A feltételes múlt - 6. Lidércfény a Nádasdy Múzeumban

Képgaléria megtekintése2011.08.24. - 00:15 | Makrai Tamás

A feltételes múlt - 6. Lidércfény a Nádasdy Múzeumban

Háremrablás, török katonák, magyar vitézek és egy rendkívüli tárlatvezetés a török kor hangulatában - avagy mi lett volna, ha 1532-ben Szulejmán szultánnak sikerül a lehetetlen: a sárvári vár elfoglalása. Hatodik alkalommal került megrendezésre a Nádasdy Ferenc Múzeumban a most már valóban hagyományosnak mondható, éjszakai múzeumlátogatással egybekötött program, a Lidércfény.

Sárváron immáron évek óta lidércfény borítja el az augusztus 20-a előtti éjszakán a Nádasdy Ferenc Múzeumot, ahol egy tematikus program várja a múzeumba látogatókat. Idén egy érdekes ötlettel álltak elő a program szervezői: gondoltak egy merészet, és visszaforgatták az idő kerekét egészen az 1532-es sárvári várostromig. De, hogy csavar legyen az időcsavarban, megkeverték a lapokat, és a török sereget hozták ki győztesként. Így kerekedett egy történetileg izgalmas éjszaka a „mi lett volna, ha" és a feltételes múlt jegyében.

„Alkonyatkor ottomán vuvuzela-szó törte át az álmos kisváros csendjét. A várból magyar lányok sikolya szűrődött ki, miközben a török félhold fénye világította be az udvarban felépített minaret lapra csiszolt gránitkövét, ahonnan az esti müezzin dallamai úsztak tovább a török éjszakán."


Valahogy így tudnánk elképzelni azt az idilli pillanatot, ha török lobogó lenne kitűzve a sárvári várra. Persze, mint minden történetben, csatában - legyen az valós, vagy csupán a képzelet játéka - vannak támadók és védők. Eme történetben is a foglyul ejtett lányok segítségére igyekeztek a vitéz urak, a Nádasdy Ferenc Bandérium tagjai. Kisebb-nagyobb összecsapások következtében folyt a vér, forrt a jókedv és a leges-legvégén még a török-magyar barátságot is sikerült egy komplett, féllovagteremnyi sátor alá hozni. De ezzel még nem volt vége a mókának, hisz "gaz boszorku-t" találtak a susnyásban, gyorsan láncra is verték, és a döntőbíró elé vezették. A Nádasdy Bandérium színjátékát hatalmas siker övezte, a közönség lelkes tapssal köszönte meg az előadást.

A lidércfényes éjszaka természetesen nem múlhatott el éjszakai tárlatvezetés nélkül. Immáron hatodszor is a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója, Takács Zoltán Bálint kalauzolta az érdeklődőket a múzeum falai közt. A nagyvezír gondosan végigmutogatta a múzeumban fellelhető kincseket, és szinte minden műtárgyhoz mondott egy érdekes, vagy humoros történetet. Hamar elszállt ez a lidérces éjszaka, s mire feleszméltünk, nem szólt már a müezzin, és az égen is a jól megtermett telihold várt minket, miközben a várkapun kiléptünk a valóságba.


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás