Rege Népfőiskola a Herényiek Házában

2009.01.14. - 16:00 | vaskarika.hu

Rege Népfőiskola a Herényiek Házában

Helyszín: Herényiek Háza

Dátum: 2009.01.17 - 18.

A Rege Egyesület jóvoltából a hétvégén ismét népfőiskolai előadásoknak ad otthont a Herényiek Háza. Műhelymunkák, táncház, valamint Molnár V. Lajos és Szántai Lajos előadásai színesítik a hétvégi programot.

Január 17-18. Herényiek Háza - Rege Népfőiskola

Január a megtisztulás és az ébredés hónapja, vízöntő hava.
Január 6-a a karácsonyi ünnepkör zárónapja, a farsang kezdete, a vizek ébredésének napja. Eleink vízkeresztkor templomi zászlókkal, imádkozva, énekelve vonultak a patakokhoz, hiszen ilyenkor a vizek arannyá változnak, gyógyerejük van. Jézus e napon Szent János előtt megmerítkezett a Jordán vizében. Fényével áldottá tett minden vizet, hogy aki utána merítkezik minden esztendőben, újra és újra, áldottá váljon. Jézus áldotta vízben a régiek is megmerítkeztek. Az ébredő fényben Jézus bennünk is megmerítkezik, lelkünk vizét ébreszti, átváltoztatja, megtisztítja.
Január 20-án, Sebestyén napján ébrednek a fák. Bensők életfája is ilyenkor ébred. A megújulni kívánó élet feszít, szorít, várja Fénykrisztusát.
Január 22-én, Vince napján ébrednek a venyigék. Az áldomás, a mulatság ideje ez, hisz a venyigék ébredésével a vérünk is felébred. Testünk ettől a naptól másképp mozog, készül a Föld ébredésére. Ekkor ébrednek a madarak és tartják nászukat. A Föld ébredésének másnapján nászénekükkel köszöntötték Máriát, a Szent Szüzet.
Január 23.-a Mária eljegyzésének ünnepe. Mária menyegzője a parasztlakodalmak égi mása volt, szertartása a magyar kézfogó szabályai szerint zajlott.
Január végén felébredt mindenkiben a víz, az élet vize, a fa, a földet, eget összekötő életfa, a venyige, a vér venyigéje. Lelkünkben a nász gondolata madárként repdes, Mária menyegzőjével pedig égi nászunk megszentül.

Új hozzászólás