Líra a léleknek, haspad a humornak - stand up Jordán-módra

Képgaléria megtekintése2012.01.26. - 18:30 | Büki László 'Harlequin'

Líra a léleknek, haspad a humornak - stand up Jordán-módra

Hangulathullámvasút. Monty Python-i élethelyzetek, a magyar líra gyöngyszemeivel halkítva. Jordán Tamás különleges élményt kínáló stand up estjével debütált a büki Művelődési Ház értő közönsége előtt. Az eseményt felvezette Tóth Tamás intézményvezetőnek a művelődés fontosságát hangsúlyozó beszéde, és Németh Sándor polgármester köszöntője.

"Nagyon sok remek történetem van. A színházról, az életemből, saját magamról, erős öniróniával. Sok bajom van a „stand up" műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni. Az igazi katasztrófa az, hogy a közönség ezekért is odavan. Felébredt bennem egy dacos düh. Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen."

Stand up. Divatos műfaja a szórakoztató történetmesélésnek. Habkönnyű semmi, markáns megmondókkal és percember poénmékerekkel. Lehet nem szeretni, vagy nem lehet szeretni... vagy... szeretni lehet, nem? 

Jordán Tamás karöltését a sztendáppal fentebb már dőlt-betűztük, és nagyrészt egyet is tudunk vele érteni. Mi is voltunk falrengető élőshow-kon, és hallottunk méla közönybe fullasztó szereplés-exhibicionistákat. 

A direktor másként közelített a műfajhoz. Élete tele van szkeccsel, helyzetkomikum szülte hangulatfrissítőkkel. Egyrészt. Másrészt ezen történetekhez társítható, azokat átvezető, ékes szavakkal formába öntött versekkel. Egy vidám, életírta történet - egy lélekmélyre ható líra. Saját szavakkal színezett magánélet-skiccek, irodalmunk nagyjainak verses képkeretébe illesztve.  

Így került a jordáni stand up műsorvégi karikatúrájára gyermekkori történet, párosítva József Attila Iszonyat című versével, Briós kutya és a minisztériumi titkárnő Radnóti Negyedik eclogájával, az édesapa félregombolt zakója Ady Krisztus-kereszt az erdőn című versével. 

Hangulat-hullámvasúton ültünk, Monty Python-i élethelyzetekkel "harsányítva", s a magyar líra gyöngyszemeivel halkítva. Mindkettőre szükségünk van: a léleknek a versre, lényünknek a humorra.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás