A Moldva Expressz koncertje az Élő-Tér Folk Klubban

2008.11.25. - 09:37 | vaskarika.hu

A Moldva Expressz koncertje az Élő-Tér Folk Klubban

Helyszín: MMIK, Élő-Tér Folk Klub

Dátum: 2008.11.25.

A Moldva Expressz lép fel november 25-én 18 órakor az MMIK Élő-Tér Folk Klubjában. A koncert után moldvai táncház és tánctanítás várja az érdeklődőket.

MOLDVA EXPRESSZ együttes koncertje
Utána: moldvai táncház
A táncokat tanítja: Hodorog Krisztina

Helyszín: MMIK, Élő-Tér Folk Klub, Szombathely, Ady tér 5.
Belépődíj: 500,-Ft

A zenekar tagjai:
Boronyák Adrienn - hegedű
Bucsin Tamás - gitár
Fehér Zoltán - furulyák, kaval, tilinkó, doromb
Fölnagy Csaba - gitárok, koboz, ének
Háklár Attila - dob, udu, ütőgardon, derbuka
Nagy Krisztina - ének, furulya, csörgő

A Moldva Expressz együttes Fehér Zoltán kezdeményezésére alakult 2005 őszén. A tagokat - a barátságon kívül - a zene szeretete verbuválta össze különböző településekről, majd később további muzsikus barátok is bekapcsolódtak a kezdeti örömzenélésbe.

A kezdetekkor a stílust illetően még csak az, fogalmazódott meg bennük, hogy a népzene irányába indulnak el. Mint a nevükből is sejthető ez konkrétan a moldvai zenét jelenti. Indulásukat a Körmendi Kulturális Központ is segítette azzal, hogy rendszeres próbalehetőséget biztosított számukra. A jelenlegi felállásban 2006 márciusától zenélnek együtt.
Megalakulásukkor célul tűzték ki, hogy a történelmi Magyarország határain kívül élő moldvai magyarság zenéjét, táncait minél többekkel megismertessék. Ezért kezdetben az eredeti népzene megszólaltatására törekedtek. De hamar túllépték az autentikus népzene kereteit és fokozatosan kialakult és még ma is formálódik, a zenekar arculata, saját hangja. Így, noha mindegyik daluk forrását az eredeti népzene képezi, fontosnak találják az új szintézis teremtését, amely a népdalok újrafogalmazása és újragondolása során jön létre. Ezáltal saját elképzeléseik alapján új zenei köntösbe bújtatva hangzanak el dalaik. Éppen ezért zenéjüket szinte kivétel nélkül feldolgozásnak tekintik.
A jövőben - a moldvai zene mellett - népzenénk többi dialektusterületének dalait is szeretnék meghangszerelni, továbbá különböző népek dallamait hangzásvilágukba beilleszteni. Valamint versek megzenésítése is szerepel terveik között.

Felléptek már különböző fesztiválokon, ünnepségeken, kiállítás megnyitókon, könyvbemutatón stb., vagyis mindenhol, ahol zenéjüket szívesen fogadták és fogadják. Eddigi jelentősebb fellépéseik a következők voltak: Zala Menti Napok (Zalalövő), Veszprémi Utca Zenei Fesztivál, Körmendi Napok, Hétrétország (Őriszentpéter), Szentgotthárdi Történelmi Napok, Gesztenyeünnep (Velem)

Új hozzászólás