A Thea-tér decemberi programjai

2011.11.24. - 12:00 | vaskarika.hu

A Thea-tér decemberi programjai

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Szombathely

Dátum: 2011.12.01 - 27.

Jubileumi Ferrum előadások, Hindi Fatima koncertje, Szilárdi Béla kiállítása és felolvasószínháza, a Muddy Shoes blueskoncertje a Lamantin Klubban, Balogh József születésnapi köszöntője és a színház karácsonyi műsora - ez a The-tér decemberi kínálata.

HAROLD PINTER: A SZÜLETÉSNAP - a 35 éves Ferrum Színházi Társulás jubileumi előadása

Időpontok: 2011. december 1., 19 óra, 2011. december 2., 19 óra

Miért pont most? - A Pinter darab aktuálisabb, mint valaha volt. A mai világunkban minden bizonytalan, nincs egy fix pont. Körülvesz minket az ismeretlen. És mi mindannyian félünk ettől az ismeretlentől. Nincs igazodási pontunk, rettegésben élünk, és hogy ezt palástoljuk, egy kicsit agresszívabbá válunk és megpróbálunk másokon uralkodni. Aztán egyszer csak alakot ölt a félelmünk és már nem tudunk ellene tenni semmit. A közvetlen környezetünk szinte észre sem veszi (vagy csak nem akarja észrevenni), hogy kelepcébe kerültünk, és csak nézik, hogy válunk tehetetlen bábuvá. Olyan ez mint egy félelemmel teli rossz álom, amiben kiszolgáltatottakká válunk, és csak vergődünk addig, amíg felébredünk. De vajon felébredünk-e, és valóban mindez csak álom?

Szereplők:

  • Petey, jó hatvanas férfi / Sövény László
  • Meg, jó hatvanas nő / Márczi Renáta, Németh Gabriella
  • Stanley, negyven felé járó férfi / Bakucz András
  • Lulu, huszonéves lány / B. Szendi Kata, Pintér Viktória
  • Goldberg, jó ötvenes férfi / Barasits Árpád
  • Mccann, harminc körüli férfi / Horváth Zoltán

Rendező: Barasits Árpád

Művészeti vezető: Török Gábor

Díszlet: Bakucz András

Zene és effektek: Kóta Fülöp és Barasits Árpád

További közreműködők: Egri Dorottya és Molnár Petra

Helyszín: Márkus Emília terem

Jegyár: 2.000 Ft

TUDATLEVELEK - tizenkét kép Nietzschére hangolva. Szilárdi Béla kiállítása

Időpont: 2011. december 1. (csütörtök), 19.30 

„Általában az őrületet a tudat összeomlásaként szokás fölfogni, ami azonban csak annyiban igaz, amennyiben a fölgyülemlett ismeretanyag zavara, a viselkedés drasztikus vagy kevésbé drasztikus megváltozása, kiszámíthatatlansága utal rá. A helyzet tragikusabb: bizonyos beidegződések, tudatpályák paralízise még korántsem teljes, még nem jelentkezik a föltörhetetlen közöny, még bevillognak az elme szikrái, még dallamfoszlányokat zagyvál a muzsikus, kusza lendületet vesz a festő ecsete, még írásra csábítja az írót a fehér papír, azaz: még egyre közölni kíván titkaiból, a legújabbakból, az őrület mélyéről is a pisla tudat - postásra, olvasóra várnak kisilabizálhatatlan, meghökkentő levelei."

A kiállítást megnyitja: Fábián László író

Helyszín: Weöres Sándor Színház, aula

A belépés díjtalan.

SZILÁRDI BÉLA: A LÁMA KÖPÉSE - felolvasószínház

Időpont: 2011. december 1. (csütörtök), 20 óra

„Isten meghalt" - Nietzsche. „Nietzsche meghalt" - Isten. Utóbbi állítólag New York-i metrófelirat. Kár volt tehát lázadni, szembefordulni, önállónak lenni, lábra állni? Kár volt mindenért, hisz végül mégiscsak és mindig Másvalaki győz?

Nemcsak a filozófia, hanem az emberiség történetének egyik legizgalmasabb figurája kétségtelenül Friedrich Nietzsche. A Freud, Wagner, Bergson, Zola, Ady nevével körülírt s a későbbi Európára mérhetetlen hatással lévő gondolkodó. Aki mindvégig bizonyos benne, hogy kisebb dolgokkal bíbelődni, mint a teljesség, sohasem érdemes. - Ezért fordít Petőfit is: mindketten nagyon érzik az Egészt.

Szilárdi Béla méltó rokona Nietzschének. Ő is - mint zenész, mint festő, mint prózaíró - polihisztora saját létezésének. A láma köpésében - nemkülönben a hozzá írt kiváló esszétanulmányban - is az emberi élet történetekben megformálódó lényege érdekli: a szabadság körei, a magány természetrajza, a szeretet, a megértés és ezek hiánya, a kiszolgáltatottság testnek,  léleknek, másik embernek.

Hogy végül akad-e még egy kis remény az emberiség számára, azt azonban sajnos ebből a színműből sem tudhatjuk meg. De talán már nem is érdekes. Legyen nekünk elég annyi öröm, hogy igazi drámaírót ünnepelhetünk Szilárdi Béla első színpadi művével: a szöveg ugyanis él, elevenen izzik, s magával ránt a mélységes mélybe olvasót, színházi nézőt egyaránt. Mindent megtesz, amit szöveg tehet az emberrel. Ezért nem csodálkozhat, ha beleborzong a betűkbe, a szavakba cizellált világosságba és sötétségbe, aki olvassa őt.

Aztán ráeszmél úgyis: de hiszen semmi sem történt, csupán annyi, hogy Nietzsche két órán keresztül megint velünk volt. - Valaki végre táviratozzon az Istennek!

(Fűzfa Balázs)

Közreműködnek: a Weöres Sándor Színház művészei

Dramaturg: Duró Győző

Rendező: Jordán Tamás

Helyszín: Weöres Sándor Színház, stúdiószínpad

Jegyár: 800 Ft

HINDI FATIMA: SZERETSZ... NEM SZERETSZ

Időpont: 2011. december 2. (péntek), 20 óra 

Hindi Fatima már egészen pici korától kezdve foglalkozik zenével valamilyen formában. Ahogy nőtt, rájött, hogy számára az éneklés a legmegfelelőbb módja annak, hogy boldoggá tehessen másokat és ő maga pedig teljesnek érezhesse életét. Ugyanakkor emberek elé kiállni óriási felelősség és kihívás, amely folyamatosan formálja személyiségét, hiszen ez  a kommunikációnak egy olyan kivételes formája, ami a hangszerek az énekes és a közönség összhangját teremti meg. Az énekesnő szerint, amit ez az élmény nyújt, az megunhatatlan. Többek között ezért döntött úgy, hogy zenekarával ismét színpadra áll.

Vendégelőadó: Kondor Tamás

Közreműködnek:

Hindi Fatima - ének

Babos Judit - zongora

Németh Ádám - billentyű, zongora

Kondor Tamás - billentyű

Gregorith Zsófia - cselló

Fülöpné Kiss Annamária - hegedű

Csejtei Tamás - szaxofon

Kusztor Gergely - basszusgitár

Aradszki Zsombor - gitár

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

Jegyár: 1.200 Ft

LAMANTIN KLUB - MUDDY SHOES

Időpont: 2011. december 7. (szerda), 21 óra  

Fekete Jenő - ének, gitárok

Nagy Szabolcs - zongora

Pengő Csaba - nagybőgő

Mezőfi István - dob

A Muddy Shoes Magyarország blues-palettájának egyik vezető csapata. Állandó vendégek a fontosabb magyar és külföldi blues fesztiválokon (Finnország, Svájc, Ausztria, Németország). Koncertjein az első osztályú muzsika és a jó hangulat garantált. A zenekar tagjai a legjobbak közé számítanak a hangszerükön, ezért nem véletlen, hogy rendszeresen meghívják őket más előadók lemezfelvételéhez, fellépéseihez is. Az általuk játszott repertoár a blues klasszikusoktól a boogie-woogie-ig számtalan stílusirányzatból válogat.

A rendezvényen a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Kérjük, ülőjeggyel rendelkező vendégeinket, hogy helyüket 19.45 percig szíveskedjenek elfoglalni.

Szervező: Improvizatív Zeneműhely Egyesület

Információ: www.lamantin.hu

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

Jegyár: 800 Ft

REMÉNYRINGATÓ - Balogh József 60 éves

Időpont: 2011. december 15. (csütörtök), 17.30 

Verses, zenés születésnapi köszöntő a költő tiszteletére, akinek ezzel a műsorral is jobbulást kívánunk!

Közreműködik: Bálint Éva, Jordán Tamás, Szabó Tibor, Devecsery László, Tarisznyások Együttes, Fölnagy Csaba énekmondó, Balogh Zoltán

valamint a kiadók képviseletében Fekete Árpád és Szovák Csaba, továbbá Tóthárpád Ferenc és Bognár Alexandra.

"Akkor még álom volt a napilapban való megjelenés, az antológia, a könyv.
Akkor még egy könyv születésére éveket kellett várni.
Aztán az újság szombati mellékletében megjelentek az írásaink.
Aztán 1970 őszén a szerkesztőségben találkoztak a meghívottak. Köztük voltunk: antológia készült.
Aztán 1971 szeptemberében megjelent a Sors című antológia - 10 fiatal költő verseivel: a miénkkel is.
Majd évek rohantak, s 1985-ben napvilágot látott az Ikerlámpás: a mi verseinkkel. később a Te önálló köteted: Hullámverésben..., melyet (napjainkig) alkotásaid sora követett.
A hullámverés csobbanó pillanatai között is hallható a hangod!"
(Devecsery László)

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

A belépés díjtalan.

KARÁCSONYI HARANGOK...

Időpont: 2011. december 19. (hétfő), 18.00 

Verses, zenés karácsonyköszöntő

Közreműködik:

  • Jordán Tamás
  • Németh Judit
  • Lévai Tímea
  • Bognár Alexandra
  • Devecsery László
  • Tarisznyások Együttes

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

A belépés díjtalan.

CSÁSZÁROK NAPJA: DOMITIANUS

Időpont: 2011. december 27. (kedd), 20 óra

Van, hogy a legváratlanabb helyről...

A Flavius dinasztiát alapító Vespasianus kisebbik fiáról, Domitianusról úgy tűnt, Róma nagy császárává lehet. Uralkodásának kezdete katonai sikerektől volt hangos. Egyesek a birodalom legjobb adminisztrátorának tartották. Lenyűgöző építkezések fűződtek nevéhez. Költséges látványosságokat rendezett, s görög mintára újította meg népének szórakoztatását. Különösen kedvelte a művészeteket. Mindez mégis kevés volt. Megfeledkezett az elődöktől eltanulható, s az utódokra is érvényes tapasztalatról: ha valaki magának követel minden hatalmat, könnyen megszaporodnak ellenségei, s gyakran a legváratlanabb helyről éri végzete, hogy aztán nevét is kitöröljék az utókor emlékezetéből.

Szakértő: Katona Attila

Házigazda: Jordán Tamás

Dramaturg: Barták Balázs

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

Jegyár: 2.000 Ft (ami a vacsora árát is tartalmazza

Új hozzászólás