Tánc a lelke mindennek... - Ungaresca gálaműsor az MSH-ban

Képgaléria megtekintése2011.11.28. - 11:45 | Makrai Tamás

Tánc a lelke mindennek... - Ungaresca gálaműsor az MSH-ban

November 26-án világszínvonalú produkciónak lehettek tanúi, akik ellátogattak az Ungaresca táncegyüttes gálaműsorára. Idén a "Frontlevelek és "Táncképek" című műsort mutatták be az AGORA Művelődési és Sportház teltházas közönségének.

A szombathelyi Ungaresca Táncegyüttest 1955-ben a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium diákjai alapították Nagy Árpád tanár kezdeményezésére. Első sikerét a nagymúltú középiskolás kulturális fesztiválon, a keszthelyi Helikon Ünnepségen érte el, és már akkor országosan jegyzett együttessé vált. Kiugró szakmai siker volt Pesovár Ernő művészeti munkájának eredménye, aki 1959-1978-ig az együttes művészeti vezetője lett. Az együttes az elmúlt időszak alatt számos országos fesztiválon, versenyen vett részt, és nyert el együttesi, szólótáncos és koreográfusi díjakat.

Európa országai mellett Ázsiában is jártak, összesen 101 alkalommal képviselték a magyar néphagyományt, és mutatták be világszínvonalú produkcióikat. Az idei gálaműsor is  - folytatva a megelőző éveket - óriási sikert aratott a majdnem teltházas Művelődési és Sportház közönségének körében.


Frontlevelek:

Az előadás két műsorrészből állt. Előbb a Frontlevelek című, majd a szünet után a Táncképek című produkciót láthatta a közönség. A Frontlevelek betekintést engedett a magyar katonák és hátrahagyott szeretteik viszontagságos életébe - az utolsó együtt töltött vacsorától, a boldog békeidőkig. 

Táncok:

Horváth János: Utolsó vacsora
Horváth Győző: Sírvers
Horváth János: „Mire a levelek lehullanak..."
Csollányné Horváth Krisztina: Könyörgés a magyar hadifoglyokért
Horváth János: I. világháborús katonanóták
Horváth Győző: Radnóti notesza
Horváth János: Boldog békeidők?!


Táncképek:

A második műsorrész a magyar néptánc gyöngyszemeiből - kanásztánc, bukovinai táncok, szlavóniai karikázó, verbunk, csárdás - adott apró ízelítőt, Táncképeket. A finálét egy „tréfás temetés" zárta. 

Táncok:

Horváth Győző: Bukovinai táncok
Horváth Győző: Aki dudás akar lenni... ?
Csollányné Horváth Krisztina: Szlavóniai karikázó
Horváth János: Szigetközi verbunk és csárdás
Csollányné Horváth Krisztina - Horváth Győző: Küküllő menti táncok
„Elmegyek erről a földről..." - nyírségi táncdallamok
Molnár Péter: „ Meg hót az öreg Szopodi"

Közreműködött: Boglya Népzenei Együttes, Ungaresca Senior Csoport, Merklin Ferenc, Tekergő Csoport

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás