Gumicsizmában Beáztunk - Kapolcsi képeslapok

Képgaléria megtekintése2011.07.29. - 13:30 | Büki László 'Harlequin'

Gumicsizmában Beáztunk - Kapolcsi képeslapok

Kapolcson gumicsizma a divat, legalábbis a tegnapi egésznapos esőzés sosem látott kollekciót vonultatott fel a völgy utcáin. S ha már eső: bosszantó, de nem kedvszegő. A völgylakó addig megy, míg programot nem talál. Más nem egy kocsmában fut bele alkalmi zenészek okozta kultúrsokkba, sosemlátott emberekkel parolázik, s meghívja őket sosemlátott gyümölcsből főzött páleszre. Mindig van egy plusz hely a padon, összekucorodunk, mint átlagmagyar a havi házi költségvetés alatt. Barátság van, zene van, spontán ölelős lány van. Kapolcstunk!

HIRDETÉS

Eszünkbe sem jut bosszankodni, hogy ismét eltelt egy nap, s nem jutottunk el sehova, mert "esik mocskosul az eső"... a lófittyfenét! Eljutottunk, másnem újra manókerteztünk, megnéztük ugyanazt a kiállítást még egyszer, betértünk ugyanoda, ahonnan egyszer már kitértünk, s mivel a hitünk megmaradt, így újra be... Szóval tessen a T. Olvasó betárazni a gumicsizma-trend legpofásabb darabját, esőkabátot, pokrócot, s egy hátizsáknyi jókedvet, a "teszek az időjárásra" mentálszugeráció mellé. Ha így tesz, akkor jöjjön le most hétvégén Kapolcsra. S persze még valami: tömeg lesz, már most több tízezer ember rója az utcákat és a völgyfalvakat, ami mától megtöbbszöröződik. Úgyhogy türelmet is pakolni a zsákba, mert mától bejátszik az is!

Apró praktikus tanács: olyan parkolóhelyet keressünk, amit nem hagyunk el a nap során, ugyanis hétvégén szinte lehetetlen lesz találni, a parkolási díj pedig alkalmanként 500 Ft! Tehát ha máshova megyünk, akár településen belül is, újrasápolnak. Nem szimpatikus, na...

Szabálytalanul ne parkoljunk, mert erős a rendőrkontroll, és egy értékesebb ajándék árát fizethetjük az amúgy is élősködő-szipolyozó állam kasszájába... szóval, csak szabályosan, inkább a kézművest "motiváljuk"!


Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd egész napos programjai közül július 27-én Taliándörögdön Isten szekerén tettünk egy fordulót a magyar irodalom kincseit hallgatva. Az ötlet remek, a dörögdi református templomnál "kidartsolhatjuk", hogy melyik novellát olvassuk fel, vagy olvassák fel nekünk teológia-drámapedagógia stb. szakos hallgatók. Aztán bakra fel, s terjedelemtől függően utazhatunk egyet Pegazus hátán.

Délután Kapolcson, az Alexandra Könyvudvarban a gospel és a tradicionális blues gőzösére dobtuk fel hátizsákunk a Louisiana Double-val, majd a Kaláka Versudvarban Szabó T. Anna költeményei simultak szívünkhöz. Este Lamm Dávid groove-bandája, a delalamm jazz-r'n'b-reggae fúziója házasodott söröskorsóinkkal a Palya udvaron, a Gástya árokban Hobo úr Viszockija elevenedett meg, az éjszakát pedig a Palya udvar bulijával zártuk, ahol Stereo Partizan tolta az etno-hiphopot egy udvarnyi táncoslábúnak. 


Csütörtökön az időjárás rugdosta a gólokat a völgyezők idegből szőtt hálóiba, ám jópárszor csak helyzetig, illetve kapufáig jutott. Ilyenkor a völgypolgár kellemes kávé társaságában Hobo életútjának aktuális fejezetét hallgathatta meg a kapolcsi Kávéházban (minden nap 16 órától), eljutott a MagyarVista Social Club dörögdi koncertjére (a Police-feldolgozást - Roxanne - még az esőkopogás sem tudta elnyomni), valamint Berecz András és zenészbarátainak Háry János emlékestjére. A művházban fájintos okosságok szárították átázott-fázott testünk, s a nevetés guruló-csilingelő tallérai töltötték meg zsebünk. A mesemondónak még azt a humort is "megbocsájtottuk", amikor akkora szárazságról beszélt, hogy a halak háromévesek voltak, de úszni még nem tudtak... 

Ráadásnak adomát kaptunk, amit mindenki betehet tarsolyába okosságként: "Ha egy fa kidől, messze hangzik. Nő az erdő, vajon ki hallja?"

Nem hallani, ám látni: a völgyben is nő!

Az első képeslap itt megtekinthető!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás