Klezmer világszínvonalon - A Budapest Klezmer Band koncertezett a színházban

Képgaléria megtekintése2011.05.17. - 13:30 | Büki László 'Harlequin'

Klezmer világszínvonalon - A Budapest Klezmer Band koncertezett a színházban

Az elmúlt évtizedekben szerte a világon divatba jött a klezmer-zene. A klezmer szó egy régi héber hangszeres zenészt jelentő kifejezésből ered, és főként a kelet-európai zsidó kultúra népzenei együtteseire vonatkozik. A stílus világhírű reprezentánsa a Budapest Klezmer Band, aki hétfőn este, a Weöres Sándor Színház nagytermében nyújtott maradandó zenei élményt a szombathelyieknek.

Színpadi produkciók, megszámlálhatatlan mennyiségű fellépés itthon és külföldön, DVD-k, CD-k jelzik, hogy a Budapest Klezmer Band immár két évtizede szerves része a magyar kultúrának.  

A május 16-án, a Weöres Sándor Színházban koncertező zenekar előadása rendkívüli élménnyé tette a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszottak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponált. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.


A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, - kilépve a liturgikus környezetből - sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. A szombathelyi koncerten Jávori Ferenc, az együttes vezetője az egyes számok közötti felvezetésként elmondta, hogy azokat a nagysikerű műveket hozták el Szombathelyre is, amivel már bejárták a világ nagyszínpadait, s amikkel már sikert arattak a hazai pódiumokon. Ilyen volt a koncertfolyamban például a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn" című musicalje, valamint a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés" című produkciója, ami szintén Jávori-szerzemény. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben és Németországban, Londonban, Szlovákiában, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel.

A színházi koncerten a zenekar felvillantotta a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a "crossing-over"-t. A zenei kuriózumként ható esten igazi klezmer-ínyencségeket hallhattak a jiddis tánczenére fogékony szombathelyiek.


A klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene.

A klezmer szó egy régi héber hangszeres zenészt jelentő kifejezésből ered, és főként a kelet-európai zsidó kultúra népzenei együtteseire vonatkozik. E zenéről való ismereteink legfőbb forrása Moses Borowski 1938-ban a Szovjetunióban megjelent műve, a Zsidó hangszeres népzene, továbbá az irodalom és idős zenészek szóbeli közlései, interjúk.

A kelet-európai zsidók körében egyes ünnepek alkalmával, valamint a lengyel, orosz és moldvai urak több napos lakodalmain szívesen meghívott, népszerű együttesek voltak ezek a zenekarok. Mindenféle - zsidó és nem zsidó eredetű - dalokat játszottak a megbízó igényei szerint; frivol tánczenétől az elégikus dalokig.

Az elmúlt évtizedekben szerte a világon divatba jött a klezmer-zene. Magyarországon is jelentős együttesek alakultak, mint például a Budapest Klezmer Band. (wikipedia.hu)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás