Pörög és bodorít – Kovács Zoltán, a szombathelyi NG Szalon fodrász oktatója volt a vendégünk

2012.03.06. - 01:00 | Babos Judit - Fotók: Lovagi Milán

Pörög és bodorít – Kovács Zoltán, a szombathelyi NG Szalon fodrász oktatója volt a vendégünk

„Csak valami instant alvás kéne már barátaim, mert lassan kezdek úgy kinézni, mint egy hajléktalan a divatszakmában! Vagy be kellene feküdni a Való Világba egy hónapra, hogy kisimuljak! A pillanatnyi kétségbeesés azonban nem tart sokáig, mert másnap kezdődik minden elölről: érkeznek a vendégek, és én újból sikeresen felpörgetem magam.” Kovács Zoltánnal, a szombathelyi NG Szalon fodrász oktatójával beszélgettünk.

HIRDETÉS

Nap, mint nap komponál, akárcsak egy zeneszerző. Gondolatait azonban nem a kottapapíron rögzíti, hanem az emberi fejeken kelti életre. A belső képzelet szabad áramlásának kiteljesedése, a frizura, mindig jóleső érzéssel tölti el. Az elkészült hajköltemények dalolnak, akárcsak egy jól megírt szimfónia.

Kovács Zoltán az NG Szalon fodrász oktatója olyan tehetség, aki fiatal kora ellenére rangos versenyeken elért edményekre lehet büszke. Most újabb megmérettetésre készül két munkatársával, Rimmele Gáborral és Németh Gáborral: a március 11-én, Miskolcon megrendezésre kerülő nemzetközi hajmodell bajnokságra. Zoli modellként a sárvári tehetséges fiatalembert, Horváth Olivért választotta, akit így jellemez: „modellem szuper kinézetű, kitartó, türelmes és fantasztikus jellem."


Zolit arról kérdeztük, milyen attitűddel éli mindennapjait és hogyan készül az előtte álló kihívásokra.  

„Pörögj, pörögj, pörögj! Gyakran kiírom ezt a három szócskát a barátaimnak. Egyrészt azért, hogy önmagam számára erőt merítsek, másrészt pedig rengeteg bíztatást és támogatást kapok ilyenkor a környezetemtől. Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy akinek gyermekkora óta a hivatása a hobbija, az is rászorul olykor a bíztatásra, ám mostanában a munka mellett a nemzetközi versenyre való felkészülés is eléggé kimerít.

Egy hosszú és kimerítő nap után néha akaratlanul is felkiáltok: csak valami instant alvás kéne már barátaim, mert lassan kezdek úgy kinézni, mint egy hajléktalan a divatszakmában! Vagy be kellene feküdni a Való Világba egy hónapra, hogy kisimuljak! A pillanatnyi kétségbeesés azonban nem tart sokáig, mert másnap kezdődik minden elölről: érkeznek a vendégek, és én újból sikeresen felpörgetem magam.

Mindig a maximumra törekszem, létrehozni valami olyat, amitől a másik ember több lesz. Ez tesz igazán boldoggá, és amikor a modellemmel foglalkozom, akkor is ez a cél hajt előre. Van egy elvem, ami így hangzik: Sose másolj! Csak ragadj ki pillanatokat, érzéseket és formáld az ízlésed szerint! Első oktatóm és pártfogóm Leposa József nevelt így. Tizennégy éves koromban kerültem hozzá kisinasként a Szelestey utcai fodrászüzletbe. Még a pultot is alig értem fel, ám a mester így szólt: „no, fiam, meglátjuk lesz-e belőled valaki!" Ez a mondat a mai napig elkísér és az évek során nála megtapasztalt másfajta szemléletmód is nyomot hagyott bennem. A tanár úr nevezett be különböző fodrászversenyekre, és kis idő után mindig egy kategóriával feljebb indított el.

2004-ben még tanulóként indultam a zalaegerszegi versenyen, 2005-ben már felnőtt férfi fodrász kategóriában neveztem. Ekkor klasszikus, szalon stílusban és összetettben is megszereztem az első helyet. Az egyik legemlékezetesebb élményem a 2009 -es budapesti MFKKE - MOSZI full fashion férfi kategória verseny volt, mert ekkor halt meg Michael Jackson, és a Jackós feeling nagyon megérintett. Azonkívül, hogy elhoztuk az első helyet, nagy élmény volt, hogy Hajas Laci adta át a díjat, gratulált és kezet fogott velem.

Modellemmel január óta gyakorolunk a versenyre. Olivér azonkívül, hogy nagyon kitartó személyiség, rendkívüli fizikális adottságainak köszönhetően abszolút a kifutóra termett. Büszke vagyok rá, mert komolyan veszi a felkészülést. Azért is szerencsés együttdolgozni vele, mert a fiatal fiút is vonzza a modellszakma. A gyakorlásoknál segítségünkre van egy tréner, Grúber Ákos, aki a nemzeti válogatott egyik tagja, és kiváló hazai szaktekintély. Vannak bizonyos technikai elemek, trendek, amiknek meg kell felelni. A hajtechnikai dolgok sem egyszerűek."

Zoli elmondása szerint boldogsággal tölti el, hogy munkahelyén, az NG Szalonban teljes az összhang. A jó kollegális viszony mellett felnőtt gondolkodású emberekkel dolgozhat együtt, amely családias légkört eredményez. Szurkolunk Nektek és sok sikert kívánunk!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Kovács Zoltán 2012.03.06. - 23:12
Elnézést kérek a kollégáktól és köszönöm , hogy jelezték igen nem szak oktató voltam , vagyok (igaz most nincs tanulóm !) pontatlanul írtam ki ebben hibáztam , és nem csináltam meg a Főiskolai képzést , ezért csak sima oktatónak minősülök mihelyst tudom pontosíttatom a cikket vagy levetetem . És kedvesek vagytok vendégeim ,hogy mester titulusba minősítve kaptam a kommenteket de szeretném , ha ezt a közelmúltban nem tennétek...... csak egy sima tőeltüntető és töredezésmentesítő fodrász vagyok ..... a Szak kifejezésért még egyszer elnézést kérek minden Kollégától pontatlan voltam rosszul értelmeztem a tanuló oktatásban résztvevő emberek titulusát ,helyesbítve ha jól tudom gyakorlati oktató csak még egyszer elnézést kérek a pontatlanságért .
Waldo 2012.03.07. - 08:40
Annyira jó olvasni, hogy egy fiatal emberben ennyi alázat van, hogy elnézést kér nyilvánosan, és ígéretet tesz a helyesbítésre. Ez egy sikeres pályafutáshoz legalább annyira fontos, mint a főiskolai képzés!! További eredményes munkát kívánok!