Impressziók egy kiállításról, avagy újabb titkok Torjay Valter családjából

Képgaléria megtekintése2011.12.27. - 12:45 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Impressziók egy kiállításról, avagy újabb titkok Torjay Valter családjából

„Egy impresszionista Sárváron” címmel nyílt kiállítás a 40 éve elhunyt Németh József, „elfelejtett” művész tiszteletére az MMIK Médium Galériájában. Alkotásaiban ritka szintézise valósult meg érzésnek és technikának, ami az autodidakta festészet legjobbjai közé emelte.

Németh József építőmester életéről és festői munkásságáról több pillanatképet is felvillantott unokája, Torjay Valter, festőművész és művészettörténész. Mesélés közben megelevenedtek előttünk a 1930-as évek sárvári utcái, amelyek az építőmester keze nyomát idézték, és az épületek, amelyek restaurálásában részt vett.

Képzőművészeti próbálkozása kezdetben másolatokat készítésében merült ki, Bihari Sándor és más művészek alkotásairól. Ezeket lelkiismeretes, vonalhálós rendszerrel oldotta meg. Néhány kicsi csendélet és tájkép "romja" is megmaradt az atyai ház padlásán. Az építőmester életében is jelentős változást hozott a háború, majd a szovjet megszállás, és az államosítás.

Az 50-es években állami cégnél dolgozott, és kezdett újra festeni. Az ekkoriban Sárváron élő, Nagybányát, Párizst megjárt festő, Gottesmann Alfréd, valamint a helyi rajztanár, Szabó László véleményét kérte ki. Később - alighanem Zsennye révén - ismerte meg Burghardt Rezső festőművészt, aki szintén ellátta szakmai tanácsokkal.

Az érzékeny, vékonyan festett, kissé visszafogott hatású munkák Gottesmann hatását mutatták, azonban a színek már ekkor érezhetően tüzesebbek voltak mesterénél. Két szép kis tájkép, s egy napraforgós kompozíció látható ezekből többek közt a kiállításon. Ekkor még bármire festett: falemezre, néha vászonra, de akár régi könyvek kemény borítójára is. A farostlemez később lett kedvenc hordozója.


A 60-as évektől kezdve egészen 1971-ben bekövetkezett haláláig érett alkotói korszakát a foltszerűbb, erőteljesebb, sokszor pasztózus hatásokkal is operáló, drámai színek jellemezték. Kialakultak kedves, állandó témái: a Rába partja, a szántóföldek, a gyönyörű, tilosaljai erdő, a Vadkert, vagy háza környéke. „Az oladi domb télen" című alkotása egyesíti magában a gyengédséget és az erőt, amely tökéletesen tükrözi a mester egyéniségét.

A virágcsendéletek terén is több, kiváló festmény készült. Ebben a műfajban alkotott művei, Burghardt Rezső hatását mutatják, így a kiállításon bemutatott „Krizantémok" is.

Németh József alkotásaiban ritka szintézise valósult meg érzésnek és technikának, amely a művészt az autodidakta festészet legjobbjai közé emelte.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Torjay Valter 2012.01.11. - 23:38
Nagyon köszönöm!