A Szombathelyi Képtár 2011. szeptemberi kiállítási programja

2011.09.03. - 19:00 | vaskarika.hu

A Szombathelyi Képtár 2011. szeptemberi kiállítási programja

A Szombathelyi Képtár szeptemberben is aktív: RégióArt, szobrászati, festészeti kiállítások és a Kulturális Örökség Napjai szerepelnek többek közt a programban.

Szeptember 8., 16 óra- október 8.

Nagy Gábor Mihály

Szobrászművész kiállítása

Mestere: Csiky Tibor. Újkonstruktív, minimalos, az anyag természetét - kemény-lágy, felületét - rusztikus, sima - kiemelő, a különböző anyagok - acél, fa, vas - ellentétére építő szikár plasztikákat készít.

A II. Ars Pannonica Biennálén elért eredménye alapján jutalomkiállításon mutatkozik be.

Szeptember 8., 17.30 óra - 18.

RégióArt

a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Vas megyei tagjai közösen mutatják be az utóbbi időszakban készült jelentősebb alkotásaikat.

Szeptember 15. - október 22.

Döbrentey Gábor  (Szombathely, 1897 - Budapest, 1990)

festőművész, restaurátor

Döbrentey Gábor Szombathely  szülötte, aki városának ösztöndíjával végezte tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán 1928 és 35 között. Már  1933-tól szerepelt kiállításokon.
Képein elsősorban  az emberábrázolás érdekelte - bár szívesen festett változatos tájakat, estenként csendéleteket is. Főként azonban a nagy, figurális kompozíciók érdekelték, s ennek kereteit a történelmi festészet újjáélesztett lehetőségeiben találta meg. Döbrentey Gábor előadásmódjára a nagybányai realisztikus posztimpresszionizmus és a dekoratív megjelenítés ötvözése jellemző leginkább. Képeivel számos díjat nyert a háború előtti években.

szeptember 17-18

Kulturális Örökség Napjai

A Szombathelyi Képtár 1985-ben nyílt meg Mátis Lajos tervei alapján épült fel. Az épületben állandó és időszaki kiállítások vannak, illetve közösségi terek. A képtár tervezése során figyelembe vették az akkori Iseumot mint építészeti környezetet, amely mostani, új formájában tekinthető meg.

A képtár ingyenesen várja látogatóit szombaton 10 - 19 óráig és vasárnap 10 - 17 óráig, melynek keretében az érdeklődők megtekinthetik az épületet és a kiállításokat. Óránként tartunk tárlatvezetést, melynek időtartama 45 perc. Útvonala: a képtár iseumi bejáratától a kiállítóterekig. Megtekinthetők a következő kiállítások: állandó kiállítás, Döbrentey Gábor, Nagy Gábor Mihály, Régió Art.

Szeptember 28. - október 19.

Ignac Meden (Szlovénia)

1951-ben született, tanulmányait a ljubljanai Képzőművészeti Akadémián végezte. A képzőművészetben a konstruktivizmust és a konceptualizmust képviseli.

A kiállítás a szlovén-magyar kulturális cserekapcsolat keretében jön létre, melynek magyar kiállító művésze Muraszombaton Nagy Csaba.

Új hozzászólás