„Nagy fehér ember utazni körbe világ” – Szabó Győző volt a Kalandor-kör vendége

Képgaléria megtekintése2012.01.12. - 20:15 | Makrai Tamás

„Nagy fehér ember utazni körbe világ” – Szabó Győző volt a Kalandor-kör vendége

A Cafe Frei Szombathely és az Iseum Tours Utazási Iroda új programsorozatot indított, melyben minden hónap második hétfőjén egy-egy közéleti személyiség mesél meghatározó utazásáról. Január 9-én Szabó Győző színész adott némi ízelítőt világjáró utazásai során átélt élményeiből.

2011 őszén indította útjára a szombathelyi Café Frei és az Iseum Tours Utazási Iroda a Kalandor-kör című beszélgetős-utazós műsorát. A műsorban közéleti személyiségek - színészek, sportolók, politikusok - mesélnek az utazásaik során átélt élményekről. Győző az eddigi vendégek közül talán a legnagyobb utazó, hiszen bejárta a világ mind a négy sarkát, Izlandtól - Új-Zélandig.


„Győző vagyok, 41 éves, grafikus, két gyermek édesapja. „ - ezzel a kis beszavazóshow-jellegű beköszönéssel indult az utazás Győző történetei és utazási tervei körül, mert ugye egy nagy utazó már akkor tervezi a következő utat, amikor az előzőből még haza se tért. De hát ilyen a kalandorélet.

A beszélgetés során a művész életéből is kaptunk némi háttérinfót, melyeket ha összeillesztünk, teljesen más összképet kapunk, mint amit eddig képzeltünk.  Mint kiderült, grafikus végzettsége van, már fiatal korában érdekelte a képzőművészet. A középiskolai tanulmányait játék-és rajzfilmkészítő grafikusként végezte, gyermekeinek gyakran készített saját készítésű játékokat, és kulcsrajzolóként kulcsszerepe volt a Kíváncsi Fáncsi rajzfilmben. Színészi karrierje is csaposként kezdődött...


Az életrajzi beszámoló után lassacskán előkerült a „kalandorbőrönd", benne megannyi élménnyel, utazással és anekdotával. Lehet, hogy csak én vagyok így vele, mivel Rejtő Jenőn és Indiana Jones- on szocializálódtam, de nálam a kalandor szafariruhában, keménykalapban puskával a vállán űzi az állatokat, gyűri maga alá a hegyeket és a „vadakat", halált megvető bátorsággal, és nyugodtsággal küzdi le az akadályokat.  Mint a viccben, amikor az öreg kalandor meséli az unokáinak, hogy amikor a tábortűznél ültek, egyszer csak a nyakán érezte az oroszlán leheletét.   - „ ... és mit csináltál nagypapa?. Felhajtottam a galléromat." - válaszolta kellő nyugodtsággal az öreg.

Szabó Győző , a XXI. század kalandora egy fegyvernek látszó tárggyal, egy Super 8-as kamerával keresi a kalandot és a témát a világ számos pontján, Albániától Hong Kongon át, Ghánáig. Mindezt egy könyvben, a Supertravelben összegyűjtve, DVD-vel és több mint 400 fotóval megspékelve.


"Aki ismer, az tudja, hogy mennyire fontos nekem az utazás. Igyekszem, amíg csak élek a legtöbb helyre eljutni, és a legizgalmasabb kalandokat megélni, legyenek bár délen, északon, keleten vagy nyugaton. Bárhol is járok, mindig a sűrűjét keresem a helynek. Szeretem közvetlen közelből megismerni a régió kultúráját, az emberek arcát és érzéseit. Ehhez persze egy all inclusive, "kötött programos" utazás, egy ötcsillagos hotel vagy egy tengerparti "üdülő-rezervátum" alkalmatlan. Nyilván annak is megvan a maga szépsége. Viszont én a passzív pihenés helyett a füstös kocsmákban, helyiek által látogatott partokon és kifőzdékben, tömegközlekedve vagy motorozva a város forgatagában érzem igazán elememben magam. Ez a könyv is ezt az oldalát mutatja a világnak. Azt a szeletet, amit én fedeztem fel belőle saját magamnak, és most megoszthatom másokkal. Hátha kedvet csinálok ezzel a - fényképeken, kisfilmeken, párbeszédeken és naplóbejegyzéseken keresztül vezető virtuális kalandtúrámmal - bemutatott helyekhez, és ha csak egy ember is az utazás általam favorizált, spontánabb módját választja, már megérte ez a vállalkozás." - írja a libri .hu a könyvhöz írt ajánlójában.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás