Bringamajális és tavaszi piknik Szombathelyen - Critical Mass (ápr. 30)

2011.04.27. - 17:30 | vaskarika.hu

Bringamajális és tavaszi piknik Szombathelyen - Critical Mass (ápr. 30)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2011.04.30.

Április 30-án újra megszállják a kerékpárosok a várost a tavasz és a bringázás örömére. Ez lesz a hatodik Critical Mass Szombathelyen. Délután 4 órakor indul a tömeg a Sportháztól, bejárják a várost, és a Fő tér érintésével az Emlékműnél zárják a délutánt, egy közös bringás piknikkel. Ne hagyd otthon a kockás plédet és a piknikes kosarat! Ha zenélsz, hozd a hangszeredet, a piknikhez kell a zene!

Mi a Critical Mass?

Közös bringás tekerés a közutakon, a forgalomban, s egyben felvonulás és mozgalom is. Célja, hogy Szombathelyt biciklis várossá változtassa, de nem csak egy napra! A közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak a benne résztvevők. A Critical Mass résztvevői szeretnének bringával is jól használható utakat, kerékpársávokat, tárolókat. Szeretnék, ha a sok ezer kerékpár-tulajdonos nemcsak sportolásra, hanem rendszeres közlekedésre is kipróbálná bringáját, a város vezetői pedig biztosítanák az ehhez szükséges feltételeket. A kerékpár nem szennyez, nem zajos, viszont olcsó és gyors. Szombathely csak nyerhet velük! Minden Critical-felvonulás után nő a bringával közlekedők száma.

A Critical Mass Savaria csapata idén tavasszal immár már hatodik alkalommal rendezi meg hagyományos biciklis felvonulását. A tavaszi Critical Mass a Föld Napja alkalmából kerül megrendezésre, azonban idén a húsvétra való tekintettel a budapesti tekeréssel egy napon, április 30-án lesz.

16:00-kor indulnak a Sportháztól, hogy egy könnyed tavaszi városi kör megtétele után először a Fő téren emeljék magasba bringáikat, jelezve, sokan vannak, akik kerékpárral közlekednek, és élhető, emberi, kerékpárosbarát várost szeretnének! Ezután 17:00-ra irány az emlékmű, ahol a rendezvény egy bringás piknikbe csap át. Bringapóló bemutatóval és jó hangulattal várják a résztvevőket. 

Hogy ne fogyjon el a lendület, egyből másnap, azaz május elsején délután egy laza túra várja a kerekeseket ugyanis közös bicajtúrát szervez a Herényiek Háza Kulturális és Sportegyesület és a Magyar Kerékpárosklub Szombathelyi Alapszervezete (MK-Savaria). Találkozó 13:30-kor a Sportháznál, vagy 14:00-kor a Herényiek Háza udvarán (Béke tér 7.). Laza tempóban, a résztvevők igényeihez igazodva tekerünk Lukácsházára, majd az árvízi tározó töltésén a kőszegfalvi tavakat nézzük meg. Visszafelé meglátogatjuk a Gomba-kilátót, ahol uzsonnaként szalonnasütéssel készülünk! Tökéletes családi és szabadidős program május 1.-ére. A kockás pléd és az uzsonnakosár egyik nap se maradjon otthon!

Az MK-Savaria csapata örömmel tapasztalta, hogy a Város nyitott az együttműködésre. Képviselők már több ízben kérték ki a véleményünket előterjesztésekről, illetve a márciusi közgyűlés előtt a városfejlesztési osztályról keresték meg a Klubot két előterjesztéssel kapcsolatban. Lazáry Viktor alpolgármester úrral való személyes megbeszélésünkön körvonalazódott egy hosszabb távú együttműködés lehetősége, és megállapodtunk, hogy az egyeztetéseket folytatjuk a konkrét projekttel kapcsolatban.

Szombathely idén is szeretne pályázni a 'Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése a régiókban' pályázaton a Körmendi út - Diófa utca - Újvilág utca - Pásztor utca - Rumi út nyomvonalú kerékpárúttal (bővebb információ a mellékelt dokumentumokban). A Kerékpárosklub javasolja, hogy a pályázati kiírás céljainak megfelelően a város komplex kerékpárosbarát fejlesztést hajtson végre a D-i, DK-i városrészben. Szakmai javaslatcsomagunk összeállítása érdekében április 22-én Szombathelyre jött László János, a Kerékpárosklub elnöke, és két szakember. A Herényiek Házában tartott elméleti rész után helyszínbejáráson ismerték meg jobban a várost és a projektterületet. A teljes javaslatcsomag jelenleg kidolgozás, pontosítás alatt áll. Jövő héten nagy valószínűséggel újabb egyeztetés lesz a városházán, ahova újra várjuk László János MK-elnököt. 

Az előző Critical Mass rendezvényekről itt írtunk:

További információ:

Új hozzászólás