360 éve hunyt el Cromwell, üzenete máig aktuális!

2018.09.03. - 13:00 | László Attila

360 éve hunyt el Cromwell, üzenete máig aktuális!

Történelem ismétli önmagát - gyakran halljuk ezt az alapigazságot. Pontosan ezért kell ismernünk és tanulni a hibákból, mert bizony, elkövetjük újra és újra. Portálunk soha nem politizált és mindig pártfüggetlen oldal volt. Most sem tesszük, inkább - semleges szemlélettel - mindenki figyelmét felhívjuk a ma 360 éve elhunyt Oliver Cromwell egyik fontos beszédére.

Üzente az aktuálpolitikában ma is időszerű. Ha tiszta lélekkel végiggondoljuk, kik ülnek a világ tán legszebb parlamentjében bal- és jobboldalt egyaránt belevéve, nyugodt szívvel kijelenthetjük az ítéletet felettük: egyik kutya a másik eb! Ajánlom minden képviselő figyelmébe az alábbi sorokat, hogy gondolják át, mire esküdtek fel, és vonják le a konzekvenciákat.

Oliver Cromwell 1653 április 20. beszéde, a csonka parlament feloszlatásakor:

„Ideje immár véget vetnem ittlétüknek ezen a helyen, melyet megszentségtelenítettek minden létező erény megvetésével és minden létező bűn gyakorlásával; pártütő testület az önöké, a jó kormányzás ellensége; egy csapat pénzimádó gazfickó, aki Ézsuához hasonlóan eladná atyai örökségét egy tál lencséért, Júdás módjára feladná Istenét néhány garasért.

Van-e még nyoma soraikban az erénynek? Van-e gyarlóság, melyet el ne követnének? Hitükben nem jámborabbak a lovamnál; istenük az arany. Ugyan melyikük nem adta még el a lelki üdvösségét? Akad-e önök között akár egy is, aki csipetnyit törődne a köztársaság üdvével? Vagy talán nem gyalázták-e meg aljas ringyók módjára ezt a szent helyet, nem tették-e az Úr templomát tolvajok tanyájává erkölcstelen nézeteikkel és bűnös mesterkedéseikkel?

Önök utálatosak immár az egész nemzet szemében. A nép a bajok orvoslására küldte ide önöket, s önmaguk váltak a legnagyobb bajjá. Az ország ezért ma azt kívánja tőlem, hogy tisztítsam meg ezt az Augiász istállóját, pontot tegyek aljas mesterkedéseikre ebben a házban, és én ezt Isten segedelmével és a rám ruházott hatalomnál fogva most meg is cselekszem. Megparancsolom önöknek, hogy ha kedves az életük, azonnal távozzanak innen; menjenek azonnal! Siessenek! Lefizetett szolgák, tűnjenek el innen! Menjenek! Vigyék innen ezt a csillogó vacakot is, és zárják be maguk után a kaput! Isten nevében távozzanak!"

Oliver Cromwell Londonban, 59 éves korában halt meg. Politikai és katonai karrierje az angol polgárháborúban kezdődött 1642-ben. A parlament hadseregének vezetőjeként 1644-ben Marston Moornál legyőzte a királypárti seregeket, amely döntő fordulatot jelentett. Új mintájú hadsereget ("New Model Army") hozott létre, amelynek magva az "ironside"-nak (vasbordájúnak) nevezett lovasság volt. Cromwell szorgalmazta I. Károly angol király kivégzését, akit 1649.01.30-án a parlament jóváhagyásával lefejeztek, majd május 19-én kikiáltották Angliában a köztársaságot ("Commonwealth and Free State") és létrehozták az államtanácsot. 1653-ban Cromwell katonai puccsal feloszlatta a parlamentet és teljhatalommal felruházott Lord Protectorrá nyilváníttatta magát.  

Új hozzászólás