Az acélt megedzik - Szent-Györgyisek estje iskolájukért

Képgaléria megtekintése2011.04.27. - 11:30 | Dart

Az acélt megedzik - Szent-Györgyisek estje iskolájukért

Április 26-án este a Szent-Györgyi Albert Középiskola diákjai mutatkoztak be a Cafe Frei-ben. Az iskola dráma- és médiatagozatos hallgatói csillogtatták meg tehetségüket versek, felolvasások, kisfilmek és fotók közvetítésével. Az estet a fiatalok saját maguk szervezték, hogy ezzel is felhívják a döntéshozók figyelmét iskolájukban folyó színvonalas oktatásra, és tegyenek valamit az intézmény megmentésére.

Szomorú és elgondolkodtató a Szent-Györgyis diákok helyzete, akiknek sulija - ha a csillagok helyi konstellációja nem változik - vélhetően a következő tanévben be fog olvadni Szombathely többi oktatási intézményébe. A pénzügyi helyzet ismeretében - ha az íróasztal mögött csak a számokat nézzük - a döntés ésszerűnek tűnik. De a számok mögött sorsok állnak. A diákok - legfőképp a végzősök - és a pedagógusok életében mindenképpen megrázkódtatást fog a döntés okozni. Meg kell tanulniuk feldolgozni, hogy mára már nemcsak olyan jelzős szerkezet nem létezik, hogy „biztos munkahely", hanem a „stabil iskola" sem. Az alacsony gyermeklélekszám miatt a bezárásra ítélt falusi általános iskolák után a városi középiskolákat is elérte ez a folyamat.

Az Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskolából Szent-Györgyi Albert Középiskolává átalakult tanintézet a Joskar Ola lakótelepre költözött. Miután feladni kényszerült az érettségi előtti egészségügyi szakképzést, a város többi gimnáziuma között megtalálta új helyét a dráma és mozgókép, valamint az iskola legszebb hagyományaira épülő egészségügyi orientációs tagozatával. A diákság és a tanári kar sokat tett a lakótelepi környezet élhetőbbé, rendezettebbé, tisztábbá tételéért.

Úgy tűnik némi fáziskéséssel érte el a válság szele a város oktatását. Míg a korábbi években nagy leépítéseket elszenvedő üzemek mára pozitív életjeleket mutatnak, addig a korábbi alacsonyabb adóbevételekből adódó pénzhiány mintha most ért volna a vezeték végére.

Szimpatikus a tanulók önszerveződése, amivel tenni szeretnének közösségükért, iskolájukért. Aláírást gyűjtenek, kiállítást, előadást szerveznek, hogy hallassák hangjukat. Az alma mater védernyője szakadozik, a diákok pedig saját lábukra állva igyekeznek foltozni a növekvő réseket. Ezek a napok mintha gyorsabban érlelnék őket felnőtté. A kedvezőtlen körülmények hatására remélhetően nem megtörnek, hanem a helyzethez alkalmazkodóbbá, keményebbé válnak. Hasonló a helyzet, mint amikor az acélt megedzik, bár az intézkedés célja nem ez...

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás