Nagy durranás Tatán - Tatai Patara Törökkori Történelmi Fesztivál

Képgaléria megtekintése2011.05.26. - 00:45 | Bangó Mária 'Mira' - Fotók: Szabó Móni, Mira

Nagy durranás Tatán - Tatai Patara Törökkori Történelmi Fesztivál

Az Úr 2011. évének elmúlt hétvégéjén immár negyedik alkalommal durrant nagyot a Tatai Patara. A történelmi fesztivál programjai május 20-22. között zajlottak Tatán, a festői Öreg-tó partján büszkén magasodó vár, és az ugyancsak itt álló Eszterházy-kastély ősfákkal körülölelt parkjában.

A vár legdicsőségesebb ostromának emlékére rendezett hadijáték népszerűsége rendületlenül növekszik a hagyományőrzők és a látogatók körében is. Idén kétszáznál több hagyományőr jelenlétével idézték fel három napon át a város török kori életét, köztük a Nádasdy Ferenc Bandérium vitézeivel. A középkori hangulatot a korhű sátrak, ruházat, a középkori táborrend, zenevilág, ételkultúra, fatányéros reggeli, bográcsban készített ételek, vitézi próbák, hastáncosok, vásározók- és mesterségek bemutatója színesítette.

A legnevezetesebb várfoglaló esemény felidézése pénteken, a sarló alakú hold figyelő szemétől kísérve, a seregek és katonazenekarok fáklyás felvonultatásával, mustrájával és a korabeli vásárok, bazárok csillagköntöst öltött forgatagának hangulatával vette kezdetét. Miután a vásárlátogató zsivajozók elszéledtek, az éj lepléből különböző nemzetiségű vitézek, zenészek bújtak elő széles jókedvvel, hogy együtt mulatozzanak.


A rendezvény fő napján, szombaton a fesztivál a vár nagy ostromát játszotta újra, amelyben egy korabeli találmány, a petárda, akkori nevén patara durrant nagyot. Több látványos szárazföldi csata és víziütközet elevenítette fel a korabeli hadviselés technikai és taktikai fortélyait. Két csata között a békésebb reneszánsz ember hétköznapjaiba pillanthatott, hallgathatott és kóstolhatott bele az időutazó. Késő délután úgy tűnt, az égiek elirigyelték a halandók hadijátékait, mert sűrű villámokat szórtak, ám később elcsendesedtek és talán ők is ünnepi lakomával múlatták az időt.

A csillagok beköszöntével a Győzelmi Mulatságok sora indult el. Ízes, korabeli dallamokat játszó együttesek adták egymásnak a zene fonalát: Drechenmond, Groupe Arduina Sylva, Héttorony Hangászok, Hollóének Régizene Együttes, Szelindek Zenekar. A mulatság késő esti programjai átívelték a korokat, Tűzsárkányok, Gölbasi Virágai, Vastag Csabát - annak betegsége miatt - helyettesítő Vastag Tamás következett, majd Pintér Tibor műsora volt a hivatalos ünneplés záróakkordja.

Vasárnap, a történelmi fesztivál harmadik napján a játékos kedvű vitézek ügyességi játékokban versengtek, amelyekben a virtus tüze éppen olyan magasra csapott, mint az előző napi ütközetekben. A kemény vitézi próbák az Eszterházy-tér roppant ősfáitól körülvéve folytak. A kontinentális viadallá avanzsálódott „Kivagyi"-n horvát, cseh, német, szlovák, belga, lengyel és magyar hagyományőrök viaskodtak.


Hagyományőrző csapatok:

  • Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, Bethlen Garde Kosice
  • La compagnie des Loups des Bois, Nádasdy Bandérium, Polish Regiment
  • SHS Bandérium, Nánai Sólymos Vitézek Egyesület
  • Pálffy Kompánia, Pálffy Kompánia Gölbasi Vitézei
  • Pálffy Kompánia Lovas Bandérium, Tatai Hajós Nép

„ A rendezvény történelmi háttere: A XVI. század közepére, a megállíthatatlan török hódítás nyomán Tata is határerőddé, ahogy akkor mondták, végvárrá vált. Komárom és Győr előváraként a török-magyar csatározások állandó színtere lett, s többször is gazdát cserélt. Egyik legnevezetesebb ostroma a tizenöt éves háború idején, 1597. május 23-án volt, amikor Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány csellel - és egy ügyes haditalálmánnyal - visszafoglalta az éppen török kézen levő tatai erősséget."

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás