Eddig nem adtam interjút, mindig csak kértem - Peltzer Géza a mikrofon túloldalán

2011.10.05. - 01:00 | Joó Ágnes - Fotók: vaskarika.hu

Eddig nem adtam interjút, mindig csak kértem - Peltzer Géza a mikrofon túloldalán

Meggie és Géza. Zenésztársak. A sopronkőhidai börtönben nyolcvannyolc gyilkos énekelte velük együtt, hogy Jaj, de jó a habos sütemény. Meggie flörtöl a színpadon mindenkivel, legyen az férfi, nő, gyerek, vagy kutya. Vagy macsek. Az énekesnő macskáját ugyanis ugyanúgy hívják, mint zenésztársát: Gézának. Mi a zenésztársat kérdeztük.

Pénteken este 20:30-kor a Cafe Molo vendégeit élőzene szórakoztatja: Horváth Meggie fog fellépni. Ez az! Most meglesz! A plakátot meglátva azonnal négyes asztalt foglaltattam, aztán másnap telefonos egyeztetés... Pár barátnőmet hívom, tartsanak velem. Bevallom nekik, semmit sem tudok az énekesnőről - szégyen ide -, ők ismerik. A műsorban Peltzer Géza zenésztárs nem szerepel. Felkerestem őt néhány kérdésemmel - elsősorban állandó művészpartnerével kapcsolatosan:

Nagy izgalommal várom a találkozást Meggie varázsával, ugyanis koncertélménytől teljesen átszellemült embereket hallottam beszélni róla. Töretlen a mai napig az a hatás, amivel Meggie a színpadon tündököl?

Valóban tündököl, ennek lényege pedig az, hogy ő állandóan adni akar, amit az emberek megéreznek. Meggie flörtöl a színpadon mindenkivel, legyen az férfi, nő, gyerek, vagy kutya. Mindenkivel el tudja hitetni, hogy csak és kizárólag neki énekel. Ettől az élménytől pedig senki nem tud szabadulni.

Próbáitok alkalmán mi az, ami leginkább összecsiszolásra szorul? Szakmai meglátásaidból felidéznél-e olyat, amit Meggie szívesen vett Tőled...

Az ének. Ha két szólamban éneklünk, én általában kicsit hamiskás vagyok, és előfordul, hogy rossz a kiejtésem - ha angol nyelvű a szöveg. A szólamokat ő építi fel, a harmóniákat én: vannak néha viták, de hamar megvan mindig a közös nevező.

Volt-e olyan előadásotok, amikor valami egészen máshogy sikerült, mint a próbán, vagy ahogy elterveztétek? Mi történt akkor?

Persze, ha volt ilyen, mindig az volt az élmény, hogy sokkal jobb lett a koncert, mint amire számítottunk. Létezik egyébként a csendes siker kategória - ez Meggie szavajárása -, amikor ugyan nincs tapsvihar, de hetek múlva is emlegetik az estét egymás közt az emberek.

Meghitt emléked egy közösen előadott színpadi élményetek kapcsán? Mi volt a dal?

A legnagyobb siker mindig ott ér minket, ahol nem számítunk rá. A sopronkőhidai börtönben például nyolcvannyolc gyilkos énekelte velünk együtt, hogy Jaj, de jó a habos sütemény. Számomra a legnagyobb élmény egy büki szállodában ért, amikor két kisgyerek fürdetés után pizsamában leszökött hozzánk a hallba, hogy tovább hallgassa zenénket.

Látsz arra esélyt, hogy egy szerző megkeresse Meggie-t neki ajánlott szerzeményekkel, amiből aztán album lehet?

Állítólag volt ilyen, de nyár óta már vannak saját számaink is, amelyeket a Sixters nevű zenekarunkkal játszunk. Ha Meggie-nek írnának számokat, örülnék, ha lemez lenne belőle, úgyis engem hívna zongorázni, harmonikázni.


Úgy tudom, az énekesnő magabiztos színpadi technikával bír és jó hangulatban nincsen hiány ott, ahol megjelenik. Sőt hallottam: magánemberként is mosolyt mosolyra...

Valóban kedves és türelmes mindenkivel, sokszor olyan emberekkel is, akikkel én nem lennék képes. Ő mindenkit meghallgat, érdeklődik az emberi problémák iránt, ezért is szeretik ennyien.

Terveztek még idén közös produkciót Meggie-vel? Talán tangóharmonikával adventi hangulatban...vagy csendeset, karácsony-módban?

Oda megyünk, ahová hívnak bennünket, tehát ebben nem mi döntünk. Idén már különösebb nagy durranás nem lesz, hacsak nem hívnak meg minket a Weöres Sándor Színházba. Mi már megtettük ajánlatunkat.

Kérlek, avasd be a kíváncsi érdeklődőt: meglepetés zene, meglepetés dal jön-e ki Tőletek majd színpadra, olyanra gondolok, ami még nem volt - akár stílusban, műfajban!

Új zenekarunkkal, a Sixters-szel Sitkén, majd a Magyar Dal napján mutatkoztunk be, csak saját dalokat játszunk, az összes szöveget Meggie írta, a zenék egy részét is, a többit én. A fogadtatás jó volt, kicsit megleptük az embereket ezzel a zenével. Jó, de nagyon sokféle, mondták.


A macskának jól van dolga Kőszegen?

Tartok tőle, hogy én sosem leszek olyan elégedett és boldog, mint Meggie Géza nevű macskája. Meggie most mesélte, hogy már lassan fogyókúrára kell fogni őt. Na, ebben megegyezünk, mi ketten, Gézák.

Géza, köszönöm a beszélgetést!
A magam részéről: további műsorterveket és a közönség örömére, várakozására következő koncertet!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Frankl Klára 2011.10.06. - 13:00
Köszönöm ezt a kedves, vidám riportot, nagy szükségünk van a mostani időkben ilyenre!
Hardrocker 2011.10.06. - 20:26
Lájk