Vészhelyzet Fokoló Szolgálat - Kőszegi Szüreti Karnevál (fotóriport)

Képgaléria megtekintése2011.09.25. - 15:00 | Kóbor Károly (Charles)

Vészhelyzet Fokoló Szolgálat - Kőszegi Szüreti Karnevál (fotóriport)

Szeptember 24-én, szombaton Szüreti Karnevállal folytatódott a Kőszegi Szüret. Ötletgazdag jelmezesek korzóztak a város utcáin, és a vidám hangulatú szüreti felvonulás életet vitt a szombat délutánba. Rengetegen vonultak a menetben, a sor vége még csak a Rohonci út elején járt, amíg az élen lévők már a Könyvtár előtt parádéztak. Teherautó platóján bulizó fiatalok, mazsorettek, táncosok vonultak végig Kőszeg utcáin, hatalmas érdeklődés közepette.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Kóbor János 2011.09.26. - 17:49
Ez aztán nagyon informatív! Ennyit sikerült megtudni a felvonulás alatt? Mondjuk mit vártam a vaskarikától? Ha ennek csak a tizedét megírtátok volna már az is jobb mint ez a semmi:

<cenzúrázott tartalom>

szerkesztő 2011.09.26. - 18:11
Tisztelt Kóbor János, amint láthatja a cikk kategóriája FOTÓRIPORT. Szóval az eseményről való híradás fotók, és NEM írás alapján történik. Ezt a fent látható 131 (!) kiváló fotó tanúsítja. Kérem mutasson még egy olyan online újságot, ahol ennyi képet közöltek a rendezvényről. De tudja mit, inkább megkönnyítem a dolgát. Ne is keresgéljen, mert nem fog találni...

Saját, személyes véleményem szerint egy ilyen volumenű rendezvényről sokkal inkább a fotók tudják átadni a szüreti felvonulás hangulatát, és nem az írás. A sorok között nem lesznek mosolygó arcok, hiába is keresi... és tudja, pont ez a fotóriport lényege. a mosolygó arcok és a hangulat átérzése. Sajnos sokan nem lehettünk ott az idei kőszegi szüreti felvonuláson, de a látott képek alapján legalább lélekben ott lehetek a felvonulókkal és az éljenző közönséggel.

és még valami, Egy apró stilisztikai hibát vétett.
"... már az is jobb mint ez a semmi: <cenzúrázott tartalom> "

üdvözlettel: Makrai Tamás
a Vaskarika.hu szerkesztője és fotósa
BLH 2011.09.26. - 19:53
Kedves János! A "mint ez a semmi" jelzővel illetett, másik médiumhoz mutató linkjét eltávolítottuk, nem reklámozunk más oldalt, pláne nem úgy, hogy Ön azt negatív kritikával illette oldalunkon....

Évek óta ebben a formában tudósítunk a szüreti felvonulásról, szerencsére nagyon ritka az az olvasó, akinek ez nem tetszik (mondjuk inkább úgy: megnézi mindenhol, mert kész szerencse, hogy ennyi médium van, aki hírt ad róla..., így átfogóbb képet kap minden jeles eseményről.... vagy írásos túlsúllyal, vagy fotóssal). Ebben az a szép, hogy különbözőek a hírolvasási szokások, az olvasók 99.9%-a pedig van annyira intelligens, hogy mindegyik oldalon megtalálja azt, amit szeretne, és nem patikamérlegeli és hasonlítja össze a tartalmakat, hanem az összes híradásból összerakja magának az eseményt: írásban és képben! :)

További kellemes böngészést kívánva Önnek, üdvözlettel,
Büki László
főszerkesztő
Kőszegi 2011.09.27. - 09:32
Tisztelt Makrai Tamás!

Ön vagy nagyon fiatal, vagy nincs képben. Ezt írta:
"Ezt a fent látható 131 (!) kiváló fotó tanúsítja. Kérem mutasson még egy olyan online újságot, ahol ennyi képet közöltek a rendezvényről. De tudja mit, inkább megkönnyítem a dolgát. Ne is keresgéljen, mert nem fog találni..."

Akkor hadd említsem meg a legkézenfekvőbbet: Nyugat.hu 250 darab fotóval, 28 perc HD videóval, írással és kritikával.

A Nyugat minden évben hasonló módon számol be az eseményről, ezért írtam hogy Ön nagyon fiatal lehet, mert legalább ezzel illett volna tisztában lennie főleg hogy a képek nagyjából egy helyről készültek látniuk kellett volna a Nyugat fotósát.

"Saját, személyes véleményem szerint egy ilyen volumenű rendezvényről sokkal inkább a fotók tudják átadni a szüreti felvonulás hangulatát, és nem az írás. "

Mit szól akkor a videóhoz? Idézem: "Videónkban az összes felvonuló csapat megtekinthető."

