180 Ft-os svájci frank és sörtérkép Bükfürdőn augusztus 20-án

2011.08.19. - 15:00 | vaskarika.hu

180 Ft-os svájci frank és sörtérkép Bükfürdőn augusztus 20-án

180 Ft-os áron váltja néhány bükfürdői vendéglátós a svájci frankot augusztus 20-án, sok helyen az egykori német márkával és az osztrák schillinggel is lehet fizetni majd ezen a napon. Egy pohár sör ára 1 CHF lesz azoknak, akik frankban akarják fizetni a sörüket.

HIRDETÉS

Az egykori osztrák és német márkával is csak sört lehet majd vásárolni a megjelölt helyeken. A nosztalgia áron kínált sörökkel a helyi vendéglátósok mosolyt kívánnak csalni azoknak a turistáknak az arcára, akik ezen a napon Bükfürdőn nyaralnak. Az egyik helyi érdekvédelmi tömörülés tapasztalata az, hogy az idei nyáron sokkal lehangoltabbak a városba látogatók, mint 3-4 évvel ezelőtt.

Az ország negyedik leglátogatottabb településén mindig is divat volt, hogy a vendéglátósok szóba elegyednek az ide látogatókkal, különösen azokkal, akik egy napnál többet tartózkodnak a városban. Korábban elsősorban családról, illetve arról beszélgettek az emberek a pincérekkel, hogy ki merre járt. Idén túlsúlyba került a politika a külföldi vendégek körében is, a magyar vendégek pedig szinte kivétel nélkül panaszkodnak a svájci bankhiteleikre.

Az egyesület szerint: a helyi vendéglátósoknak szerepet kell vállalniuk abban, hogy az ide látogatók a lehető legjobban érezzék magukat. Ehhez hozzátartozik az is, hogy meghallgatják panaszaikat, pártsemleges beszélgetést folytatnak a világ történéseiről, információkkal látják el a vendéget arról, milyen egyéb turisztikai lehetőségek rejlenek a környéken, stb.

Kerekes Szilárd, az egyesület elnöke szerint ez a fajta attitűd a magyar vendéglátósoktól nem idegen, a XX. század elején a magyar kávéházak főpincérei hasonló társadalmi szerepet töltöttek be, a bécsi kávéházi életben pedig még mindig forgalomnövelő szerepe van annak, hogy a magukra adó vendéglátóegységek tulajdonosai klasszikus "fő urakat" is alkalmaznak.

A bükfürdői pincéreknek egyébként augusztus 20-án az is feladatuk lesz, hogy megismertessék a turistákkal azt a speciális sörtérképet, amelynek tesztelését idén májusban kezdték meg és végleges formáját most augusztusban nyerte el. Azok, akik ezen a napon 180 Ft-os árfolyamon váltják frankjaikat sörre, az árfolyam különbözettel hozzájárulnak ahhoz, hogy a sörmárkáktól független térkép német és cseh nyelven is megjelenjen.

A speciális térkép által már négy pohár sör elfogyasztása után is ihatunk ingyen , +1 sört egyes vendéglőkben. Ráadásul a fodrász, a fogorvos, de még a zöldséges is kedvezményt ad Bükfürdőn, ha elegendő sört iszunk, legalábbis ezt ígéri az a sörtérkép, amelytől a Bükért - Vállalkozók Egyesülete azt várja, hogy fellendüljön a vendéglők forgalma.

Mint azt Kerekes Szilárd, a Bükért - Vállalkozók Egyesületének elnöke elmondta: A térkép hátoldalát olyan közcélú információkkal látták el, amelyek segítik a turisták tájékozódását. A cél az, hogy a vendégek jobban eligazodjanak azok között a szolgáltatások között, amelyek elérhetőek a városban. A sörözők mellett olyan kisvállalkozások (fodrászatok, fogorvosok, kisboltok,) szerepelnek a térképen, amelyek megélhetését nagymértékben segítheti ez a fajta „reklámfogás".

Új hozzászólás