Szakítósok a basszusgitár sötétebbik oldaláról

2012.12.13. - 12:50 | Makrai Tamás

Szakítósok a basszusgitár sötétebbik oldaláról

Szakítós dalokat nyilván mindenki ismer. Ki ilyet, ki olyat. Mindenkinek meg van a maga favoritja. Láng Dávid előző cikkében tökéletesen összefoglalta a manapság oly nagy becsben tartott alternatív zeneipar szakítósait. Nos, mi ezen felbuzdulva összegyűjtöttünk még jó néhányat, igaz a basszusgitár sötétebbik oldaláról. Véleményem szerint ezek olyan dalok, amitől el - illetve felszabadulnak az ember érzelmei, bánat, világfájdalom, vagy éppen düh és agresszió. A következő zeneművek kellő lökést adnak, hogy átlendüljünk azon a bizonyos szakadékon, és új utat nyissunk a szép, új világra. Töltsük be a szakítósok my_playlist_editionjét-t, és hagyjuk, hogy hátba rúgjon a zene, akkor is, ha fáj.

Miért is jó, ha fáj egy szakítás? Egyáltalán mi a fájdalom?

A Fájdalom: Minden ember ismeri a fájdalom érzését. Ennek ellenére a fájdalmat elég nehéz pontosan körülírni, ami félreértésekhez vezethet. A fájdalmat általában a test szöveteinek a sérülése okozza, a különböző sérülések különböző jellegű fájdalommal járnak. (forrás: http://fajdalomcsillapitas.dnr.hu)

A testi fájdalmat jobb esetben lehet gyógyszerekkel, kezelésekkel csillapítani, illetve megszüntetni. A lelki fájdalmat már sokkal nehezebb gyógyítani. A lelki trauma - legyen ez most éppen egy szakítás által mélyen felszántott lelki seb - legjobb gyógymódja, az idő. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy az idő minden sérelmet elsimít, és minden sebet begyógyít. De amíg az idő telik, addig fáj. És fájni is fog, mert ez jelzi egy fontos személy hiányát az életünkből. A fájdalom különbözteti meg az istent az embertől, illetve az életet a haláltól. Köszönjük fájdalom!

The Agonist - Thank You Pain

Egy szakítás óriási fájdalommal jár, és ennek feldolgozása rengeteg idő. Míg az idő telik, a fájdalom ereje - problémaspirálként - egyre jobban növekszik, így akár eljuthatunk arra a pontra is, amikor még a falat is átütnénk a kedves hiánya miatt.

Serj Tankian: Baby

Kellő alkohol elfogyasztása, és a problémaspirál továbbgörgetése, úgymond az emberi lélek saját felemésztése során felmerülhetnek a  keresztény világ legnagyobb bűntettéhez, az öngyilkossághoz vezető szuicid hajlamok is.

My Dying Bride: They Raven Wings

Valamint érfelvágás helyett...

Rammstein: Roter Sand

Szerintem az elhagyás tüneteinek legjobb kezelése az egy igaz baráttal való beszélgetéssel, némi poharazgatással, és egy karcolós rock koncerttel kezdődik. Ha adott esetben nincs az elérhető földrajzi és pénzügyi közelségben egy rockfesztivál, akkor folyamodjunk kedvenc zenelejátszónkhoz, tekerjük fel a hangerőt. Let the rock off begin!!!

Bullet For My Valentine : Your Betrayal

Ezután jön az a rész, amikor az ex-kedvest elkezdjük méltatlan szavakkal illetni. Mint mindenre, erre is meg vannak az ideillő zenei gyöngyszemek.

Metallica: Die, die My Darling

Illetve...

Slayer: I Hate You

Jó néhány át nem aludt éjszaka, torkon legurított sör és az idő múlása révén egyre inkább azon vagyunk, hogy ideje búcsút mondani még a kedves ki nem törölhető emlékének is. Bye, bye, Beautiful!

Nightwish: Bye, bye Beautiful

Majd ha mindez sikeresen megtörtént, akkor utat nyithatunk egy szép, új világra...

Iron Maiden: Brave New World

További szakítósok a zene világából:

Új hozzászólás