Fotókon megidézett reneszánsz, tánccal, zenével és ínyencségekkel - Reneszánsz Álom a Művelődési Otthonban

Képgaléria megtekintése2008.12.09. - 23:30 | Bangó Mária - Fotók: Büki László

Fotókon megidézett reneszánsz, tánccal, zenével és ínyencségekkel - Reneszánsz Álom a Művelődési Otthonban

A reneszánsz jegyében rendezett színvonalas délutánt a jánosházai Művelődési Otthon, amely korhű zenével és tánccal, valamint a reneszánsz divatot bemutató fotókiállítással örvendeztette meg az érdeklődőket. A műsor végén a reneszánsz kor jellegzetes ételeiből is lehetett fogyasztani - evőeszköz nélkül. Képgalériánkban a fotókiállítás és a rendezvény képeiből adunk ízelítőt.

2008. a reneszánsz éve Magyarországon. 550 éve, 1458-ban választották meg Mátyás királyt, aki kulturális mecénásként rendkívül sokat áldozott arra, hogy hazája a kor kulturális és szellemi életének pezsgő központjává váljon. Újraalapozta államunkat, megújította nemzetközi tekintélyünket - a szó ilyen értelmében is a magyar renszánsz, magyar újjászületés jeles személyisége volt. Ennek apropójából került megrendezésre a Reneszánsz Álom nevű rendezvény, melyet Illés Zsuzsa, az esemény szervezője a következő szavakkal vezetett fel:

"Álom, mert elrepít bennünket egy régi-régi világba, álom, mert ki ne álmodozott volna arról, hogy kipróbálja - akár csak egy napra is - azt az életformát, és álom, mert a fotókon látható fiataloknak ez rövid időre megadatott.

"Valakit vendégül hívni felelősségvállalás, hogy kellemessé tesszük számára a házunkban töltendő időt." Egy jótanács a reneszánsz gasztronómiából, amelyet - tágabb keretek között - napjainkban is érdemes szem előtt tartani. E gondolat jegyében folytatta az invitálást az est házigazdája, aki maga is reneszánsz viseletbe öltözött. A gondos szervezők valóban mindenre gondoltak, hogy a reneszánsz kor művészetében, kultúrájában gyönyörködhessünk. A helyi Batthyány Lajos ÁMK Zeneiskola Reneszánsz Együttese (vezetője Fiszter Anna) korabeli zenével, majd Shakespeare Júliáját megidéző lánykákból álló Reneszánsz Tánceggyüttes - Szepessy Ágnes vezetésével - a XV-XVI. század táncaival elevenítette fel a régi kor hangulatát.

Ezt követően került sor Büki László 'Reneszánsz Divat' című fotótárlatának megnyitására, melyet Parais István, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ szakmai igazgatóhelyettese nyitott meg. Beszédében méltatta a reneszánsz kor kulturális, képzőművészeti érdemeit, újító ötleteit, melyek a tudományban, a művészetekben és más területeken is a fejlődést segítették elő. Felhívta a figyelmet a reneszánsz fotósorozathoz modellt álló fiatal hölgyek kellemesen nőies, finom mosolyára, és életvidámságára.

A reneszánsz fotókiállítás három résztvevője

Az urakat (sajnos) egyetlen ifjú képviselte, nélküle azonban nehéz lett volna a fotósnak bemutatni a kor atmoszféráját, a humánus, kiművelt, emberi méltóságnak megfelelő társas modort, melyet Erasmus is megfogalmazott műveiben. A reneszánsz embere vallotta, hogy „az asszonyokat a hallgatás ékesíti". Kis képzavarral élve mondhatnánk, hogy e hallgatással ékített képek felettébb beszédesre sikeredtek.

A reneszánsz életszemlélet a konyhaművészetre is hatást gyakorolt. Ezt bizonyította a megnyitót követő, nemes ízlésre valló "kis falatozás" is, ahol helye volt a társalgásnak és a bölcselkedésnek is. Az ínyencségekkel teli asztaloknál az imént még táncoslábú hajadonok kínálták a könyvtár XVI. századból származó szakácskönyvének receptjei alapján készült finomságokat. A reneszánsz ízekkel fűszerezett finom fogásoknak - húsoknak, mártásoknak, édességeknek - nem lehetett ellenállni. A citrommártás - melynek készítője egy helybéli férfi (!) volt - Aragóniai Beatrix királyné legfinomabb ínyencségei között is megállta volna a helyét.

Talán Erasmus is megengesztelődne azokkal szemben, „akik annyira elbámészkodnak" a fotók között, hogy „sem más beszédét nem hallják, sem azt nem veszik észre , hogy ők maguk esznek, s ha nevükön szólítod őket, olyanok mintha álomból serkennének föl: annyira benne van egész lelkük..."

Reneszánsz táncok

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Bea & Rita 2008.12.10. - 18:46
Köszönünk mindent Zsuzsa néninek,Büki Lászlónak és Szepessy Ágnesnek!
Anonym 2008.12.10. - 20:56
Pfffffffffffffffffffffffffffff ffffffffffff.......

Már amikor meghallom azt hogy jánosháza, írtózom....
Az ujságok mindennap arról írnak hogy mik történnek ilyen-oylan lopások, ilyen olyan betörések,iylen olyan verekedések, hát miylen 1 polgármester van hogy semmit nem tesz annak érdekében hogy ezek ne forduljak elő, és az ujságok ne jánosházáról írjanak mindennap.Borzasztó, de sajnos ez a tény.Ez Jánosháza...............
Harle 2008.12.10. - 21:57
Anonym, ha ennyire nagy gáz van szerinted Jánosházán, akkor miért ezt a lapot szemeteled tele?? Nemtetszés-grafomániád helye a VN sms-rovata, hajrá. Ez az oldal a kultúráról szól, és a hivatkozott esemény kulturális értéket hordozott. Vagy te nem örülsz annak, hogy valami másként szólt Jánosházáról, mint ahogy azt te megszoktad?? Úgy gondolom felesleges ennél mélyebben belemennem és megvilágítanom előtted, hogy a helyi problémák kiböfögésének nem ez az oldal a terepe. Egyébként a Mária-kertben ott áll a betlehem, szerintem vigyázz rájuk, nehogy még a végén összeverekedjenek.
Koczek 2008.12.11. - 16:34
A tény az, hogy most JÓ hír jelent meg Jánosházáról. Gratulálok a szervezőknek! Sajnálom,hogy lemaradtam a megnyitóról. A fotótárlat meddig tekinthető meg, tudható??