Szombathelyt is érinti szerdán a Railjet

2011.09.19. - 19:00 | Moór Ferenc

Szombathelyt is érinti szerdán a Railjet

Szeptember 21-én, szerdán eddig bejáratlan területre is eljut az Osztrák Szövetségi Vasutak presztízsvonata, a Railjet: Bécsből Sopron - Szombathely - Szentgotthárdon át Graz-ba közlekedik. Kis Railjet-áttekintő.

Jelenleg a Bécs és Graz közötti vonatforgalom döntő hányadát a világörökség részét képező Semmering-vasúton bonyolítják le az osztrákok. Viaduktokkal és alagutakkal sűrűn tűzdelt vonalról lévén szó, még a legoptimistábbakban is felmerül a kérdés, mi van, ha valami gond van? Az elmúlt években ismét felvetődött, hogy miért nem iktatják be a vonalba a Sopron - Szombathely - Szentgotthárd útvonalat. Nos, a GYSEV által teljes hosszban felújított és villamosított vasútvonal adja magát, emiatt is kerül sor a szerdai próbamenetre.

Jelenlegi információk alapján a már 2008. decembere óta Budapest felé rendszeresen közlekedő vonatok közül egy komplett szerelvény délelőtt 11 óra körül érkezik Szombathelyre. 10:20-kor indul Sopronból, és 11:35-re ér Szentgotthárdra, onnan pedig egy dízelmozdony segítségével folytatja az útját Graz-ig.

A Railjet vonatokról bővebben itt olvashat.

Mielőtt egy külföldi tulajdonú mozdonyt Magyarországi közlekedésre engedélyez a Nemzeti Közlekedési Hatóság, vizsgáznia kell. Ezeknek a próbafutásoknak az egyikén, még 2008. októberében sikerült lencsevégre kapni egyszerre két Railjet festésű mozdonyt is:


Az első menetrendszerinti Railjet némi késéssel, de megérkezett a Keleti pályaudvarra 2008. december 14-én. Dupla szerelvény volt, az ütközőbaktól idáig ért:


RJ63-as vonatszámon Salzburgtól Budapestig közlekedő Railjetet sikerült lefotózni Hallwang-Elixhausen megállóhelyen idén, augusztus 14-én, 11:09-kor:


Új hozzászólás