Kutya és gazdája: életre szóló páros - színházszerda Horváth Lászlóval, a Kutyapark kutyatanoda vezetőjével

Képgaléria megtekintése2012.01.26. - 16:00 | Rozán Eszter - Fotók: Dart

Kutya és gazdája: életre szóló páros - színházszerda Horváth Lászlóval, a Kutyapark kutyatanoda vezetőjével

Mindenki azt szeretné, ha az ő kutyája lenne a legokosabb, legügyesebb, legengedelmesebb. A nevelés jól indul, ám a kezdeti felbuzdulás után jönnek a nehézségek. Kedvencünk nem akar szót fogadni, sőt, időnként még a füle botját sem mozdítja. Mit tegyünk ilyenkor? Hatásos a büntetés? A tükörmódszer megtanít minket arra, hogy kutya és gazdája életre szóló párost alkossanak.

A kutyákat nem lehet nem szeretni. Ezt igazolták a Café Frei vendégei is szerdán délután, ugyanis telt ház várta Horváth Lászlót, a Kutyapark kutyatanoda vezetőjét. Alberti Zsófi a beavatottak szakértelmével vezette a beszélgetést, hiszen ő maga is lelkes kutyabarát, egy pajkos vizsla boldog tulajdonosa, és kutyájával lelkesen látogatják a kutyatanoda foglalkozásait. Nem véletlen a többes szám, miszerint kutya és gazdája együtt tanulnak, hiszen elválaszthatatlanok egymástól. A tanodában az úgynevezett tükörmódszert alkalmazzák, melynek az a lényege, hogy mielőtt bármire is megtanítanánk négylábú barátunkat, a vele való viszonyunkat kell megfelelően kialakítanunk, és utána jöhet a többi.

A kutya viselkedése a gazdáját tükrözi vissza, ha valami nem stimmel, ott az ember nem vesz figyelembe valamilyen fontos tényezőt. A tükörmódszer 10 éves múltra tekint vissza, Korom Gábor nevéhez fűződik. Korom úgy tartja, javíthatatlan kutyák nincsenek, a hiba a gazdában keresendő. A Népszigeti Kutyaiskolában indult világhódító útjára a Korom Gábor és kollégái által kidolgozott módszer, melyet azóta egyre több helyen használnak. A nevelés nem kényszerre épül, a kutyának nem azért kell megcsinálnia bizonyos dolgokat, mert nincs más választása, hanem mert együtt akar működni a gazdájával. Elsősorban tehát az embert kell tanítani, hogy ismerje meg a kutyája természetét, ösztöneit.

Horváth László először hagyományos kutyaiskolában dolgozott, munkakutyákat képzett, de ez a módszer nem elégítette ki, hiányosnak találta. Többre vágyott, valami olyanra, ami közelebb áll a kutyák valódi természetéhez. A kutyaiskola 2009 óta tanfolyami rendszerben működik, kutyaovi, alap- és középfokú tanfolyam, valamint a középfokú tanfolyamot elvégzett kutyák és gazdik számára klub áll rendelkezésre. Az alapfokú tanfolyam legfontosabb célja, hogy a gazdák elsajátítsák a tükör módszert. Ennek egyik alapvető eleme a kutyák kommunikációjának megismerése. A kutyák non-verbálisan kommunikálnak - farok csóválása, testtartás stb. -, ha felismerjük, mit akarnak mondani, máris könnyebbé válik a kapcsolatunk. Sokan emberi gondolkodásmódot tulajdonítanak a kutyáiknak, pedig csak akkor érhetünk el igazi eredményt, ha tudjuk, hogyan gondolkodnak. A foglalkozásokon póráz nélkül vesznek részt a kutyák.


A tanítás három alappillére: az ösztönkezelés, a tanítás és az életmód. Az ösztönkezelés során a kutya belső világát, lényét, természetét ismerhetik meg. A tanítás a kutya és gazdája kölcsönös megértésen alapul, itt a kutya tanulási és az ember tanítási képessége egyaránt fejlődik. Az életmód tanítása során a kutyák energiaszükségletének figyelembe vételével az adott kutya számára legoptimálisabb életmód kialakítása történik. Az alapfokú tanfolyamon a kutyák megtanulnak beilleszkedni a kutyaközösségbe, ül, fekszik, séta, behívás, lábnál követés stb., tehát alapgyakorlat szerepelnek a programban.

A középfokú tanfolyamon a klikerrel való tanulás-tanítás elsajátítása történik, ügyességi feladatokkal foglalkoznak, illetve a helyes rangsor kialakítása és fenntartása a cél. Utána következik a specializáció pl. őrző-védő, nyomkövető. Fontos, hogy olyan tevékenységet válasszunk kutyánk számára, ahol energiáit kiélheti. Alberti Zsófi kutyája például vizsla, számára az agility vagy a nyomkövetés lenne a megfelelő. Az agility kutyaügyességi verseny, ahol a kutyák különböző akadályokon mennek keresztül, a gazda pedig hanggal irányítja őket. A tanfolyam végén képesítést kapnak a kutyák (gazdák). Ha kutyánk ösztönenergiáit a megfelelő irányítással sikerül lekötnünk, akkor nem lesznek problémáink az együttélés során. A kutyatanodában például 24 kutya tökéletesen megfér egymással egy kertben, anélkül, hogy háborúznának. Szóba került, hogy vajon mennyire káros a nassolás.

Horváth László véleménye szerint, ha egy elhízott, lusta kutyát szeretnénk, akkor a nassolás a legjobb út, hogy ezt elérjük. Csak akkor vállaljunk kutyát, ha ki tudjuk elégíteni mozgásigényét. Előfordul, hogy féltjük a kertünket vagy nincs időnk sétáltatni, ebben az esetben viszont ne élő kutyát vásároljunk, a porcelán kutya jobban megfelel, és legalább nem szenved. A színésznő elmesélte, hogy bizony elég gyakran akad gondja a kutyájával, például nem mindig tudja elérni, hogy a helyére menjen, amikor szeretné. Minél többet foglalkozunk a kutyánkkal, minél jobban megismerjük, annál inkább képesek vagyunk rá, hogy megértsük a jelzéseit, és ő is a miénket.


A büntetés, megfélemlítés nem célravezető módszerek, mert a kutya nem büntetésnek fogja föl, csupán behódol az erősebb előtt. Horváth László azt szokta mondani, büntetni felesleges, mert ha valami baj van, akkor az ember hibázik, azt kell kijavítani. Azt kell elérnünk, hogy tiszteljen minket a kutya, és akkor engedelmeskedni fog. A kutyatartás felelősségteljes feladat, készülni kell rá, meg kell ismernünk, mielőtt befogadjuk otthonunkba. Menhelyről is választhatunk kutyát, de az a jó, ha tudatosan történik, vagyis a gazda érzi azt, hogy ez az a kutya, ez az én kutyám. Legjobb szándékaink ellenére is előfordulhatnak problémák, ám ne feledjük el, egy problémás kutya valójában ajándék, hiszen sokat tanulhatunk tőle.

Mindenkinek olyan kutya jut, amilyenre szüksége van. Horváth László, aki a kutyakiképzés mellett autóvezetést is oktat, tovább örökítette a kutyák szeretetét, mindhárom gyermeke nagy kutyabarát. A családnak négy kutyája van összesen, ebből kettő a lakásban él, kettő pedig a szabadban. Négylábúink hamar beilleszkednek a családba, ha és elfogadják annak összes tagjával szemben a sorrendet. Nem az a lényeg, hogy falkavezérek legyünk, ezt úgysem tudnánk megtenni, mert egy igazi falkavezér büdös, koszos és agresszív, hanem a sorrend. Kutyákkal foglakozni veszélyes feladat, aki erre adja a fejét, szembesülnie kell azzal, hogy időnként megsérül. Az elhivatottság viszont türelmet, kitartást ad, segít legyőzni a nehézségeket. A beszélgetés végén Alberti Zsófi és kutyája megkapták oklevelüket a sikeres vizsga elvégzéséért.

További információk megtalálhatók a www.kutyatanoda.hu oldalon.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás