A vasi Zámbó Jimmy - Zsolti dalban mondja el az összetartozást

2011.07.14. - 14:00 | Babos Judit

A vasi Zámbó Jimmy - Zsolti dalban mondja el az összetartozást

Egyedi és érces orgánumát azonnal felismerni. Németh Zsolttal, a sárvári Flextronics kft. Plasztik üzemének sorvezetőjével gyakran megesik, hogy énekhangba ágyazva küldi el a fröccsüzemi dolgozóknak a fontos szakmai utasítást. A jól hallható dinamikus instrukció olykor különös szoprán hangfekvésben töri át a teret. A fáradtság tovatűnik, az endorfin szint felszökik, s még a gépbeállítók is jó kedvűen dobbantanak, mondván: menni kell. A legfontosabb mégis, hogy az összetartozást hirdető lényegi mondanivaló pillanatok alatt eljut az emberekhez és újra egy szívvé kovácsolja a műszakot.

Kevesen tudják, hogy Zsolt nemcsak sorvezető, hanem Dzsoli néven egyre ismertebb előadó is. Otthon zenét szerkeszt, s az elkészült frappáns zeneműveket publikálja is az interneten. Hallgatottsága a tavalyi évben már 10 000 főt számlált.

A Vönöckön élő fiatalember munkája mellett számos hobbinak hódol, kedvence a dísznövénykertészet és a koszorúkötés is. Emellett előszeretettel és kiválóan parodizálja a hírességeket és a közvetlen ismerősöket. Lényeges, hogy soha nem a bántó szándék vezérli, inkább a színes egyéniség iránti rajongás. Legnagyobb szerelmének azonban mégis a zenét tekinti.


Éneklés iránti rajongását és szeretetét édesanyjának köszönheti. A mama gyakran énekelgetett otthon a családnak, s a szép, tiszta énekhang eredményeként a kis Zsolti is hamarosan rázendített a nótákra. Az alig hat éves kisfiú egy idő után a dalok mellé nagyon hiányolta a kíséretet, de mivel a családnak nem volt otthon lemezjátszója, egy ideig csak egymagában énekelgetett. Kis idő elteltével végül valóra vált egyik legszebb álma: megkapta élete első Tesla márkájú lemezjátszóját.

A lemezjátszón széles repertoár szólalhatott meg a Betli duó dalain keresztül a leghíresebb operett slágerekig. Megismerte a Dolly Roll, a Neoton együttes és Szűts Judit dalait, valamint a rendszerváltás után a külföldi előadók, Culture Beat, Culture Club, Dr. Alban váltak nagy kedvencévé. A dinamikusabb, populáris hangzásvilág egyre inkább elnyerte tetszését, és különleges hangját a helybeliek is hamar megismerték.

Ötödik osztályban bekerült a helyi iskola énekkarának szoprán szólamába. A szoprán hangfekvés a férfiaknál igen ritka és mutálás után többnyire eltűnik, ám Zsolti mind a mai napig tulajdonosa e hangnak. Nyolcadik osztály után bekerült a kőszegi Mezőgazdasági Technikumba, amit nagy reményekkel várt, ám a szerény és visszafogott fiú gyakran az élet árnyoldalait is megtapasztalta itt. Ezért serdülőként is egyre inkább a zene felé fordult, mely vigaszt nyújtott neki. 1999-től egy multinacionális cég dolgozója lett, ahol a munka mellett továbbra is fejlesztette énekhangját és a műfajok sajátosságainak megismerésére, a megszólaltatásra helyezte a fő hangsúlyt.


2001-ben vette komolyra a figurát: lett internetkapcsolata és a világhálón számos ismert zenei alapra rábukkant. Élt-halt a karaoke-ért, és nagyon gyakran csengőhangokon talált rá az adott kedvenc kíséretére, és ezeket digitalizálta, feljavította. Az így elkészült zenekari kíséretek annyira jól sikerültek, hogy időszerűnek látszott az ismerősöknek is megmutatni. Az internetes feltöltés annyira helyénvaló volt, hogy az elmúlt három évben megjelent repertoár rengeteg rajongót szerzett számára. A musicaltől a magyaros virtussal átitatott női operett szólamokon keresztül szinte minden megtalálható Dzsoli gyűjteményében.

Zsoltit egyedi énekhanggal áldotta meg a jóisten, nem vitás. Kár, hogy csak otthon, kis szobájában készít felvételeket, mert a színpadon történő nyilvános megmutatkozás még várat magára. Ez utóbbival kapcsolatos érzéseiről így nyilatkozott: „Az érzéseim a szerepléssel kapcsolatosan kettősek. A nyilvános szereplés, a színpad gondolata felspannol, ugyanakkor ódzkodom is tőle. Lappang valami vágyakozás ez iránt a szívemben, valami megmagyarázhatatlan szeretet."

Zsolti, reméljük hamarosan színpadon is láthatunk, sok sikert!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

mariachi 2011.07.16. - 14:35
Először furcsa volt és megmosolyogtató, de amatőrtől teljesen jó. Zámbó Jimmy azért erős hasonlat.
Dzsoli 2011.08.07. - 13:18
Hát én is ezt mondtam! :)
Dzsoli 2011.08.07. - 13:32
Szeretném megköszönni, hogy időt szakítottatok rám, és köszönöm hogy megtiszteltetek ezzel a cikkel! Igazán jól esett! :)
Kiss Gyuláné /Kati/ 2014.03.03. - 18:19
Borzalmasan élvezem minden dalod! Nagyon szorítok Neked, hogy végre elszánd magad, hogy megmutatkozz a nagy nyilvánosság előtt! Kár az ilyen sokrétű hangszínt véka alá rejteni, mert Te lehetnél minden korosztály számára az a hang akit hangod hallatán kiüt a borsó. Ahogy engem is tesz. Engedd, hogy felfedezzen a világ!!!!! Puszillak és nagyon szeretlek.