A hámozott léggömb újra pukkant - Eurovíziós Dalfesztivál 2011

2011.05.11. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

A hámozott léggömb újra pukkant - Eurovíziós Dalfesztivál 2011

Május 10-én Düsseldorfban kezdetét vette az 56. Eurovíziós Dalfesztivál, melyen Magyarországot Wolf Kati képviseli - az előzetes szavazások és - nemcsak szakmai - vélemények alapján jó eséllyel. S hogy milyen a többi dal, egyáltalán merre tart (?) az európai könnyűzene, azt a többi fellépő dalán keresztül boncolgatjuk. Nem habos-babos babazsúrra invitáljuk a T. Olvasót, sokkal inkább provokatívan vitriolos mélázásra, és véleményindukáló adrenalin-fröccsre.

A lebonyolításról röviden: 38 dallal és két elődöntővel indul a popparádé, az elsőre május 10-én került sor - ebben indult Wolf Kati, 15-ös sorszámmal -, míg a másik 19 dal megmérettetése május 12-én lesz esedékes. A 38 elődöntős produkcióból 20 kerül a május 14-i döntőbe, ahol a "nagy ötös" - Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország - alanyi jogon már résztvevő. Ők támogatják ugyanis legjobban a fesztivált...

Az idei, 56. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Németország és az NDR német közszolgálati televízió, mert tavaly Lena Meyer-Landrut győzött Satellite című dalával

Az elődöntőkből a közönségszavazás első kilenc helyezettje jut a döntőbe, valamint egy, a zsűri által legmagasabbra taksált dal, amely nincs benne az első kilencben a közönség szerint. A döntőben a közönség és a zsűri szavazata is egyforma súlyú lesz, azaz 50-50%. Minden szavazásnál az első 10 helyezettet veszik figyelembe, és helyezéseket pontokká alakítják. Így a szavazáson első helyet elért dal 12-t, a tizedik 1 pontot kap. Egyéb technikai részletek a dalverseny magyarországi rajongói fórumán olvashatók.

Ezekután nézzük a dalokat: Wolf Kati versenydalát már bemutattuk olvasóinknak, ám néhány gondolatot az azóta eltelt események ismeretében megfogalmaznánk majd vele kapcsolatban.

Jelen írásunkban az első elődöntő zenei ostorcsapásait dekódoljuk bitekké, a következőben az öt "csókos" produkciót szedjük ízekre, végül a második elődöntőt is fülvégre kapjuk, s a végén egy polip / teknős / griffmadár stb. bevonása nélküli jóslásra, esélylatolgatásra vetemedünk, nem kevés malíciával megspékelve az európai popzene vizesnyolcast leíró állapotát. Aki a többi produkcióra is kíváncsi, itt meghallgathatja az összes versenydalt. (Menekülési útvonal a böngésző jobb felső sarkában...)

A tegnapi elődöntő első öt daláról gondoskodott a családom (és a zsűri), hogy hiányérzetmentesen lemaradjak, s ezt a cirka 20 percet "barátok közt" tölthessem... mint később kiderült, egyik dal sem lépett tovább a 14-i döntőbe. A többi fellépő viszont nem úszta meg - vagy én őket -, így elsőérzetes, ergo szubjektív, pármondatos véleménnyel inzultálom a T. Olvasót a hallottakról. 

Szerbia: Nina - Čaroban - továbbjutott

Retrofíling-varázslat, 4 miniruhás csaj a 60-as évekből, kellően egyszerű, de azért vállalható dallal, ami akár esélyes is lehet a végén.

Oroszország: Alekszej Vorovjov - Get you - továbbjutott

Három szőke és egy néger - ez az orosz csupamosoly popoprodukció, - kicsit dadogok, bocsánat -... táncoslábú fiúk, bőrjakós, lengetős "mizuk" (Rózsaszín Pittbull-koverre hajazva) - egyszóval cukorsüvegnyalogatós popjégkrém. Hölgyismerősöm kritikája szerint "mikor az orosz srác belekacsintott a kamerába, úgy éreztem magam, mint megboldogult diákkoromban, amikor megcsikordult a kréta a táblán." Velős és pirítós! Nálam bukó, de én kevesen vagyok.

Svájc: Anna Rossinelli - In Love For A While - továbbjutott

Küllemre Kylie Minogue-klón, zeneileg reggae-alapokon nyugvó Lena, nagybőgő-akusztikus gitár kombóval. Hangulatos, vidám dalocska, sok megfejtést nem igényel, de az előadás legalább nélkülözte a nemi identitászavarból fakadó attitűdöt. Döntőbe ballagós.

Grúzia: Eldrine - One more day - továbbjutott

No, mintha a mi Katink dalát hallanám ki a felvezető taktusokból a barna boszitól, aki mögött bőszen headbangelő gitárhad, és egy bólogató-gitárlógató-reppelő ezüsthajú fiatalember serénykedik. Vikingmetál, operisztikus dallamvezetéssel - ettől a komoly metálarcok síró-, vagy röhögőgörcsöt kaptak, vagy egy négyzetméter sör mellett felgyújtották a tévét. Az igazán komolyak meg valamelyik pókermaffia online mocskában dagonyáztak, és ördögvillát szurkáltak egymás seggébe, szimbolizálva, hogy nagy vakok, de nem süketek.

Finnország: Paradise Oskar - Da da dam - továbbjutott

20 éves, egyszálgitáros, leánybugyi-nedvesítő fiatalember, James Blunt-orgánummal. Szép dallamvezetésű, közérthető számot énekelt - virágok nyílnak, napocska süt, a jegesmackók is szmokingot öltenek, da da dam... Legkisebb fiúként indult a finn válogatón, ahol a szavazatok több, mint 50%-át meg is nyerte. Szerintem biztos döntőbe jutó. Illetve be is futott, mert az előző mondatot még a szám elhangzása után írtam, csak nem töröltem ki a cikkből, így is erősítve fesztiválblogunk "realtime" jellegét.

Málta: Glen Vella - One Life

Musical színész, aki gospelkórust is alakított Máltán. Remek hang, sunny boy külső, rózsaszín napszemcsi, 80-as évekbeli diszkóalap, mondhatnánk kissé sem fesztiválidegen, vidám hígfos. Kis sziget, csilli tenger, kevés szavcsi. Bukcsi.

San Marino: Senit - Stand by

A soulos hangulatú dal kimondottan tetszett, bár borítékolhatóan bukó volt: miniállam ne alapozzon közönségszavazatra, a zsűri pedig egyetlen továbbjuttathatóként mást favorizált. Füket Sülek!

Horvátország: Daria Kinzer - Celebrate

A germanoid küllemű, horvát népzenét kedvelő hölgy a legpusztulatosabb euródiszkóval ünnepelte fellépését (Celebrate). Ahogy a srácom fogalmazott, egynyári sláger, fölöslegen túlméretezett vokállal. Ami jó volt, hogy közben háromszor átöltözött Daria... Negyedszer is át fog, mert mehet haza, és ez így van rendjén!

Izland: Sigurjón's friends - Coming Home - továbbjutott

Hat snájdig jégfiú, szívmelengető dalocskával - legalább a felállás hordozott némi izgalmat a produkcióban, voltak fúvósok is a klasszikusan britpop alapokra épülő dalban.

Magyarország: Wolf Kati - What About My Dreams? - továbbjutott

Kati kibongyorítva, nemzetzászlók bősz lobogása közepette vágott bele a Szerelem, miért múlsz? költői kérdést magánviselő dalába. Az egész szám alatt kb. 1 négyzetcentimétert mozdult el, viszont aranytorok, üdvrivalg, dánkézés, szívdobb! Megcsinálta, minden magyar legyen büszke! A kérdésre lapzártáig nem jött válasz.

Portugália: Homens Da Luta - A Luta É Alegria

A portugál viccesbanda inkább gyerekzsúrok hangulatát idézte meg, ahol a nagyon elfoglalt menedzserapukák és a plázacica anyukák "ottfelejthetik " csemetéiket, akik addig is valami mókásat látnak-hallanak a harcról, ha már otthon csak savanyújánosok gyereknevelnek. A szám címe ugyanis, A harc az öröm! Fasza...Banánhéj, retúrjegy.

Litvánia: Evelina Sašenko - C'est Ma Vie - továbbjutott

Nagy dallamíveket bejáró, nagyon érzelmes dal egy kellemesen gömbölyded operaénekes előadónőtől, romantikus összebújásokhoz, üzleti terv készítéshez és kontrolling-jelentések utáni lenyugváshoz. 

Azerbajdzsán: Eldar & Nigar - Running Scared - továbbjutott

Az azeri nők a legjobbak, lehet, elszúrták, mert a "Sunáznám Fesztiválon" nagyobb eséllyel indulnának. A dal refrénje mindenképp fülbemászó ahhoz, hogy jó esélye legyen a végén, egészében viszont unalmas a zengemény. Ellenben a szőke hölgy - vagy Eldar vagy Nigar, ebből nehéz eldönteni - kicsit sem!

Görögország: Lukas Yiorkas ft Stereo Mike - Watch My Dance - továbbjutott

Mindenképp érdekes, már-már megosztó produkció volt, egyrészt a rap és a görög népzene - mondhatni - előnyös keveredése okán, másrészt a remek tánckoreográfia miatt. Merész - legalábbis, ami az eddigi fesztiválfelhozatalt illeti, s ez még jó is lehet. Tovább is jutott, ahogy kell! Nálam első helyen. Ha a dalfesztiválon valaminek, akkor az ilyen kuriózum-közeli daloknak lenne helye, s nem a trend diktálta langyos, vagy nemileg némileg eltévedt, lányos modorú fiúknak, illetve az újra leporolt, ding-dong díváknak és karlengetős szomorúszamurájoknak.

Power off, folytatás holnap!

Új hozzászólás