Átadták a MEDIAWAVE fesztiváldíjait

Képgaléria megtekintése2011.06.12. - 13:50 | vaskarika.hu - Fotók: Dart

Átadták a MEDIAWAVE fesztiváldíjait

Június 11-én a Weöres Sándor Színházban átadásra kerültek a MEDIAWAVE fesztiváldíjai. "Párhuzamos Kultúráért" díjat kapott többek közt drMáriás és Sinai Varga Gizella, míg filmkategóriában legjobb dokumentumfilm lett a Hunky Blues, a zsűri külödíját kapta kisjátékfilm/nagyjátékfilm kategóriában a Bibliothéque Pascal, fődíját pedig a Fesdorcsenko rendezte Csendes lelkek.

„Párhuzamos Kultúráért" díjátadó

A „Ravaszdi kerekasztal folytatásaként a Mediawave Alapítvány 2001-ben kezdeményezte, hogy díjazásban részesüljenek az olyan magyar vagy az országban fellépő, egyéni művészi életpályával rendelkező személyiségek, akiknek civil, szuverén szellemisége sosem illeszkedett az épp aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz. Akiket nem tudott befolyásolni és megtörni a környezet vagy a politika szándékos vagy szándéktalan átlaghoz szorító ereje.

Az elismerés neve a "PÁRHUZAMOS KULTÚRÁÉRT" díj lett, amelyet 11 éve adnak át az arra érdemeseknek a MEDIAWAVE Fesztiválon.

A díjtárgyakat készítette Sándor József Péter, Alkotász.

PÁRHUZAMOS KULTÚRÁÉRT DÍJ 2011

BOKA GÁBOR (HUN) - rendező, előadó, iparművész

Nemezes és bőrös iparművészeti tevékenysége mellett ő alapította meg a Lopótök Színtársulatot, mely új színt hozott a magyar vásári komédiás világba. 1993 és 1999 között õ rendezte a MEDIAWAVE Fesztivál nagy tömegeket megmozgató utcai rendezvényeit, fesztiválzáró produkcióit. 2010-tõl a Magyar Hagyományőr Világszövetség tiszteletbeli elnökségi tagja.

HORVÁTH M. JUDIT (HUN) - fotográfus

Horváth M. Judit asszimilálódott cigány családba született. Évekig az Amaro Drom roma magazin fotóriportereként és képszerkesztőjeként dolgozott, később a lap főszerkesztője lett. Férjével, Stalter Györggyel végigfotózták Magyarország cigánytelepeit és a pesti gettósodó kerületeket. Közös munkájuk a Más Világ című könyv. Csalóka Látszat címmel a Mai Manó Házban 2009-ben állította ki közel tíz év alatt készült anyagát. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.

Dr. MÁRIÁS (HUN) - író, muzsikus, képzőművész

Máriás Béla a Tudósok együttes frontembere Újvidéken született.  Összművészeti munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel, valamint a kelet-európai identitásból, történelmi és politikai sajátosságokból fakadó létkérdések jellemzők. Alkotói nyelvezetében az avantgárd, a dadaizmus, a pop art és a szürrealizmus eszközeivel operál. Művészeti, közírói tevékenységét társadalomsebészetként definiálja.


SINAI VARGA GIZELLA (IRAN/HUN) - festőművész

A több mint négy évtizede Iránban élő Sinai Varga Gizella különleges jelensége az egyetemes magyar képzőművészetnek. Eddigi munkássága során 16 önálló és több mint 100 csoportos kiállításon vett részt Iránban és a világ több országában. Munkásságában harmonikusan ötvöződik a perzsa és a magyar hagyomány. 

TANAI ERZSÉBET (HUN) - népdalénekes, népzeneoktató

A Népművészet Ifjú Mestere. Élethivatása a népi éneklés újjáélesztése és közkinccsé tétele. A gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtárban húsz éve jött létre a Vasi Népdalstúdió, majd utánpótlás csoportjuk a Kökörcsin Együttes és a Perenyei Férfi Népdalkör. Fontos kérdés számára a gyermekek tanítása, és tanítványai számtalan szakmai elismerésben részesültek: eddig egy csoportja és három szólistája nyerte el a Népművészet Ifjú Mestere címet.

STEVAN KOVACS TICKMAYER (FRA/YUG) - muzsikus, zeneszerző

Újvidéken, a Vajdaságban született. 1991 óta Franciaországban él és dolgozik. A világhírű rendező, koreográfus Nagy József (Joseph Nadj - Theatre Jel - Orléans) új színházának zeneszerzőjeként és muzsikusaként fellépett az összes jelentős európai és nem európai színházi fesztiválon. Gidon Kremer invitálására több neves kortárs zenei fesztiválra kapott meghívást műveinek bemutatására.

NEMZETKÖZI FILMES ZSŰRI:

JÁTÉK- ÉS KISJÁTÉKFILM

  • Durst György, producer (Magyarország)
  • Vivi Dragan Vasile, operatőr, producer (Románia)
  • Damjan Kozole, filmrendező (Szlovénia)

ANIMÁCIÓS-, KÍSÉRLETI- ÉS DOKUMENTUMFILM

  • Pritt Tender, animációs filmrendező (Észtország)
  • Boris Mitic, dokumentumfilm rendező (Szerbia)
  • Varga Sinai, Gizella festőművész (Irán/Magyarország)

A díjtárgyakat készítette Lebó Ferenc


DOKUMENTUMFILM, KÍSÉRLETI FILM, ANIMÁCIÓS FILM

A KPMG által felajánlott „Felelős Társadalomért" díjat kapja

Le' ehov et Sophia  / Loving Sophia / Drága Sophia - Rendező: Ohad ITACH (Izrael/ Israel)

Legjobb dokumentumfilm

Hunky Blues- Az amerikai álom / Hunky Blues - The American dream - Rendező: FORGÁCS Péter (Magyar/Hungary)

Legjobb animációs film

Sáiva - Rendező: Tuva SYNNEVAG (Norvég/Norway)

Legjobb kísérleti film

La Gran Carrera/ The Great Race / A nagy futam - Rendező: Kote CAMACHO (Spanyolország/Spain)

KISJÁTÉKFILM -NAGYJÁTÉKFILM 

A zsűri fődíja 

Ovsyanki / Silent Souls / Csendes Lelkek - Rendező: Aleksei FEDORCHENKO (Oroszország/ Russia)

A zsűri különdíja a legjobb művészi kivitelezésért

Bibliothéque Pascal - Rendező: HAJDU Szabolcs (Magyarország- Németország/ Hungary-Germany)

Legjobb operatőr 

Bi, Dung So! / Don't be afraid, Bi! / Ne félj, Bi! - Operatőr: Quang Pham Minh (Vietnám- Franciaország-Németország / Vietnam- France - Germany)

Legjobb Kisjátékfilm

Valami kék/ Something Blue - Rendező: ZOMBORÁCZ Virág (Magyarország/ Hungary)


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás