Az ország WC-s nénije besokallt: ˝Ideje rendet tenni a fejekben˝

2011.03.21. - 23:15 | vaskarika.hu

Az ország WC-s nénije besokallt: ˝Ideje rendet tenni a fejekben˝

Érdektelen polgármesterek akadályozzák a nyilvános WC-k ügyében az előrelépést - állítja a jelenleg Sopronban élő Ági mama. Feladatát azok sem könnyítik meg, akiknek feneke után takarít. A nyugatmagyar.hu cikke.

HIRDETÉS

Minőségi változás állhat be a soproni nyilvános illemhelyeken, miután a városban már megjelent Ági mama, aki 2007-ben elnyerte a legjobb WC-ért járó közönség díjat - írta a nyugatmagyar.hu közel egy évvel ezelőtt.

Pivó Ágnes most felkereste a portál szerkesztőségét, mert - ahogy fogalmazott - ˝ideje rendet tenni a fejekben˝. Ági mama elmondta, milyen falakba ütközik a városban és országszerte, ha egy kulturált illemhely üzemeltetéséről van szó.

- Két ok motivált, amikor elindítottam a vállalkozást. Az egyik, hogy ne szégyenkezzen a pofánk a külföldi vendégek előtt a magyar nyilvános WC-k állapota miatt, valamint minél több 40-50 évesnek tudjak munkát adni. Csökkent munkaképességű embereket is foglalkoztatnék, hiszen ők nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak elhelyezkedni. Nevek és konkrét helyek nélkül, de szeretném megosztani az olvasókkal azokat a történeteket, amelyek nagyon elkeserítenek és elgondolkodtatnak: megéri-e tovább harcolni ezen a területen? - kezdte Ági mama.

˝Egy jó városvezetőnek a város ˝kisebb˝ dolgaival is foglalkoznia kell˝

- Az egyik esetben szintén megkerestem egy polgármestert, ahol már a titkárnő az utamat állta, mondván a városvezető nem foglalkozik a WC-k ügyével. Könyörgöm, egy titkárnő ˝ne legyen élet-halál ura˝, s engedjen beszélni. Vallom, hogy egy jó polgármesternek a város ˝kisebb˝ dolgaival is foglalkoznia kell, a polgárok mindennapi életét megkönnyítő feladatok fontosak.

- Országosan probléma, hogy több városban a nyilvános WC-k hosszú éveken keresztül nem működnek, ám mikor bejelentkezek az önkormányzathoz az üzemeltetési jogért, rögtön azzal kezdik, hogy ˝jó, akkor kiírunk egy pályázatot". Kérdem én, minek? Minek, amikor önként itt van valaki, aki a nyakába venné a gondokat, s azonnal elvállalná a működtetést, minőségi színvonalon. Ráadásul a bérlésért horror összeget kérnek. Nagy baj lenne, ha azt mondanák a polgármesterek, hogy nem kell bérleti díjat fizetnem? Hiszen ezek az épületek sem termeltek hasznot, általam viszont működhetnének.

˝Az emberek fejében is rendet kellene tenni˝

Magyarországon - tisztelet a kivételnek - az emberek fejében is rendet kellene tenni. Olyan kiszolgálást nyújtunk, amilyet sehol a világon nem találnának: ingyenes tampon, ingyenes pelenka - különböző méretekben, intim törlőkendő, bugyik, alsónadrágok, gyógyszeres doboz. Az összes vény nélkül kapható gyógyszerrel el vagyunk látva, folyamatos felügyeletet nyújtunk.

Nyáron, a strandokon az általunk üzemeltetett illemhelyeken hűtőszekrény és mikrohullámú sütő van: a kisgyermekes anyukák be tudják tenni az ételt és meg is tudják melegíteni.

A legtöbben ezeket a dolgokat nem látják át, az emberek megállnak a WC előtt, s lekiabálják a fejünket, hogyan merünk elkérni 200 forintot. Ők csak az összegig látnak el, azt nem tudják, hogy fizetem a dolgozók bérét, vizet, villanyt és a horror összegű bérleti díjat is. Mindemellett, ami bevételem bejön az igazából nincs is, hiszen újabb hasznos eszközökre fordítom.

Sokallják az összeget a ˝csilli-villi˝, műkörmös kislányok is, akik után a legtöbbször kaotikus állapotok uralkodnak. A sok sminkre, drága ruhákra, cipőkre, italra nem sajnálják a pénzt, de azoktól igen, akik a fenekük után takarítanak.

Az a véleményem, hogy az iskolákban be kellene vezetni az illemhelyek helyes használatának tanítását, ugyanis nagyon sokan nem tudják az alapvető etikát. Azon is változtatni kellene, hogy a ˝WC-s nénit˝ ne egy alantas munkának tekintsék. Annyi mindent szeretnék még elérni, de folyamatosan falakba ütközöm - hallhattuk Ági mamát, aki elkeseredésében már arra is gondolt, Ausztriában próbál nyitott ajtókat találni. Úgy érzi, itthon a polgármesterek egyáltalán nem partnerek ebben az ügyben, nem érdekli őket a probléma, nem foglalkoznak vele.

- Ha megnyerném az ötös lottót, a pénzt biztosan a WC-k üzemeltetésére fordítanám, az az álmom, hogy Magyarország illemhelyei rendezettek legyenek, ám ilyen körülmények között ezt nagyon nehéz elérni - zárta szavait Ági mama.

A teljes cikk itt olvasható!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Pintyő 2011.03.21. - 23:38
Ági mama, nem tudta, hogy az egész ország egy nagy klozet? Mindenki ***ik mindenre. :)
kitti 2011.07.23. - 09:20
Bármily meglepőnek is hangzik - a sikeres turisztika itt kezdődik !
A mellékhelység szerves része a vendégfogadásnak. Állapota pedig minősít egy várost, egy egész országot.