Jótékony szombat hiphop ütemekre – Akkezdet Phiai koncert, Belvárosi Piknik és gyűjtés a Hétes-telep lakóinak

2011.05.10. - 00:15 | Vidaotone

Jótékony szombat hiphop ütemekre – Akkezdet Phiai koncert, Belvárosi Piknik és gyűjtés a Hétes-telep lakóinak

Körülbelül két hete tett közzé egy felhívást a Facebook-on Saiid és Újonc, melyben kérnek mindenkit, hogy segítsen abban, hogy az ország egyik legszegényebb és legreményvesztettebb helyén lakó közösségét megsegíthessék, ezzel-azzal. Mivel a költőien szabadszájú, nálunk az egyszerű nép egyik leghitelesebb szócsövének bizonyuló páros épp városunkba érkezik fellépni május 14-én, csakis egy dolgot tehetünk: támogatjuk őket, ahogy csak tudjuk.

Az ominózus felhívás így szólt:

"A Hétes telepen forgattunk nemrég. A srácoknak nagy szükségük van minden segítségre, semmijük sincsen, ezért kérek mindenkit, akinek felesleges holmija, ruhája, bármije van, amit felajánl, ahelyett, hogy kidobná, az írjon ide: akkezdetphiai@gmail.com, és kitaláljuk, hogyan és mikor tudunk elmenni a cuccokért, amiket leviszünk, hogy segítsünk. Minden karitatív felajánlást előre is köszönünk a Hétesiek nevében!"

Ezért mi is, mint szerkesztőség, és mint a Zsinagóga udvarban havi egy alkalommal, félkötetlenül összejövő Belvárosi Piknik esemény szervezői és résztvevői kérünk mindenkit, hogy mielőtt elindul a koncertre, nézzen körül otthon, mi az, amit már nem használ, vagy nincs rá szüksége, és ne legyen rest azt magával hozni! Természetesen, aki nem tud, vagy nem akar eljönni a bulira, de szívesen segítene, az a fenti email címre írjon, és biztos, hogy a srácok megtalálják a módját, hogy juttassák el az adományokat a rászorulóknak Ózdra.

Természetesen a felhívásban említett forgatásnak eredménye is született. A srácok zenéjére az ottaniak mondták fel a szöveget, melyben kertelést nem ismerve minősítették a Való Világot. Mind a népbutító valóság-showt, mind a mi, mind pedig az ő igazi világukat, melyek köszönő viszonyban sincsenek egymással sem, pláne nem az optimálissal.

A klip rövid idő alatt nem kis vihart kavart, hisz épp végéhez ért a legutóbbi kisavazó műsor is, és országunk - szerintük jobbik felét képviselő - gyűlölködői neki is ugrottak egyből a kezdeményezésnek. Szerintünk meg ez a videó épp jókor jött. Akkor, amikor félkatonai szervezetek tündökölnek a médiában elfogadhatatlanul, amikor a döntéshozók tehetetlenek, vagy csak nem akarnak semmit tenni, amikor sok százezer, sőt millió ember egymástól fél és egymásra mutogat az országban. Végre egy önzetlen, ha nem is egetrengető gesztus, de legalább egy maroknyi ember azt gondolhatja, hogy tessék, valaki törődik velük igazából, és nemcsak frázisokat puffogtat parlamentünk mételyezett légterébe.

Tízmillió ember lélegezne fel végre, ha az utóbbi fél évszázad áldatlan hozadékát, mely szinte csak hibás döntések halmaza, végre valakik semmissé tennék. Mint mindennap látható és hallható mindenhonnan, politikusainktól semmit sem várhatunk, pedig szívesebben vennénk, ha a közterületek újrakeresztelése helyett tényleg keresztényi szemlélettel állnának a problémákhoz, és azokat végre meg is akarnák oldani. Nem egyházival, hanem keresztényivel. Persze, ahhoz érteni kellene a különbséget a kettő közt. A nyolcadik parancsolat kimondja, hogy "Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy". Ezzel úgy gondoljuk elmondtunk mindent.

Nagyon bízunk abban, hogy a sok, névtelenül szélmalomharcoló civil aktivista és karitatív szervezet munkájára is felhívják a figyelmet a srácok ezzel az akciójukkal, és abban is, hogy nem szegik kedvüket a támadások, amiket ezért biztos, hogy kapnak jócskán. A történelem folyamán már sokszor bebizonyosodott, hogy akkor, amikor a rendszer képtelen meggyógyítani önmagát, nem marad más választása a civileknek, minthogy ők tegyék meg azt, amit az erre választott képviselőik képtelenek. Mint az utóbbi pár év hazai természeti katasztrófái során bebizonyosodott, szinte zsarolni és támadni kellett az államot a segítségért, miközben a nép egy emberként adott önzetlenül, a kevésből is.

Kishazánkban sokaknak maga az élet is egyfajta folyamatos természeti csapás, és most nem kimondottan csak a gettók népére gondolunk. Tudjuk, hogy mindenkin nem lehet civileknek segíteni, de ha sokan példát mutatnak, és megpróbálják a ma még áthidalhatatlannak tűnő szakadékokat elkezdeni betemetni a nációk között, egyszer talán eltűnnek a különbségek. Kivéve a kulturálisak, mert azok miatt vagyunk emberek, és picit mások is mindannyian.

A világ színes, mint ahogy a szombat délután és este történései is azok lesznek, íme az ajánlatunk:

Belvárosi Piknik május 14., 15:00-tól 

Ahol tavaly befejeztük, idén onnan folytatjuk. Kottazűrös kedvenceink érkeznek megnyitni az udvari nyári szezont... Ez a nap azonban nemcsak róluk fog szólni.

A Kultúrkapu Egyesület és a Mediawave égisze alatt a nyáron havonta egyszer megrendeződő Belvárosi Piknik napokon a város alkotói, illetve kulturális intézményeinek képviselői - pl. Savaria Szimfonikusok, WSSZ - fognak tartalmas szórakozást ígérő produkcióval szórakoztatni és kultúrát csepegtetni. Minden alkalommal lesznek vetítések a Mediawave óriási filmtárából, fénnyel festjük az udvar falait és felületeit, illetve sok más tematikus program is tervben van...

Addig azonban legyen elég annyi, hogy ismét jön Saiid és Újonc, hogy jól megdörrentse rímeivel a tavalyihoz képest jól kigyúrt hangcuccot!

Utána természetesen kávéházi afterparty egész éjjel!

Ezen a szombaton délután háromtól várunk mindenkit, aki szeretne jó hangulatban és társaságban felkészülni az esti koncertre.

Hozd a cuccod, vidd a másét!

Az egyik ötletünk, amit a későbbiekben szeretnénk majd csúcsrajáratni, egy kultúrtárgyak csereberéje köré épülő vicces-alkudozós örömködés. Mivel kereskedelmi tevékenységet nem szeretnénk folytatni az udvarban, és mindannyiunknak vannak feleslegessé vált olyan tárgyai, illetve akár saját alkotásai, amiktől akár meg is válna, de kidobni pl. nem akarja, azt találtuk ki, hogy mindenki elcserélheti másra, bármire, amire neki szüksége van, vagy csak megtetszik. Hogy mire is gondoltunk? Bármire, ami valamilyen kulturális, művészi, vagy esetleg csak stilisztikai értéket képvisel. Hangszerek, képek, szobrok, hanglemezek, cd-k, zenelejátszó eszközök, szerszámok, ruhák, ékszerek, bútorok... bármi, amiről azt gondoljátok, hogy ha nektek már nem is kell, másnak még jól jöhet. Alkudozni kötelező!

Mediawave vetítések

Mivel a helyi rendelkezés májusban csak este tízig enged hangosan zenézni szabadtéren a belvárosban, az Akkezdet-koncert után éjfélig az udvaron, az alapítvány óriási filmgyűjteményéből vetítünk le néhány, az este hangulatához passzoló kisfilmet, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a fesztivál alatti versenyvetítések látogatásához.

Délutáni hangszeres free-jam

Nem verjük nagydobra ezt sem most, de ha van köztetek olyan, aki szívesen imprózgatna, akár a lejátszókból kicsorgó délutáni zenékre, akár pár más hasonszőrű dallamásszal, ne habozzon, hozza el kedvenc hangkeltő eszközét! Énekeseknek mikrofont biztosítunk...

Lődd az udvart!

Még nem tettük publikussá, de szeretnénk egy fotós-klubszerűséget életrehívni az egyesület keretein belül, ennek első toborzó alkalma, és egyben első "foglalkozása" is ideesett. A kimondottan stíluskeveredett belső udvar, illetve a majd beléhelyezett installációk szinte diktálni fogják a lencsefüggőknek, hogy ripityára fényképezzék a helyszínt. A falakat estére fénnyel festi házi vizuálvarázslónk, Bogyó, ezért érdemes éjjelre is tartalékolni a gombnyomó izmok erejéből...

Akkezdet Phiai

A koncertet fél kilenckor mindenképp el kell kezdenünk, ezért nyolc órától indul a jegyszedés, ami pontosan a tavalyi összeget jelenti, tehát kereken egy jó magyar ezrest kell majd leszurkolni, amiért ismét mindenki meghallgathatja Saiid és Újonc versbehajló rap-jeit, vagy fordítva.

Utána természetesen kávéházi afterparty egész éjjel, valami stíluskatyvász csávóval...


Új hozzászólás