Sár, vér, erotika – Beszélgetés Zergi Borbálával és The Note koncert a Cafe Freiben

Képgaléria megtekintése2011.09.08. - 21:30 | vorinori - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Sár, vér, erotika – Beszélgetés Zergi Borbálával és The Note koncert a Cafe Freiben

A Fiatalok Szombathelyért Mozgalom nyárzáró beszélgetéséhez érkeztünk augusztus 7-én. A Cafe Freiben ezúttal Zergi Borbála fotóstól kaptunk „ajándékcsomagot” életéből és művészetéből, közben-közben pedig színpadra állt a The Note zenekar, akik a Start tehetségkutatón is feltűntek. Lássuk, mi volt ebben a nem mindennapi csomagban!

Cseszkó Tamás, az este házigazdája nem kertelt, és - mondhatni, költői bravúrral élve - in medias res, belecsapott a közepébe: „Ha ikont kellene keresni Szombathelyen, te szuper lennél!" Így valószínű, az is felkapta a fejét, akinek halványlila fogalma nem volt arról, kicsoda is valójában Zergi Borbála. Na de tényleg, kicsoda? Elsősorban fotóművész, és csak másodsorban 19 éves, csipkereki, vidám, vadóc hölgyemény, kifinomult stílussal. Nem véletlenül használtam a merész fotóművész kifejezést, hiszen Bori büszkén állítja, hogy ő bizony teljes mértékben művésznek tartja magát. Szerinte ugyanis a művészet, és a benne rejlő tehetség többféleképpen nyilvánulhat meg. Valaki a zenében tehetséges, valaki a sportban, és ő igazán büszke arra, hogy megtalálta azt a dolgot, amiben jó lehet. És talán jobb, mint mások, 19 évesen.

A korát és a profikat meghazudtoló képeit nézve nem is gondolnánk, hogy nem a bölcsiben kattogtatott először, hanem az egész néhány éve, 14 éves korában kezdődött csupán, azóta viszont töretlenül ível felfelé pályafutása. „Unalmamban elkezdtem fotózni, és kitalálni megbotránkoztató, beteg dolgokat"- mesélte Bori, aki valószínűleg hamar rájött, hogy a kezdetben unaloműző tevékenységből valami sokkal nagyobb és jobb dolog fog születni, mint azt akárki is gondolta. Mára már kialakult a saját stílusa, és szeret megragadni olyan témákat, melyek tabunak számítanak, és határokat feszegetnek.


Képeit szemlélve, valóban nem hétköznapi a lány stílusa: sár, vér, erotika - csak hogy néhány dolgot említsünk eszköztárából. Saját bevallása szerint sokan mondják: nem biztos, hogy ők el mernének készíteni hasonló képeket. Bori erre csak annyit felelt: „szeretek sokkolni!" Ezt hallva a házigazda feltette a „neked amúgy volt gyerekszobád?" kérdést, és mindenki nagy megkönnyebbülésére megtudtuk, hogy igen, Borinak volt gyerekszobája. Sőt, állítása szerint a legtöbbet a szüleinek köszönheti, hiszen ők indították el a pályán. Pedig rossz gyerek volt, és a mai napig kifejezetten lázadó típusnak tartja magát - de ha nem lenne az, talán a képei meg sem születhettek volna, úgyhogy mi örülünk az effajta lázadásnak.

Ha embert fotóz, Bori általában „saját magát használja" modellként. Ez egyrészt azért alakult így, mert szeret egyedül lenni, ha dolgozik, másrészt pedig, mert úgy gondolja, egész jól tud önmagával együttműködni, és az „elmebeteg" ötleteit saját magával tudja a legjobban megvalósítani. Persze előfordult már, hogy nemcsak magát fotózta. „Aki engem megkeres, és felkér, hogy készítsek róla képeket, az nem szokott szégyenlős lenni, és ezt én nagyon jó dolognak tartom"- gondolja Bori. Még mielőtt azt hinnénk, hogy az egész egyfajta túlzott magamutogatásról és a szépség kinyilvánításáról szól, már jön is a megnyugtató válasz: Bori szereti magát, de csak az egészséges mértékig, és meg akarja mutatni önmagát, de csak egy bizonyos határon belül. Viszont mindig figyel arra, hogy a képein ne nézzen ki jobban, mint élőben, mert ez szerinte a külvilág becsapásával lenne egyenlő.


A tehetséges és elhivatott lány egy ideje sajtófotósként is kipróbálhatta magát, és ami a jövőt illeti, szeretne egy saját fotósüzletet műteremmel. Az este végén, néhány képét megkukkantva és kielemezve mi azt gondoljuk, minden esélye megvan arra, hogy elérje célját, legyen az az önkifejezés, a sokkolás, a sajtófotózás, vagy akár egy saját műterem. Az egyetlen dolog, ami mindezt - és az összes el nem mondott további tervét és vágyát - elősegíti, az nem más, mint a kompromisszumok nélküli egyéniség és eltökéltség. Ez szűrődik át a képein, és ezt láttuk mi is az este során. Kellemes ajándékcsomagot kaptunk, csak így tovább, Bori!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás