Ahol a polgármester önkéntes teremőr - Évértékelőt tartott a Nádasdy Ferenc Múzeum

2012.01.04. - 00:30 | Makrai Tamás

Ahol a polgármester önkéntes teremőr - Évértékelőt tartott a Nádasdy Ferenc Múzeum

„Tedd meg, amit tehetsz azzal, amid van, és ott, ahol vagy!" - ezzel a Roosevelt-idézettel köszöntötte a sajtót Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója, évértékelő sajtótájékoztatója előtt. Az igazgató szerint e szavak fogják majd vezérelni a 2012-es évben, hogy sikeresen megvalósulhassanak a múzeum idei tervei - az önkéntes program, az állandó kiállítások átalakítása, valamint a Nádasdy-vár történelmi szerepének bemutatása.

A NÁDASDY FERENC MÚZEUM 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGE

A Nádasdy Ferenc Múzeum látogatószáma ugyan nagy volumenű volt 2011-ben, de tendenciáját tekintve csökkenést mutat, ami csak részben magyarázható a gazdasági válság belföldi turizmusra gyakorolt hatásával. A sárvári múzeumot évente közel 30 ezren látogatják, azaz mintha minden sárvári kétszer tekintette volna meg a kiállításokat, vagy vettek volna részt a múzeum programjain. Ugyanakkor a 2010 novemberétől egy éven át végzett felmérés mutatja, hogy a múzeumot elsősorban a városba látogató turisták keresik fel, a sárváriak aránya nem éri el az 5 százalékot.

A sárvári turizmus fejlődése, a városba érkezők számának növekedése nem csapódik le a múzeum látogatottságában, ami a 2012-ben mindenképp kihívás elé állítja a múzeumot. Jól látható viszont a látogatók összetételének módosulása, ugyanis a külföldi látogatók száma megduplázódott. A nyári időszakban, májustól augusztusig fogadta a múzeum vendégeinek majdnem a felét, a fennmaradó nyolc hónapban pedig a másik felét. A folyamatos nyitva tartás biztosítása a sárvári önkormányzat segítségével tehát indokolt volt.

A Nádasdy Ferenc Múzeum 2011-ben rendezett kiállításai erősítették a múzeumról kialakult pozitív képet, megtekintésre ösztönöztek és ismereteket adtak át. Az intézmény nemcsak befogadott más múzeum által rendezett kiállítást, hanem saját, a város múltjának egy szeletét bemutató kiállítást is rendezett (Mindennek mestersége. Sárvári iparosok a két világháború közötti Sárváron), illetve kölcsönzött is saját rendezésében tárlatot mind Magyarországra, mind külföldre.


Nemcsak a napi kapcsolattartást, illetve a turizmusmarketinget segíti novembertől a Nádasdy Ferenc Múzeum saját működtetésű honlapja, hanem a múzeum ismeretátadásban megjelölt feladatának segítésében is nagyfokú támaszt jelent. A folyamatos jelenléttel és a honlap állandó bővítésével nemcsak a potenciális múzeumlátogatókat kívánja az intézmény elérni és tájékoztatni, hanem új, eddig kevésbé elért rétegeket is megszólít, elsősorban a tudományosan megalapozott ismeretek iránt érdeklődőket.

KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK 2012-BEN

A Nádasdy Ferenc Múzeum a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának tagintézménye, azaz minden olyan döntés, melyet az új állami tulajdonos hoz, érinti a sárvári intézményt is. A múzeum lehetőségként éli meg az új helyzetet, amelyben újra át kell gondolni a múzeummal szemben megfogalmazott elvárásokat, ugyanakkor a múzeum alapfeladatainak teljesítése nem lehetetlenül el. Az alapfeladatok leghangsúlyosabb eleme a múzeumban őrzött, illetve felhalmozott tárgyi és szellemi örökség védelme, biztonságos továbbadása a következő generációkra. Ha a múzeumok ezt a bonyolult feladatrendszert nem tudják ellátni, sérül minden ebből következő elvárás teljesítése. Nem lehet azt megmutatni, ami szétporlad a kezünk között. Nem lehet arról beszélni, ami nem látható.

Szintén fontos alapfeladat, hogy feldolgozza a múzeum az őrzött műtárgyait, ami a pontos leírások mellett a tárgyak életének minél részletesebb megismerését jelentik. Egy-egy műtárgy önmagában nem több, mint a szobaberendezés egyik eleme. Csak akkor válik értékké, ha képesek vagyunk feltárni tárgyaink történetét, hogyan és mikor készült, kik készítették, kik használták és vajon miért. Egy egyszerű tárgy is értékké válhat, csak megfelelő módon kell hozzá közelíteni.


2012-ben a Nádasdy Ferenc Múzeum egyik fő kihívása, hogy megfelelő létszámban tudja biztosítani a folyamatos nyitva tartást. A múzeum teremőri létszáma nem elég ahhoz, hogy a folyamatos nyitva tartást önerőből biztosítsa. A sárvári múzeum munkatársai szakmai feladataik (restaurálás, tárgyfeldolgozás, kutatás, programszervezés) ellátása mellett egy-egy hétig a kiállítótérben tartózkodnak, és segítik a teremőrök munkáját. A biztonságos őrzéshez azonban szükséges önkéntesek bevonása is, akik vállalják, hogy 4 vagy 8 órában, hétköznap vagy hétvégén teremőri feladatokat látnak el.


A 2011-ben elkészült múzeumfejlesztési koncepció egyik hangsúlyos célkitűzése, hogy a Nádasdy Ferenc Múzeum nemcsak a város, hanem a régió egyik meghatározó kulturális intézménye legyen, mely megfelelően használja ki jelenlegi adottságait.  Ennek fényében a múzeum fejlesztésének egyik alapvető célja, hogy valódi turisztikai attrakcióvá váljon, azaz konkrétan meglévő kulturális értékekre építve (a Nádasdy-vár mint épület, a Nádasdy család meghatározó szerepe, a huszár hagyaték, bajor gyűjtemény) alakítsa kiállításait, programjait.

A múzeum munkatársai törekednek arra, hogy minél többeket meggyőzzenek arról, hogy érdemes a múzeumba ellátogatni. A szállodákkal, panziókkal, vendéglátó helyekkel együttműködve szeretné a múzeum elérni, hogy a város vendégei igazi élményekkel térjenek haza, és vigyék hírét Sárvár vendégszeretetének.

Ebben az ügyben is a múzeum konkrét ötletekkel jelentkezik (pl. városi örökségeink egykor és ma). Nemcsak a pihenni vágyókat csábítja be a múzeum, hanem a sárvári polgárokat is igyekszik rávenni arra, legalább két alkalommal látogassanak el városuk múzeumába.

ÖNKÉNTESEK A MÚZEUMBAN

A múzeumnak szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy nehezen tud megfelelni annak a jogos elvárásnak, hogy keddtől vasárnapig mindig látogatható legyen. A teremőrök létszáma január elsejétől újra olyan alacsonyra esett, mely önmagában nem garantálja azt, hogy legalább nyolc órában, reggel kilenctől délután ötig nyitva tartson a kiállító tér. Ezért a múzeum szakmai munkatársai állnak be öthetenként egy-egy hétre, hogy segítsék a múzeum frontszemélyzetének munkáját. Ugyan mindez szakmai feladataik ellátásából a következő évben két és fél hónapot von el, de a sárvári múzeum presztízse megköveteli, hogy e feladatot is elvállalják. A múzeum önkéntes programjának első résztvevőjeként Sárvár város polgármestere, Kondora István vezette körbe a múzeum látogatóit a kiállítótermeken.


A Nádasdy Ferenc Múzeum várja mindazok jelentkezését, akik hétköznap vagy hétvégén napi négy, esetleg nyolc órában önkéntes teremőri feladatokat szeretnének ellátni. 

Ha van kedve önkéntesként a múzeum munkájában részt venni, jelentkezzen az info@nadasdymuzeum.hu címen. A levélben adja meg nevét, munkavégzésének lehetséges időpontját, esetleg telefonszámát. Jelentkezőket várunk nemcsak hétvégére, hanem hétköznapra is. Minden jelentkező hozzájárul ahhoz, hogy keddtől vasárnapig a múzeum megmutassa értékeit. Minden önkéntes, aki legalább 24 órás szolgálatot teljesít, egy évre személyre szóló belépőt kap, mellyel részt vehet minden olyan rendezvényen, melyet a Nádasdy Ferenc Múzeum kiállítóterében rendeznek.

A NÁDASDY-VÁR MINT TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY

A történelmi emlékhelyek a magyar történelem elmúlt századainak egy-egy kiemelkedő eseményének, személyének állítanak megemlékezési lehetőséget. A megemlékezés azonban nem egyszerű tisztelgés az elődök munkássága, tevékenysége előtt, hanem alkalom arra is, hogy a nemzet kulturális szintjét, műveltségét ápoljuk, illetve magasabb szintre emeljük. A múzeumok gyűjteményeik, szakmai gárdájuk segítségével különösen alkalmasak arra, hogy ebben a feladatban segítsék a törvény céljainak megvalósulását.


A sárvári Nádasdy-vár történelmi szerepe több pontban is indokolja, hogy szerepeljen az emlékhelyek között. A sárvári vár olyan tulajdonosok kezén volt, akik meghatározó szerepet játszottak Magyarország történelmében. Jól ismert nevek sorakoznak egymás után, amikor a vár egykori múltjára tekintünk. A Kanizsaiak, Rozgonyiak, Draskovichok, Wittelsbachok. Azonban a történelmi emlékhellyé nyilvánítást a Nádasdy család, és annak tevékenysége, kiemelkedő szerepe támasztja alá leginkább.

MÚZEUM A NETEN - a sikeres pályázatok megvalósításának éve

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatain 2011-ben többször is sikerrel szerepelt, melyek megvalósítása a 2012. év feladata. Az országos jelentőségű történelmi térképgyűjtemény lapjainak műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelő új tárolóeszközök megépítését teszi lehetővé az egyik pályázat. A másik két pályázat pedig a múzeum internetes megjelenését segíti, és hozzájárul ahhoz, hogy a sárvári múzeum széles körben tegye ismertté gyűjteményeit, illetve feldolgozásukhoz bevonja az érdeklődőket.


A Huszárok a neten múzeum projekt célja, hogy a Nádasdy Ferenc Múzeum huszárgyűjteményét teljes egészében bemutassa az interneten. A múzeum 1983-ban fogadta be az egykori Nádasdy-huszárok tisztikarának felajánlását, mely a 9. császári és királyi, majd a két világháború között 3. honvéd huszárezred emlékanyagát tartalmazta.

A gyűjtemény jelentőségét kiemeli, hogy a sárvári egyike azon múzeumoknak, melyek egy konkrét huszárezrednek az emlékanyagát őrzik, és azt állandó kiállításon mutatják be.  A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum együttműködésével egy olyan, mindenki számára könnyen hozzáférhető, és kezelhető on-line adatbázis jön létre, mely garantálja, hogy a magyar hadtörténet jól ismert könnyűlovas hagyományának múzeumban őrzött tárgyi és dokumentációs anyaga közkinccsé váljon.


A másik sikeres pályázat nemcsak arra vállalkozik, hogy a múzeum saját gyűjteményének egy részét közkinccsé tegye. A Sárvár anno projekt célja, hogy blogos formában a felhasználókkal közösen gyarapítsa a Sárvár múltjával kapcsolatos ismereteket. A múzeum weboldalán (http://nadasdymuzeum.hu/) tavasszal induló plusz felületen egyrészt közkinccsé teszi a Nádasdy Ferenc Múzeum tulajdonában álló, és általa kezelt fotógyűjteményt a múzeum szakmai munkatársainak válogatásában és feldolgozásában, másrészt lehetővé teszi a felhasználóknak a múzeum fényképeivel kapcsolatos közölt adatok pontosítása mellett saját, magántulajdonú forrásértékű fotók feltöltését és azok kommentálását.

A pályázat megvalósulásával egy olyan internetes adatbázis jön létre, mely nemcsak a sárvári múzeum szakmai ismeretanyagát bővíti, illetve segíti gyűjteményének ismertté válását, hanem az adatbázis működése valós információk alapjára építve erősíti a helyi identitást és a múzeumhoz kötődést..

A SÁRVÁRI MÚZEUM FŐBB PROGRAMJAI 2012-BEN

Vendégváró programok

  • március 15. (csütörtök)         Huszárcsákó. Nemzeti jelképeink nyomában
  • április 7. (szombat)              Hímestojás. Húsvétváró festővár
  • május 1. (vasárnap)             Társaskodj okosan! Retró játékok csapatoknak és magányosoknak
  • július (Nádasdy Fesztivál)      Lovagi próba
  • augusztus 19. (vasárnap)      Lidércfény7. Éjjel-nappal

Dísztermi előadások

  • április 28. (szombat)                     Gróf László: Magyarország történelmi térképei és térképészei
  • október - november - december     Előadások a Nádasdy családról

Időszaki kiállítások

  • Január 31-ig                               Kisvárosi ünnepek. Pajor András fotókiállítása
  • Február közepe - március vége     Időcsiga. Újabb eredmények Vas megye őskorának kutatásában
  • Május - december                        Báthory Erzsébet. Évszázadok története

2012-ben egy kis arányú áremelésre kerül sor, de Sárvár kártyával 20 százalék kedvezménnyel tekinthető meg a múzeum, illetve a múzeum programjaira is kedvezménnyel lehet belépni. Aki évente legalább három alkalommal látogat el a Nádasdy Ferenc Múzeumba, ingyenesen vehet részt egy alkalommal tárlatvezetésen, melyet hűséges érdeklődőinek szervez a múzeum.

Új hozzászólás