Vásárlásunkkal dől el emberek sorsa – A szociális foglalkoztatók piacra lépése

2011.06.02. - 00:35 | Takács Lilla

Vásárlásunkkal dől el emberek sorsa – A szociális foglalkoztatók piacra lépése

Jó volna, ha tudatosodna a fejekben, hogy minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a pénztárcánkat, hogy valamit vásároljunk, meghozunk egy döntést. Választunk. Puszta vásárlásunkkal befolyásolhatjuk emberek százainak a sorsát. A szociális foglalkoztatók küldetésüknek tekintik, hogy korlátozott munkaképességű emberek bevonásával piacképes termékeket állítsanak elő, és a befolyt profitot visszaforgassák a működésükbe.

Nagysikerű szakmai nappal és egyben kiállítással ért véget az a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által kiírt pályázat, melyet a szombathelyi Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. valósított meg. Ennek keretében országosan 16 szociális foglalkoztató vállalta az együttműködést. Mindannyian küldetésüknek tekintik, hogy korlátozott munkaképességű emberek bevonásával piacképes termékeket állítsanak elő, és a befolyt profitot visszaforgassák a működésükbe. Termékeik bő választéka megtekinthető volt a rendezvény egész ideje alatt, melyek közül jó néhány igazi kézműves remeknek számít. A teljesség igénye nélkül láthattunk fazekas termékeket, fa ajándéktárgyakat, ragyogó színű szőtteseket, igazi kézműves szappanokat és gyertyákat, biotermékeket és süteményeket. Az újrahasznosítás jegyében pedig a PET palackból készült strandtáskák bizonyultak a legnépszerűbbeknek.

Az ország minden részéről érkeztek szakemberek, akik elsősorban fogyatékos, szenvedélybeteg, vagy éppen korlátozott munkaképességű emberek reintegrációján dolgoznak. Esetükben a foglalkoztatás egy olyan eszköz, melynek segítségével az egyént visszavezetik az elszigeteltségből a teljes értékű munkavégzés élményéig. A szociális foglalkoztatás rehabilitációban betöltött szerepéről bővebben Csicsely Ágnes, a NEFMI munkatársa beszélt. Megkülönböztette a manifeszt és látens funkciókat. A manifeszt, tehát mint testet öltött formával, létrehozott anyagi értékkel mindannyian találkozunk. Azonban, hogy milyen látens szerepet játszik a munka ezeknek az embereknek az életében, arra a következő választ hallhattuk: mindenekelőtt társas kapcsolatokat és fejlődést.

Fejődést a kommunikáció, a kreativitás, a felelősségtudat, a véleményalkotás és a problémákkal való küzdés területén. Ez két úton valósulhat meg, a munka-rehabilitáció és a fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás keretében. Az utóbbi gyakran a nyílt munkaerőpiacig is elér, tehát ezek az emberek újra aktív befizetőkké válnak a passzív segélyezés helyett- ismertette a kialakult helyzetet a szakértő.

A szakmai nap programjainak keretében hallhattunk továbbá az új szolgáltatási törvény kialakításáról dr. Andráczy Tóth Vera a NEFMI főosztályvezetőjének előadásában, amely lényegesen leegyszerűsítené a szociális foglalkoztatást biztosító szervezetek akkreditációs folyamatát. A minisztérium munkatársainak prezentációját a foglalkoztató szervezetek bemutatkozása követte, ahol ismertették tevékenységüket és erőfeszítéseiket a társadalmi integráció érdekében.

Ezek az intézmények adott esetben a vidék legnagyobb foglalkoztatói is, mint például az Iváncon létesített Vas Megyei Szakosított Otthon. A többi szervezetnél is elmondható azonban, hogy előállított termékeik mind-mind piacképesek, illetve némi segítséggel azzá tehetők. Sok esetben azonban a szociális segítők legnagyobb jó szándéka sem elég az előállított termékek piacra való betöréséhez. A projekt célja pontosan ennek a termékértékesítési gyakorlatnak a fejlesztése volt, különféle műhelymunkák és helyszíni tanácsadás segítségével.

Habár a szervezetek önfenntartásra soha nem lesznek képesek, azonban Nyugat- és Dél Európában már a költségeik 60 %-át is képesek előállítani. Az előállított termékek piacra való juttatásának professzionalizálása érdekében hálózatot hoztak létre a Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft vezetésével, mely honlapot is működtet. A cég maga is közösségi vállalkozásokat kíván létrehozni, és működtetni, valamint egyfajta inkubációs hátteret kíván nyújtani az új piacra kilépő szociális vállalkozásoknak, szociális szövetkezeteknek. Üzleti tervek elkészítésével, piackutatással, folyamatos tanácsadással támogatja a szervezeteket. Kutatásokat, közvéleménykutatásokat végez, elemzéseket készít, hálózatot épít.

Az eredményt pedig magunk is láthattuk, a szociális keretek között foglalkoztatottak igazi értéket termelnek, rendkívül pénztárcabarát módon. A kosarunkba azonban nemcsak a kiválasztott áru, de némi boldog megelégedettség is kerül, melyet a tudatos vásárlás élménye nyújt. Választásunkkal olyan emberek foglalkoztatását támogatjuk, melyek ezen áru előállítása közben újra a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat és elfeledkezhetnek problémáikról. Jó volna, ha tudatosodna a fejekben, hogy minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a pénztárcánkat, hogy valamit vásároljunk, meghozunk egy döntést. Választunk. Puszta vásárlásunkkal befolyásolhatjuk emberek százainak a sorsát. Mindemellett hozzájárulunk a foglalkoztatás javításához is, amely magyar tekintetben híresen rossz az EU berkeiben. Az életre hívott kezdeményezést tehát nem ok nélkül támogatja az állam: a legnagyobb kihasználatlan munkapotenciál az inaktív lakosság soraiban keresendő. A válság hatására a fogyasztói szokások azonban megváltoztak, tartósan visszaestek. A lakosság nagy része előszeretettel részesíti előnyben az öt betűs áruházlánc állítólagosan olcsó kínálatát vagy egyéb más szupermarketekét a helyi termelők áruja helyett.

Nem állítjuk, hogy minden tekintetben felvehető a verseny a multicégek szolgáltatásaival, azonban mindenképpen üdvözölendő kezdeményezés látszik kibontakozni, amely egy szociális bolthálózat kialakulását tervezi. Ennek létrejöttéhez és működtetéséhez, illetve fenntarthatóságához azonban paradigmaváltásra és az egymás mellett működő kezdeményezések összehangolására van szükség. Mindenekelőtt pedig tudatosabb vásárlói magatartás kialakítására.

A sajtótájékoztatón Molnár Miklós Szombathely alpolgármestere összefogásra és együttműködésre buzdította a szociális foglalkoztatók munkatársait, melyek nagy segítséget nyújtanak az államnak, a foglalkoztatottaknak egyaránt.

Új hozzászólás