keresztül lehetővé tegye a fiatalok számára a disputa-kultúrával való megismerkedést.

A januártól április végéig tartó Szóval!? Országos Vitaversenyen uniós vitatémák mentén mérik össze a középiskolások érvelési és kommunikációs készségüket. Az előselejtezőben 171 csapat mérkőzött meg az elődöntőbe jutásért.

A Szóval?! Országos Vitaverseny most azokkal a fiatalokkal is meg szeretné ismertetni a kulturált vitázás előnyeit, akik a versenyben nem vesznek részt. A február végétől meghirdetett, Disputa-rap-szódia rap szövegíró verseny lényege, hogy szókimondó, vagány szöveget kell költeni és előadni, egy, az Unióhoz is kapcsolható témakörben. A rap - mint a disputázás hírvivője - indokolt választás, hiszen ez az a zenei stílus, ahol érveléssel rímekbe szedve fejtik ki a szövegelők, vagyis a rapperek a mondanivalójukat. A disputa-kultúra ilyen fajta bemutatása külföldön sem idegen.

A Disputa-rap-szódia pályázaton minden középiskolás részt vehet. Az esemény védnöke pedig a hazai slam-poetry és hip-hop koronázatlan királya, Busa Pista lesz. A rapper készített több zenei alapot is, amit a hivatalos pályázati oldalról tudnak letölteni a jelentkezők, majd regisztráció után ide kell feltölteni a kész műveket is.

Pályázni 2011. február 28-tól március 21-ig lehet! A pályázati feltételekről a www.szoval.eu oldalon tájékozódhatnak a rappelni vágyók.

Busa Pista készített egy kis freestyle kedvcsinálót is a nevezéshez!

 

A témakörök, amelyeket rappelve kell előadni:

  • Kultúra
  • Demokrácia
  • Ha én lennék az elnök
  • Környezetvédelem
  • Európai Egyesült Államok

Mutasd meg, mennyire veszélyes fegyver a szó!
A Vitaverseny és kiegészítő programjai az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósulnak meg.


Új hozzászólás