SzínházSzerda Mertz Tiborral a Café Freiben

Képgaléria megtekintése2011.10.22. - 00:15 | Dart

SzínházSzerda Mertz Tiborral a Café Freiben

Október 19-én a Cafe Frei SzínházSzerda pódium beszélgetésén Alberti Zsófia kérdezte Mertz Tibort a Weöres Sándor Színház új tagját, akit "Az ember tragédiája" Lucifer szerepében ismerhetett meg a szombathelyi közönség.

Főbb színházi állomásai: József Attila Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Művész Színház, Thália Színház, 1996-tól 2001-ig szabadfoglalkozású, majd újra a Szolnoki Szigligeti Színház és 2003-tól a Nemzeti Színház színésze. 2011 ősztől pedig a szombathelyi társulat tagja.

Mertz Tibor szavait hallgatva színházváltásairól Zrínyi Miklós híres mondata jutott eszembe: „A gyöngét a sors irányítja, az erős maga szabja meg életútját." Tibor erős egyéniség mindig ő vált meg egy színháztól, ha valami nem volt tökéletes. Általában igazgatóváltásokkor történt ez. Mindig adott egy esélyt az új vezetőnek, - általában egy hónapot - ha nem felelt meg az elvárásnak, akkor búcsúzott. A szolnoki Szigligeti Színházban Schwajda György színházigazgató alatt töltött évek talán a legkedvesebbek számára. Ebben vélhetően nemcsak a termékeny alkotói közegnek volt szerepe, hanem a szerelemnek is. Akkoriban ismerkedett meg élete párjával viharos körülmények között. A kávézó közönsége a történet finomított verzióját ismerhette meg.


A szolnoki társulat szegedi vendégszereplésekor ismerkedtek össze. Johanna a szegedi színház táncművésze volt. Egy kollégája is érdeklődött a csinos táncosnő iránt, így Tibor megkérte kolléganőjét, foglalja le Johannát addig a büfében, amíg lejátssza szerepét, mert riválisa nem szerepelt a darabban. Így is történt, a vetélytárs nem tudott a vágy tárgya közelébe jutni, míg Tibor fel nem tűnt a színen. Végül sikeresen egymásra találtak. Azóta egy 18 éves ikerpár boldog szülei.

A feleség Bodor Johanna a Kabaré és a Naftalin koreográfusaként dolgozott a Weöres Sándor Színházban, Tibor többször leutazott megnézni munkáját. Amikor szóba került Az ember tragédiájának színre vitele, akkor merült fel a neve Luciferként, mert a Merlin Színházban nagyon testhezálló volt számára ez a szerep.

A színházi adattár szerint 116 bemutatóban szerepelt, volt olyan év, amelyben 250-szer lépett színpadra. Nagy munkabírású, így érzi jól magát.

Csonka Szilvi megosztotta egy vele kapcsolatos élményét. A szolnoki színházban gyerekszereplőként lépett fel Mertz Tiborral. Tőle kapta élete első premier ajándékát, egy tábla Milka csokit, amit aztán hónapokig őrizgetett.


Szó esett a KAPTÁR-ról (KAPcsolat TÁRsulás), melynek produkciós vezetőjeként létrehozott egy előadást 2010-ben Zsámbékon, Tényleg szeretsz címmel, Dömötör Tamás rendezésében. Pályázati pénz híján, idén nem jött össze új bemutató, így újra a tavalyi előadást adták elő.

Mertz Tibort legközelebb a 12 dühös emberben láthatja a közönség. Reméljük a Jászai-díjas művész sokrétű tudása, játéka fiatal színészeinkre inspiráló hatással lesz.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás