Hetvenhét, avagy nyitva a mesék birodalma - a Weöres Sándor Színház mesejátéka

Képgaléria megtekintése2011.10.31. - 14:00 | Sum - Fotók: Csizmazia Ákos

Hetvenhét, avagy nyitva a mesék birodalma - a Weöres Sándor Színház mesejátéka

Miért nem előbb? Ez fogalmazódott meg bennünk a gyerekzsivajtól zsongó Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében, Zalán Tibor Hetvenhét című Illyés Gyula-feldolgozása alatt, ami ugyanúgy magával ragadta a felnőtteket, ahogy a gyerekeket. Miért nem volt itt színház már 20 éve is? Jah, azt tudjuk. Akkor miért nem lehetünk most 20 évvel fiatalabbak?

Az ember mire felnő, és rengeteg tapasztalaton túlesik, rá-, és mögélát a dolgoknak, hajlamos elfelejteni, milyen volt az érzés, mikor egy megmagyarázhatatlan, fantáziadús varázslat, a csodák világa, a színház játéka a képzelet kapuit nyitotta tágasra előtte. A feszült izgalom, a várakozással teli mosolyok, és a mellkast elöntő melegség: az öröm, a szórakozás.

A Weöres Sándor Színház ezúttal a néző-utánpótlásról igyekezett gondoskodni, megszerettetni a színházat a legifjabbakkal, de egészen biztos, hogy az aprónépségből nem csak nézők, de artisták is kerülnek majd elő szép számmal. Hiszen mindenük megvan hozzá, immáron helyben is, színház, színész szak az egyetemen, iskolai előkészítő fakultációk. Ej, ha a mi időnkben is lett volna ilyen, most nem pötyörésznénk. Ami pedig biztos, hogy a gyerekek ezután jó élményeket raktároznak el a színházról, az lesz a ház, ahol a csodákat tartják, a hely, ahova mindig jó bemenni.

Maga a mű Illyés Gyula Győző című meséjének feldolgozása, amely a Hetvenhét magyar népmese című könyvben volt olvasgatható. Generációk egyik legmeghatározóbb mesekönyve ez, nálunk ma is ott pihen a polcon, és várja a következő mesékre éhes nemzedéket. Zalán Tibor olvasatában egy részletgazdagabb mesébe csöppenünk, de a történet magja ugyanaz.

Parszivál (Szabó Róbert Endre), Kurzivál (Poppre Ádám), és Boldizsár (Balogh János), valamint kalandjaikat cselekkel, csapdákkal bonyolító féltestvérük, Lajos (Budai Dávid) klasszikus próbatételes, sok helyzetben a gyerekek segítségére szorulós történetében egy-egy tulajdonság és egy állat párosítása történik meg, amit a gyerekek segítőként játszhatnak. Parszivál a bátor, erős, állatfordításban oroszlán, Kurzivál az okos, ravasz, így természetesen a róka a párja, amíg Boldizsár a szív, bár cseppet bamba, együgyű - hozzá a nyuszi illik.


A már a műsor előtt kiválasztott, kisminkelt, és jelmezbe bújtatott ifjoncok segítségével gyakran lett tele a színpad jókedvvel, a csöppségek bekerülve ebbe a világba elmondhatatlanul aranyosan, szépen végezték a feladatukat. A rendező / Marlon király / Az erdő szelleme egyaránt Jordán Tamás. A zenével átszőtt mesét Huzella Péter kobold-hoppmester gitárjátékával narrálja, aktivizálja, és bevonja a csüntöket a műsorba, akik még a hátsó sorokból is teljes odaadással kiabálnak előre, vagy igyekeznek minél közelebb férkőzni a cselekményhez. Látszik, hogy élmény nekik, és érződik, hogy mindenkinek az. Persze elmaradhatatlan eleme a mesének, hogy a gyerekek kiabálják be, melyik a jó lián - meg hogy mi az a lián? - melyik a jó kapu, és természetesen meggyőzhetőek voltak, hogy Lajost, és az anyját ne tépje cafatokra Brumi, a medve (Schmidt Róbert). Mondjuk volt, aki tiltakozott - a bosszúra éhesebbek -, de hát valahol el kell kezdeni megbocsátani, végül mindenki elfogadta. Egy cseppnyi erkölcsi mondanivaló, hogy a szívünkre hallgassunk, és hiába erős az ezüst, hiába értékes az arany, a legbölcsebb döntés a vas. Külön öröm, hogy nem rossz az arany és az ezüst sem, és még mindehhez nők és királyság is járnak - de még Lajosnak is -, ez a happy endből valósággal „Idyllic end"-et csinál.

Az előadás varázsa, ami már jó előre alapozást nyert az előtérben, ahogy a színészek a csemetékkel törődtek, beszélgettek, játszottak, a szünetben is alig lankadt, és a 2 órás előadás alatt végig lekötötte a kicsik és a nagyok figyelmét. A foglalkozás tehát elérte célját, de gyakran ismétlendő, hogy a hatás fennmaradjon.


Szereplők:

  • Kobold/ Huzella Péter
  • Marlon király, Az erdő szelleme / Jordán Tamás
  • Parszivál / Szabó Róbert Endre
  • Kurzivál / Poppre Ádám
  • Boldizsár / Balogh János
  • Lajos / Budai Dávid
  • Bora / Vlahovics Edit
  • Kamarás / Kelemen Zoltán
  • Vasvirág / Varga Dóra
  • Ezüstvirág / Lévai Tímea
  • Aranyvirág / Senkovics Petra
  • Medve / Schmidt Róbert
  • Oroszlán / Unger Tünde
  • Nyuszi / Fekete Linda
  • Róka / Vass Szilárd

Rendező: Jordán Tamás

Jegyár: 1.250 Ft

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás