Vass Bélát lehoztuk a padlásról! - Tárlat 80 éve nem látott képekből

Képgaléria megtekintése2011.03.19. - 15:40 | vorinori - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Vass Bélát lehoztuk a padlásról! - Tárlat 80 éve nem látott képekből

Háttal álltam a falnak. Megfordultam, és a keresztre feszített Krisztus tárult szemem elé. Alul a festői kézjegyen ez állt: „Mariskának. Béla. 1926, III/18.” Azon a napon volt pontosan 85 éves ez a kép, amit most újra leporoltak, és az MMIK Médium galériájában tekinthettünk meg, Vass Béla számos, egyéb alkotásával együtt.

Ahhoz, hogy ez a tárlat létrejöhessen, Vass Béla itt-ott, sokszor padlásokon porosodó festményeit kellett 80 év után újra elővenni és leporolni. A feladat nem volt könnyű: a képek jelentős része megsárgult, sötét lett, és megtöredezett. Restaurálni kellene őket, de erre sajnos nincs fedezet.

A Művészeti Szakközépiskola 4 fős rövid fúvósműsora után Torjay Valter művészettörténész avatott be minket a festő, Vass Béla életébe és művészetébe. A festő 1872-ben látta meg a napvilágot, így az imént említett zene visszaidézte fiatalságának korát. Élete során ő maga különleges szegmense volt a szombathelyi művészeti életnek: a helyi Képzőművészeti Szakosztály elnöke volt, úgy is nevezték: a régi szombathelyi művészet lelke. Vágyott arra, hogy az itteni művészeket egyesületbe fogja össze, és talán ezen indíttatásból 1921-ben művészeti iskolát létesített Szombathelyen, amit a jelenlegi intézmény ősének is mondhatunk. 1934-ben halt meg, és a Szent Márton temetőben nyugszik, méghozzá olyan helyen, ahova a város utat szeretne építeni...


Valter szerint képeinek színvonala nem egyenletes, de mégis olyan talentumot villant fel egy-egy képében, ami megdöbbentő. Vass Béla nemcsak festő volt: a tárlaton megtekinthettük többek közt Decorator című, 1928-as könyvét is, mely végül nem került kiadásra. A könyv lapjain megtalálható színes foltokból tükrök segítségével ornamentikákat lehetett kialakítani. Ebből is látszik, hogy Vass Béla mennyire sokszínű egyéniség volt: könyvet készített, festett, szívén viselte Szombathely művészetét, sőt, még profi szinten vívott is.

Ennek ellenére sírja helyére utat szándékoznak építeni, képei restaurálására nincs pénz, amiket amúgy 80 éve szinte senki nem látott. Mi megnéztük, és állíthatjuk: a festményekre a felújítás valóban ráférne, mégpedig azért, hogy ne csak azok emlékében éljen Vass Béla, akik esetleg kisgyermekként még találkozhattak vele, hanem a helyiek is láthassák alkotásait még jó ideig.


Képeinek témái elég széles skálán mozognak: festett önarcképet, megörökítette lányát, Lilit, emellett vallási képeket és tájképeket is készített. Egy szinte elfeledett festő, elfeledett képekkel kapott újra egy kis nyilvánosságot, vagy ahogy Torjay Valter mondta: „Vass Bélát lehoztuk a padlásról!"

Aki szeretne 80 éve nem látott festményekben gyönyörködni, április 1-ig megteheti az MMIK Médium galériájában!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Torjay Valter 2011.03.20. - 09:12
Nagyon szépen köszönjük a megtisztelő figyelmet!