Remélem ezt a hozzászólást és Makrai úr hozzászólását sem törlik, mivel nincs benne semmi sértő és Makrai úr kérte, hogy mutassunk még egy olyan online újságot. Mutattam.

Tisztelettel:

Egy kőszegi, aki a másik újságban minden évben szerepelt, a Vaskarikán meg csak az idén először
Szombathelyi 2011.09.27. - 09:37
Kőszegi, *** nézettsége lehet, ha ilyen gerillakampány kell neki. Politikai lóvéból. Szerencsétlenek.
BLH 2011.09.27. - 15:32
Kedves Kőszegi, ne vigyük le az utoljára gyerekhomokozóban látott "az én játékom szebb, mint a tied, bebeee" szintre a vitát. Ahogy Ön előtt már írtam, egyik médium így tudósít, a másik úgy. Vannak olyanok, amik meg sehogy... Az olvasó meg majd összerakja magának, amit fontosnak tart belőlük.

Fájdalom, hogy amióta létezünk, minden évben kinn voltunk a szüreti felvonuláson, és egyszer sem sikerült elcsípnünk Önt, csak idén. De tessen rámutatni az idei galériánkban a fotóra, amin tettenérhető, több százezres, intelligens arcfelismerő funkcióval rendelkező képarchívumunkban hátha megleljük Önt, és ebben az esetben örömmel elküldjük azt a fotót/fotókat, amiről Ön eddig nem is sejtette, hogy megörökítődött!! Az eseményt megjelöljük!!

Amit még helyretennék enyhén fals hozzászólásában:
"a képek nagyjából egy helyről készültek látniuk kellett volna a **ugat fotósát"

Az említett médium fotósa lehet, hogy lestrázsált egy helyre, és onnan szolgamód végiglőtte a felvonulást, ellenben kollégánk végigment a felvonulási útvonalon a menettel, ezt a fotók egyértelműen alátámasztják!
Ezt a levelet kaptam tőle:
"A Rákóczitól a Rohoncin,a Munkácsyn át az utolsó állomásig, a Kossuth Lajost utcát is végigfotóztam... :) 400 fotó volt a szüretről, 200 körül küldtem Neked..."
Ebből 130-at tettünk ki.

A másik passzé, hogy hiányolja a felvonulási kritikát... Ez önmagában is morbid, mert milyen KRITIKÁT írjunk egy képileg kiválóan megfogható eseményről? Lapos traktorhátsóval vonult fel a szőlősgazda? :DDD Ez tipikusan az az esemény, amihez felesleges szöveg, kép és/vagy videó tökéletesen elég.

Íme, az előző évek beszámolói:

2010:
http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/2776/borviragos_felvonulas-koszegi_szuret_2010_fotoriport/

2009:
http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/1351/ami_a_koszegi_szuretbol_kimaradt_fotoriport/

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/1345/szureti_felvonulas_koszegen_fotoriport/

2008 (itt még 1,5 hónapos médium voltunk... ):
http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/198/szureti_karneval_koszeg_utcain-fotoriport/

Fiatalság, bolondság.... "teccik érteni?" :)
Kellemes képélményeket, üdvözlettel
BLH
Tánczos Mihály 2011.09.27. - 17:30
Kedves Büki László, Laci!

Nem tudom eldönteni, hogy a kőszegi vörös beszél belőled, vagy valami egyéb problémád van. Mindenesetre jól tudtad, kibe rúgsz bele akkor, amikor azt írtad, hogy szolgamód végiglőttem a felvonulást, kényelmesen lestrázsálva.

Laci, Te pontosan tudod, hogy miket csinálok és hogyan. Nem jellemző rám, hogy a kényelmet részesítem előnyben és ne próbáld úgy beállítani a dolgokat, hogy bezzeg ti mentetek ám. Nem kell linkeket sem bedobálnod, görcsösen bizonygatva valamit, hiszen egyrészt nem verseny, másrészt 2000-ig visszamenőleg nem tudsz linkeket felmutatni.

A helyzet az, hogy most belementetek egy értelmetlen vitába és fotós kollégád meggondolatlan kijelentést tett. Törölnötök kellett volna és hagyni, vagy csak valós dolgokkal reagálni. A törlés is egy megoldás. De nézd meg pl. a ### rovatom hozzászólásait. Még az engem érintő trágárságokat sem törlöm és válaszolok arra, amire úgy érzem, válaszolnom kell. De nem lódítok benne, mert az írás megmarad, később a hajamra kenhetik. ti most így jártatok a mindenkinél nagyobb galériátokkal.

Elevenembe térdeltél. Egy villámkereséssel meggyőződhettél volna róla, hogy nem széken ülő, sörözgető fotósként vettem részt a korábbi szüreteken, de más rendezvényeken sem. Több száz videó, megszámlálhatatlan kép, rengeteg cikk bizonyítja ezt, de neked ez semmi.

A mostani rendezvényen ráadásul halmozottan hátrányos helyzetű voltam. Az összetört fényképezőgépem helyett egy régi cseregéppel fotóztam, ami már nem birkózott meg a modern objektívekkel és vakuval. A mozgásomat egy gerincsérv, egy lábsérülés, egy kb. 10 kilós táska, egy kamera és egy állvány hátráltatta, de azért csak szurkálódj nyugodtan.

És bocsánat, hogy ekkora késéssel reagálok, de közbejött egy váratlan toronyi esemény. Remélem ezt még akkor is el bírod képzelni, ha Téged pl. viszonylag ritkán hívnak mondjuk szerdán éjszaka egy váratlan Kispál és a Borz koncert miatt Újkér és Csepreg közé.

Laci, szerintem ne menjünk bele abba, ki, mit, mikor és hogyan fotózott, mert igazságtalan lenne ezt összehasonlítani. Már csak azért is, mert az én munkáimat nem olyan események töltik ki 99,99 százalékban, amikről hetekkel korábban megjön a meghívó. A kőszegi szüretből viszont még egyet sem hagytam ki és ha tényleg kötöd az ebet a karóhoz, akkor kérlek írd meg, melyik évből, melyik utcából szeretnél látni fényképet, vagy videót a felvonulásról. (Az ideit leszámítva, természetesen, a fent említett okokból.)

Kérlek legközelebb számolj el százig, mielőtt olyanba rúgsz bele, akibe talán nem kellene.

Az meg hogy "Kóbor János" és "Kőszegi" belinkelte a nyugat.hu-t ne adjon okot a frusztráltságra. Ha ennyire zavar, akkor töröld. De két ilyen hozzászólás és munkatársad meggondolatlan kijelentése és felhívása után ne engem csesztess.

Üdv:

TM
Tánczos Mihály 2011.09.27. - 17:38
Kedves "Szombathelyi"!

Ugye ezt a hét viccének szánta?
Most komolyan azt feltételezi, hogy az itt "ugatként" emlegetett lap folytat gerillakampányt a Vaskarika kőszegi szüreti felvonulásos cikkében?
Mondjon egyetlen épeszű indokot, mi okunk lenne rá?

Komolyan érdekel a válasza. És mivel talán elgondolkodik a kérdésen és kicsit tájékozódik, akkor talán rájön, mekkora csacskaságot írt. Az ugatozás meg azért jelez valamit. Mindenki döntse el maga, vajon mit.

TM
Makrai Tamás 2011.09.27. - 19:56
Misi,
A meggondolatlan kijelentésem vállalom, és elismerem a hibát, én a második galériát nem néztem. Jogos a javítás.

A Kóbor János által belinkelt oldal NEM Ti voltatok,

Az, hogy velünk együtt ott vagy minden rendezvényen fotózol, videózol nem kérdés. És ha még ezenkívül beesik egy riasztás, akkor Te mész. Ez nem lehet vitatárgya. Rengeteg fotóztunk együtt, akár éjjel, akár hajnalban. Ha valaki ebből felesleges vitát szít, akkor vállalja a következményeit ...

A többi hozzászóláshoz nem kívánok hozzászólni, mert nem érdemes. Nem érdekel a "Kóbor János úr" alaptalan becsmérlése, akinek valószínű, hogy VASi részrehajlása van, illetve se a "Kőszegi úr", aki meg Misipárti- (bocs, de másképp nem írhatom le). Mindenkinek meg van a maga favoritja, és ezt próbálja védeni illetve a "Kőszegi úr" esetében ajánlani. Ez így van rendjén, de ne menjünk bele az alaptalan pocskondiázásba - oké, a meggondolatlan kijelentésem javítása jogos volt, de azt hiszem ezért már bocsánatot kértem egyszer. Amit a Laci írt, ahhoz se szólok, mert felesleges. De nem értek vele egyet amit a munkádról írt. Ismerünk, tudjuk, hogy hogyan dolgozol.

Egy a lényeg a rendezvény jól be lett fotózva, illetve Misi által még videózva is. A néző és az olvasó örül, ha visszanézheti magát. És erről szól a mi munkánk, a olvasók tájékoztatásáról. Az ,hogy ez milyen formában történik, az mindenkinek szíve joga.
BLH 2011.09.27. - 20:01
Misi, sosem szoktunk kérkedni semmivel, nem méricskéljük, ki mit tett ki és az mennyivel több vagy kevesebb, mint a mienk. Én utána sem jártam annak, hogy nálatok mi van kinn szüretileg... ahogy azt sem vizslattam, hogy na, vajon ki írt még a borkirálynő választásról, vagy ki rakott még ki videót az egy héttel ezelőtti Critical Mass-ról rajtunk kívül. Ezt a kérdést elintéztem az első kommentelőnél annyival, hogy minden médium más és más módszerekkel dolgozik, aminek a(z) (normális) olvasó a haszonélvezője! Ahogy írtam, nem patikamérlegezzük ki a kirakott dolgainkat, és nem vetjük össze senkivel, hogy na, XY 256 fotót tett ki, akkor mi rákontrázunk erre, és bekommentelünk, hogy bezzeg nálunk ennyi meg ennyi van. Ezt le is írtam az első kommentben.

Azt gondolom, roppant szánalmas eredendően összehasonlítgatni médiumokat. Egyrészt, mert a működési formák sem azonosak, másrészt a tematika is más. Azt meg nagyjából mindenki tudja, ki, mióta működik, nem kell ezt vehemensen bizonygatni... :D Mit akarsz igazolni vele? Elég mókás, hogy egy hároméves médium "hasábjain" kell bizonygatni, hogy a nyugat már 11 éve működik.... :)

Mivel Kőszegi írta, hogy még egyszer sem látta viszont magát nálunk (bezzeg nálatok! :D), így belinkelem neki az összes szüreti felvonulás linkjét, hátha visszaköszön önnönmagának... ezt elég nehéz volt félreérteni, neked sikerült belemagyarázni ebbe is olyat, ami nem is volt mögötte... :)) Kizárólag neki szóltak a linkek, de hadd ne kelljen már emiatt mea culpáznunk saját oldalunkon... :DD Ahogy azt sem kell bizonygatnod, hogy olykor éjjel ugrassz fotózni, sehol nem írtuk azt, hogy mi aztán megyünk, mint a barom az események után... márcsak azért is butaság lenne ilyennel érvelni, mert ez egyikünknek sem a főállása/munkája!!! :) Amire időnk van, arra megyünk. Ez megint egy kicsit komplexusos felvetés részedről, lásd még 3 év vs. 11 év. :)

Ha már ennyire önérzetesen kipécéztél magadnak engem és Szombathelyit, örömmel olvastam volna tőled Kőszegi és Kóbor urak rendereutasítását, márcsak kollegalitásból is, hogy örüljenek, hogy ennyi médium van ebben a városban, akiknek vagy munkaköri feladatuk, vagy épp elhivatottságuk (vagy mindkettő) tudósítani helyi, megyei eseményekről, és inkább örülni kellene, hogy ennyire színes a felhozatal, semmint f@szolni ezen... ez valahol közös érdek lenne, ám egészen addig nem jött reakció Tőled/Tőletek, amíg én nem "ugrattam ki a nyulat a bokorból". Holott a nyugatot megszólították már előttem is, de úgy látszik, hogy a bennetek hype-oló vélemény - még ha minket negatívan is érint - teljesen evidens, és rendjén való... Eredendően a butaság vadhajtása az első kommentből fakadt. Szóval fátylat rá, mi nem méricskélünk és hasonlítgatunk, sem a kitett híreinket, sem magunkat, mint médiumot (látogatottság, oldalletöltések, hirdetések stb.).

Misi, ha úgy érzed, beléd rúgtam, lelked rajta. Én csak Kőszegi szavaiba kapaszkodva érveltem és kicsit kekeckedtem állításán keresztül, aki azt írta, látott, és végig egy helyben fotóztad/videóztad végig a felvonulást. :D ("a képek nagyjából egy helyről készültek látniuk kellett volna a Nyugat fotósát. "). Ugye ez azért sem igaz, mert nálunk a fotók nem egy helyről készültek, ahogy ezekszerint nálatok sem. Ennyi, nem kéne túlreagálni. Amúgy igaz, hogy nem egy helyről fotózol, hiszen emlékezhetnél, előző években találkoztunk Kőszegen, a felvonulás több pontján is... :))

Szerintem fárasztó napod lehetett és túlérzékeny vagy emiatt. Nyugodj meg, eddig sem szaglásztunk senki után, eddig sem nézegettük, mit csinál a "konkurencia" (lévén nem is az!!), úgyhogy ezekután sem tesszük. Minket is lefáraszt a napi munkánk, mellette még a vaskarika is, valahol meg bírom érteni, hogy most kicsit érzékenyebb voltál a szokásosnál is!

Peace, Harle
Kóbor János 2011.09.28. - 08:50
*** cenzúrázott tartalom ***
fudzsiko 2013.10.20. - 17:14
A fotók jól tükrözik a felvonulás hangulatát, talán több konkrétumot lehetett volna leírni a tudósításban: pl az új borkirálynő nevét, ha már vele indul a képsor.
Ugyanakkor az eddigi hozzászólások méltatlanok a képekhez. Ha én lennék a fórum moderátor, bizony mindet törölném!!!!