Deja Vu lett a Karnevál bora

2011.08.12. - 15:00 | vaskarika.hu

Deja Vu lett a Karnevál bora

A 2011. évi Savaria Történelmi Karnevál csaknem 300 programjának sorát a Borverseny nyitotta meg, mely augusztus 11-én a Hotel Claudiusban került megrendezésre. A Brezerics Kereskedőház 2009-es, kései szüretelésű Pogányvári Deja Vu-je lett a karnevál bora.

„...A borra egyébként mindennemű megkülönböztetés egészen könnyen alkalmazható. Van például logikus és misztikus bor, vizuális és akusztikus, jobbról balra és balról jobbra folyó bor, és így tovább a végtelenségig. Minden bor az embert újabb és újabb megkülönböztetési feladatok elé állítja..." /Hamvas Béla: A bor filozófiája/

A szőlő- és bortermelés története évezredekre nyúlik vissza. Kétségtelen tény, hogy a szőlő leggyorsabb európai elterjedése a Római Birodalom idején történhetett, amikor a hatalmas területen hódító római katonák és a velük együtt érkező polgári lakosság szinte az egész birodalom területén meghonosították a szőlőt és a bort. A szőlő termesztése annyira népszerűvé vált, hogy néha már a gabona és haszonnövények termesztését veszélyeztette. A rómaiak már nagyon korán megkülönböztették a borok minőségét és termőterületét, görög szokás szerint. A későbbi időszakokban már az évjáratokat is feljegyezték. A borok évjáratát az adott évben működő consul nevéhez kötötték, s így tartották számon a jobbakat.

Nem véletlen hát, hogy immár hagyományosnak tekinthető programelem a Savaria Történelmi Karnevál legjobb borainak kiválasztása és díjazása. Idén  19 fehér, 3 rosé és 20 vörösbort neveztek a versenyre, mely borok az ország szinte valamennyi történelmi borvidékét képviselik a megmérettetésen.

Idén, 10. alkalommal ismét a szakma kiválóságai Zabó Péter, Beke Ramon, Baráth Sándor, Lukács Szabolcs, Schützenhoffer Gergely - okleveles borbírák, borszakértők, somerlier-ek - értékelték az ország legjobb nedűit.

A verseny tisztaságát dr. Tóth Zoárd közjegyző irodájának munkatársai felügyelték. A borverseny lebonyolítását a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítették.

A díjak ünnepélyes átadásra a Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt, augusztus 26-án, pénteken 17.00 órakor kerül sor a Borok Utcája színpadán. A legmagasabb pontszámot elért bor egy éven át viselheti a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2011 kitüntető címet. A Borversenyen legjobbnak választott borok mellett az ország szinte valamennyi történelmi borvidékének legkiválóbb nedűit kóstolhatja meg a látogató, ha ellátogat rendezvényünk egy legnépszerűbb helyszínére, a Borok Utcájába.

A Savaria Történelmi Karnevál 2011. évi Borversenyének kiemelten díjazott borai

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Bora 2011:

Brezerics Kereskedőház Kft. - Bezerics Csaba - POGÁNYVÁRI DEJA VU KÉSEI SZÜRET - 2009 - Zala - fehér

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Fehérbora 2011

Borbély Családi Pincészet Kft., Borbélyné Galambos Gabriella - BADACSONYI OLASZRIZLING JÉGBOR - 2009 - Badacsony - fehér

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Vörösbora 2011

Twickel Szőlőbirtok Kft., Petőné Farkas Hajnalka - DOMAINE GRÓF ZICHY CABERNET FRANC - 2008 - Szekszárd - vörös

Új hozzászólás