Merre tart Hévíz? – A fejlesztésekről beszélt Papp Gábor polgármester

2011.07.21. - 07:00 | vorinori - Fotók: BLH

Merre tart Hévíz? – A fejlesztésekről beszélt Papp Gábor polgármester

A régió nyolc médiuma előtt ismertette Hévíz új arcát Papp Gábor, aki 2010. októbere óta polgármestere annak városnak, ami múltjára bőven és büszkén építkezhet, amely Budapest után Magyarországon a legtöbb szálláshelyet kínálja, s amely a hozzájuk látogatók igényeihez mérten folyamatosan megújul. A délutáni beszélgetés a Macchiato Caffee-ban, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg.

HIRDETÉS

Ahogy Papp Gábor mondta, fontos, hogy a látogatók ne „csak" a hagyományos wellness szolgáltatásokat kapják, hanem más szórakozási alternatívák közül is választhassanak. Éppen ezért a gyógy-és wellness szolgáltatásokon túlmutató fejlesztések szerepelnek a város terveiben, melyek elsősorban a kultúrprogramok, valamint a sport köré csoportosulnak.

Idén a programok költségvetése Hévízen megnégyszereződött, így kb. 40-50 millió forintot költenek rá évente, ami azért sem mellékes, mert ebben az évben még az összes program ingyenes, hiszen a cél az, hogy az ideérkezők megízleljék az új lehetőségeket is, és visszajáró vendégei legyenek a városnak. Széles a spektrum: színház, koncertek, zongoraestek színesítik a kínálatot, sőt, a közeljövőben egy „Kultúrpalotát" is szeretnének létrehozni, ahol heti váltásokkal művészek adnának kurzusokat. Ezáltal olyan Konferencia Központ is megnyílhatna, ami az egészségügyi konferenciáknak is kiváló helyszínéül szolgálna. A város vezetői azt szeretnék, hogy az emberek menjenek el, és ismerkedjenek meg Hévízzel, illetve szeretnék eloszlatni azt a sztereotípiát is, hogy náluk minden drága. A városban a magánszálláshelyektől az ötcsillagos létesítményekig minden igényt kielégítő szolgáltatásokat találhatunk, szinte az összes árkategóriában. A polgármester elmondása szerint azt a tévhitet is szeretnék eloszlatni, hogy Hévíz csak az idősek mekkája. A „fiatalítás" kezdő lépése a színes programok bevezetése, ami nemcsak az idősebb, gyógyulni vágyó korosztály számára lehet vonzó.

A hévízi fejlesztések másik nagy szegmense a sport. Papp Gábor elmondta, hogy sajnos jelenleg nincsen a városnak olyan infrastruktúrája, ahol például egy profi sportoló megtalálná a számítását. Ezért egyrészt sportversenyek szervezését tervezik, másrészt egy sportcentrum kialakítását, aminek a helye már körvonalazódott. A már említett színes programok és a sport ötvözete tavalyi kezdeményezés, miszerint a városban jégpályát csináltak, ami a fiatalok kedvelt találkozóhelyévé vált, és 3 hónapig e köré szerveződtek az adventi és a karácsonyi ünnepségek.

Ezeken kívül tervben van még számos dolog: 3 hónapja működik az a termelői piac, aminek immáron 150 tagja van, és ahova kizárólag őstermelők csatlakozhatnak. Minden kedden, csütörtökön és szombaton várja a piac mindazokat, akik házi készítésű dolgokra vágynak.

Nemrég készült el a legújabb közlekedési koncepció is, miszerint kétpólusú autóbuszmegálló készül majd a város két végén, így az egyik alkalmazkodna a most épülő elkerülőúthoz, és a kettőt összeköti majd egy helyijárat. Nem kell nagy ráfordítás, inkább kompromisszumos megoldásokat igényel - mondta el Papp Gábor, aki magáról a gyógyfürdőről is beszélt: fontosnak tartja a közeljövőben a tó körüli területek rehabilitációját, ami a belvárosi projekt után méltó folytatás lehet. A város első embere úgy tervezi, hogy 2013-ra a fejlesztések megvalósulnak, addig is igyekeznek kiszorítani az autókat a belvárosból, hogy nyugodtan lehessen sétálni, illetve EU-s pályázatokon is részt vesznek, amik bizonyos elöregedett rendszerek - pl. az esővíz-elvezetés - megújítására specializálódnak.


Emellett a TEKER egyesülettel együttműködve - amely az első magyar non-profit kerékpáros túraegyesület -, Nyugat-európai mintára próbálják a kerékpáros kultúrát meghonosítani, és kerképártúrákat szervezni, elsősorban a sok látnivaló és a Balaton közelsége miatt.

Hévízre tehát érdemes ellátogatni, hiszen a szállodai és wellness szolgáltatások mellett most már változatos kulturális és sportprogramok is várják a látogatókat.

Új hozzászólás