Megőrülsz ezekért a filmekért

2011.11.26. - 00:15 | vaskarika.hu

Megőrülsz ezekért a filmekért

Volt egy kiállítás Los Angelesben, a Gallery 1988 nevű galériában, úgy hívták, hogy Crazy 4 Cult. Olyan képzőművészeti munkákat állítottak itt ki, amelyek kultuszfilmekből ihletődtek, kultuszfilmekről szólnak, vagy ezekkel lépnek valamiféle dialógusba.

Hogy mi az a kultuszfilm? Igazából senki nem tudja. Olyan film, amit az „agyatlan idióták, akik csak a hollywoodi szemetet" szeretik, nem szeretnek, csak mi, „jóízlésű, megszállott, bohém világmegváltók" szeretjük őket, de ugyanakkor egy „hollywoodi szemétből" is simán válhat kultuszfilm, a jóízlésű megszállottakról pedig kiderülhet, hogy elitista sznobok, nulla ízléssel.


Kultuszrendezők: Jim Jarmusch, John Waters, David Lynch, Wes Anderson, Quentin Tarantino, Kevin Smith, Tim Burton | Casey Weldon: The Reading

A kiállítást Kevin Smith (néha kultuszfilm-, néha nem) rendező nyitotta meg, és a könyv előszavát is ő jegyzi, ugyanis a kiállítás első négy évi anyagának színe-javát gyűjtötték itt össze, és adták ki Crazy 4 Cult: Cult Movie Art címmel.


A könyv borítója, Billy Perkins: Mushroom Cloud-Layin' MF című munkájának felhasználásával

Ez egy olyan könyv, aminek legszívesebben kitépnéd a lapjait, és teleragasztanád velük a szobád falát. Vagy rányomtatnád őket a pólóidra.


Erica Gibson: Fargo

Van itt Nagy Lebowski, Ponyvaregény, Donnie Darko, Shop-stop, Monty Python, Harcosok klubja és rengeteg egyéb nyalánkság, 176 oldalon. 23 dollárért innen megrendelheted.

 

Új hozzászólás