A segítés a szenvedélyük – 20 éves az Egyházmegyei Karitász

Képgaléria megtekintése2011.05.05. - 12:30 | Egyházmegyei Karitász - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A segítés a szenvedélyük – 20 éves az Egyházmegyei Karitász

Április 28-án, csütörtökön kettős ünnepre gyűltek a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vasi és zalai munkatársai. Egyrészt felavatták a szervezet központjául is szolgáló, részben EU-s forrásból átalakított, felújított Szikla Szociális Központot, s persze azt is megünnepelték, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében 20 éve alakult újjá a karitász.

A jeles nap lelki alaphangját megteremtő szentmise és a hivatalos program kezdete előtt némi nosztalgiázásra is akadt idő. Ezt kihasználva többen is felidézték azt, hogy dr. Konkoly István akkori megyéspüspök felkérésére 1991-ben Győrvári Edith és Tuczainé Régvári Marietta kezdték el - szó szerint a semmiből - megszervezni a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt. Egyik első lépésük a karitász bolt elindítása volt,  ahol a  külföldről egyre nagyobb mennyiségben ideérkező ruhaneműt kezdték árusítani. A bevételből aztán elindult a Családsegítő, s innen már nem volt, s nem is lehetett  megállás, hiszen  egyre több szegény sorsú ember fordult hozzájuk segítségért.

A karitász később a pszichiátriai és szenvedélybetegek gondozását és rehabilitációját is felvállalta, így jött létre előbb - 15 éve - a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, majd pedig a Hársfa-ház, amely a gyógyult szenvedélybetegeknek szolgál otthonul. Öt éve aztán a már említett Sziklát, a pszichiátriai betegek közösségi gondozóját és nappali ellátóját is megnyitotta a szervezet, legújabban pedig megváltozott munkaképességű embereknek próbál - méghozzá sikerrel - munkahelyeket teremteni. Az országosan egyedülálló Kríziskamra 2010 nevű program nyomán tavaly két plébániára is visszaköltözött az élet: Vásárosmiskén és Nagylengyelben összesen 70 megváltozott munkaképességű ember jutott munkalehetőséghez, a Sziklában pedig nyolcvanan dolgoznak.


A fentiek tükrében mindenképpen érthető, hogy a jubileumi ünnepségen dr. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Karitász elnöke többször is megköszönte, és példaértékűnek nevezte a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tevékenységét. Beszédében arra is kitért, hogy a jövőben várhatóan még többen lesznek az elesettek, a magányosak, akik bajukban tényleg csak a karitász segítségére számíthatnak. A püspöki beszéd után dr. Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász teljesítménye mindenképpen igazolja, hogy a kormány jó úton jár, amikor a szociális terület és a családok problémáinak megoldása érdekében az eddiginél is szorosabb szövetségre hívja és törekvéseikben jobban is támogatja a történelmi egyházakat.

Az ünnepség folytatásában Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke gratulált a jubiláló szervezet munkájához, majd elismerő oklevelet adott át a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak, illetve két intézményének, az ötéves  Szikla Szociális Központnak és a tizenöt éve működő RÉV Szolgálatnak. Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök és dr. Konkoly István püspök pedig a gróf Batthyány Lajosról elnevezett megyei díjat vehették át.

Az ünnepség folytatásában dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester köszönte meg a karitászosok áldozatos munkáját, majd Nagy Kálmán, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke beszélt arról, hogy a karitász által végzett szolgálat mintául szolgálhat a hasonló tevékenységet végző állami és önkormányzati szervezetek számára.


Az ünnepi beszédeket követően, a karitászosok gyűrűjében dr. Veres András megáldotta a nappali ellátóként és szociális foglalkoztatóként száznál is több rászoruló számára élet- és munkahelyet  teremtő Szikla Szociális Központot.
Az ünnepség végére az üstökben egész délelőtt rotyogó vasi és zalai ételspecialitások is elkészültek, a karitászosok és vendégeik így jóízű falatok mellett vitathatták meg az elmúlt húsz év tanulságait, s beszélhettek a terveikről.

A beszédek közti kulturális programban fellépett:

  • Szökős Néptáncegyüttes
  • Jánosházi Asszonykórus
  • Vajda József Népdalköri Egyesület (Gellénháza)
  • Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület (Zalaegerszeg - Andráshida)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás