Hastáncos évnyitó - 2008. évi hastáncos eseményekből válogattunk

Képgaléria megtekintése2009.01.01. - 23:50 | Büki László 'Harlequin'

Hastáncos évnyitó - 2008. évi hastáncos eseményekből válogattunk

Tíz 2008-as hastáncos esemény - köztük hat, eddig publikálatlan rendezvény - fotóival nyitjuk az idei évet. A gyönyörű hastáncosnők az előző év legolvasottabb cikkei és legnézettebb galériái közé rázták be csípőjüket, ezért igyekeztünk túlnyomórészt olyan fotókat válogatni, amelyek eddig nem szerepeltek még a galériákban. Kuriózumként az egyetlen férfi hastáncost is bemutatjuk olvasóinknak!

Felmérések szerint a hastánc a világon a legnépszerűbb női hobbi, és egyes kimutatások szerint minden harmadik nő hódol a nőiességet leginkább kifejező mozgáskultúrának. A hastánc a test és a lélek harmóniája - tartja a mondás. Az orientális tánc a tánc legősibb formája, gyökerei az ókori kultúráig nyúlnak vissza. Termékenységi táncokból ered, melyet a nők egymás közt gyakoroltak. Mára már eltávolodott, megtisztult a vallási tartalomtól, de még mindig a nőiesség kultuszát hirdeti, a nőiesség megélésének ünnepe ez a tánc!

Lássuk, tavaly mely táncesemények kerültek optikavégre:

Mira születésnapi partyja - A Mira Orient fellépése - 2008. február 10.

Bangó Mária, a Mira Orient vezetője, - s egyben lapunkban, a tánccal kapcsolatos szakmai cikkek szerzője - születésnapi meglepetésként, tanítványaitól kapott táncos ajándékcsomagot.

Fotók: Büki László

 
Egy éjszaka az 1001-ből - Jabe Raks a Claudius Hotelben - 2008. február 23.

A keleti estre a báli szezon lezárásaként került sor a Hotel Claudius éttermében, melyen az eseményt szervező Jabe Rakson kívül fellépett Salima, valamint a Habibi Orient és az Al-DaHabi hastánccsoportok.

Fotók: Büki László

 
Világzene - Világtánc Fesztivál a SIC-ben - 2008. március 8.

Kelet kellette magát - no, nem hivalkodóan, inkább az alkalomhoz illően: nőiesen. Enyhe paradoxon, de nincs is annál szebb ajándék egy férfinak a Nőnapon, mint esztétikus és egzotikus táncosokat fotózni és hasonló zenékkel megörvendeztetni a hallójáratait.

A rendezvény első blokkja kizárólag a szemnek szólt: Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház spirituális, harmonikus együttmozgással felvezetett, tradicionális indiai tánca kerekítette csodálkozásra a szemeket. Finom és kis mozdulatok, semmi "hirtelenség", kifejező arcmimika. Gyanítom, a közönség jelentős részének ilyen élményben nem volt még része, ahogy a következő fellépő is beletette a kérdőjelet az ember gyermekébe: férfi hastáncos, fátyollal, kis topban, selyemnadrágban és "túracipőben"?

Számos hastáncprodukciót láttam már, így van némi alapom az összehasonlításra: Seres Zoltán tánca nekem valóban hatalmas élmény volt, de a közönség egészéhez nem talált egyenes utat. Talán mert nem férfiként hastáncolt... Férfiaknál a hagyományosan bő, földig érő ing (galabeya) és turbán a szokásos, a mozdulatok és alapelemek pedig alapvetően harci botos illetve törzsi jellegűek. Seres véleményem szerint a nők által táncolt orientális táncot hozta el, a raks sharkit, ami nélkülözött mindenféle "maszkulin attitűdöt".

A Seres-féle klasszikus hastáncra gyorsan riposztozott a merőben más megközelítésű, törzsi-fúziós produkcióval fellépő Tribe Paganicae. A Novák Viki vezette társulat a Rachel Brice nevével fémjelzett iskola "tananyagát" adaptálta, hasonlóan izgalmas módon. Elnyújtott felsőtest, intenzív csukló- és ujjmozdulatok, kifejező és kontúros smink, hullámzó csípő: ahogy a "nagyasszony" csinálja.

Fotók: Büki László

 
Csepregi Vígságok - a Nap Lányai fellépése - 2008. május 10.

Nyitott pincék napját tartották Csepregen, s ha már nyitva volt a pincekapu, be is bújtunk rajta, kézben "csepregi borútas" szuvenír pohárkával. A pünkösdi vígságok borbarát rendezvényei mellett került sor a Nap Lányai hastánccsoport fellépésre, ami egyben a Hanga, Rámók, Bene-hegy, Gurumb és Ruzsa-hegy pincéit megjáró és ettől megfáradt szervezet vizuális parkolópályára térítése is volt egyben.

Fotók: Büki László

 
Kelet Varázsa Nyugaton Hastáncfesztivál Kőszegen - 2008. május 24.

Novák Viki szervezésében idén immár másodszor "kellette magát kelet", és hozta el az orientális táncmûvészet honi reprezentánsait.
Olyan neves táncosok léptek színpadra, mint a klasszikus egyiptomi hastánc, a raks sharqi országhatártalanul híres képviselője, Nieto Mercedes, illetve a törzsi hastánc honi nagyasszonya, Virág Judit.
Aki ezt látni kívánta, annak szakadó esőben kellett Kőszegig utaznia. A Várszínház nyitott színpadára tervezett hastáncest így a Lovagterembe szorult, és profi módon, remek fényekkel lett abszolválva a B-terv.

Fotók: Büki László

 
Falunap Jánosházán - a Cerah fellépése - 2008. augusztus 17.

A jánosházi Falunapon lépett fel Mira vezetésével a Cerah hastánccsoport.

Fotók: Garai Antal

 
III. Kelet Varázsa Fesztivál Csepregen - 2008. augusztus 19.

„Táncost nézni annyi, mint az álmodó arcáról leolvasni szép álmát." - írtuk ezt egy, a vaskarika.hu indulása után megjelent cikkünkben a fenti eseményről. Mindazok, akik ellátogattak Csepregre, az immár harmadik alkalommal megrendezett Kelet Varázsa Fesztiválra, gyönyörű hastáncosnők szép álmaiba feledkezhettek bele. A Nap Lányai által szervezett fesztiválon fellépett a Novák Viki vezette Tribe Paganicae, a Mira Orient, a Namaste, a soproni Törökméz és a budapesti Nomadames hastánccsoportok.

Részletes képgaléria itt!

Fotók: Garai Antal

 
Savaria Karnevál - 2008. augusztus 22-24.

A Savaria Karnevál Keleti Udvarában az orientális táncok és zenék kedvelői és művelői adtak randevút egymásnak, így nem meglepő, hogy az előadások minden időpontban "pótszékesek" (beton) voltak. Először a Mira Orient, majd a Jabe Raks, végül Zubaidah és Kígyónői bűvölték a tekinteteket.

Részletes képgaléria itt!

Fotók: Büki László, Garai Antal

 
Westoriental Hastáncfesztivál Zalaegerszegen - 2008. október 11.

A keleti tradíciók megelevenítését kissé kifordított hasonlattal megközelítve, akár az ezeregy rózsák kertjében is érezhettük volna magunkat október 11-12-én, a hastánccsoportok legnagyobb dunántúli szemléjén. A Westoriental Dunántúli Hastáncfesztiválon két napig fürkészhettük a keleti mesék "füvészkertjét" a zalaegerszegi Keresztúry Dezső ÁMK-ban.

Szinte az egész Dunántúlról érkeztek jeles képviselői az orientális táncnak: összesen 11 tánccsoport kapott meghívást az eseményre. Az esten a hastánc sokszínű stílusaiba kaptak betekintést a nézők - a klasszikus raqs sharqi mellett megismerhették az egyiptomi folklór eredetű táncot, a fúziós táncot, és a törzsi hastáncot is.

Részletes képgaléria itt!

Fotók: Büki László

 
Hastáncos teadélután a Jabe Rakssal - 2008. november 30.

A Hastáncos Teadélutánt immár második alkalommal szervezte meg a Jabe Raks. Az idei táncos rendezvényre november 30-án, a Palace Cafeban került sor, ahol fellépett a Jabe Raks, az Al-Dahabi, a Habibi Orient, a Sham'a, az Amazon és a Namaste hastánccsoport.

Részletes képgaléria itt!

Fotók: Büki László

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Reni 2009.01.03. - 00:10
Novák Vikiék a legjobbak mind közül,nem is lehet őket egy lapon említeni a többivel!!!Elnézést a többiektől!
Harle 2009.01.03. - 00:52
Ez így elég udvariatlan volt ebben a formában. Simán egy lapon lehet említeni a többieket is, ugyanis a Tribe Paganicae táncol egyedül az összes közül alapvetően törzsi fúziós táncot, a túlnyomó többség pedig raks sharkit. A két tánc pedig marhára nem ugyanaz, mégha a gyökere egy is.

Ugyanakkor én tényleg láttam - nem is egyszer - az összes táncost, mégsem mernék ennyire elfogultan véleményt alkotni. Sábát pl. láttad már táncolni? (csakhogy direkt ne Vas megyeit hozzak példaként.... )
Kicsit segítek: http://www.shaba.hu/index.php?oldal=12

(túl azon, hogy senki nem vitatja Viki érdemeit)
Gina 2009.01.03. - 20:08
Elég nagy bunkóság volt Reni a többiekre nézve. Mindenki rengeteg energiát és időt öl a felkészüléseibe és fellépéseibe, és a saját szintjén nagyon jó. NV régebb óta táncol, ennyi a különbség. De megnyugtatlak, néha még ennyi se. A galéria is enyhén elfogult vele, mert 13 fotója van kint a TP-nak, és főleg a két általa szervezett rendezvényről.
Nadima 2009.01.04. - 19:21
Szerintem pedig mondjunk köszönetet a vaskarika.hu szerkesztőségének és Harlénak, hogy érdemesnek tartották az eseményeket és a táncosokat arra, hogy egy évnyitó összeállítást tettek közzé!
Miért kell folyton versenyezni? Miért kell elfogultságról beszélni? Reni és Gina! Neketek is boldog új évet kívánok!
És még egyszer köszönöm az össze táncos nevében a lehetőséget, hogy újra itt lehettünk! Reméljük ez az év is hoz sok újat a hastáncban is!