Hangminta - Így rezeg a női lélek

2012.03.27. - 00:45 | Büki László 'Harlequin' - Fotó: fashiontime.hu

Hangminta - Így rezeg a női lélek

Nem akarjuk, hogy bealudjon munkahelyén, vagy hogy az alábbi zenék hatására szerelmet valljon főnökének, sem azt, hogy felpattanjon székéből, és a legközelebbi napraforgómezőbe "ugorjon vitalitásért", ahogy az egy valamirevaló reklámban dukál. Azt viszont igen, hogy feltöltődjön ebben a gyenge félórában, hogy vezessék érzékei és eltervezze a napját, vagy simán csak jóleső melegség áradjon szét Önben. Hat dal, hat rövid érzetnyilvánítás. Hat - ránk is. Reméljük, a T. Olvasóra is fog!

Jaffa: Angel Eyes

 

Azt mondanák rá, hogy lounge vagy chillout, némi bossás beütéssel, ám nekünk csak "szimplán" hamvadó-hangadó cigarettavég, egy femme fatale szipkájában, akinek nézzük a szemét, míg kavarog a füst, beleveszünk, míg kavarog a zene, belezakkanunk, míg kavarog a szív... s míg érzékien szív, füstfalat fújva közénk, madarat reptetünk szívünkből, aki röpke röpte után nekicsapódik az első fának. Fejbekólinttattunk. Lírai, nem? Az angyali szemekkel mindig így jár az emberfia.

Lizz Wright: Speak Your Heart

 

Direkt raktuk egymás után a két dalt - meglepő a hasonlóság, ahogy kezdődnek. Lizz "szívbeszéde" nehezebben adja meg magát, kevésbé "lélekhízelgő". Elsőre. Másodikra már azt érzed, hogy csupa puhaság van körülötted, csupa suttogás minden lélegzet, ölelő engedés és engedő ölelés. Ágy, gyertyafény kötelező kelléke az "invájronmentnek".

Sóley: Pretty Face

 

Kicsit lazítunk az érzelmi fokon és egy inkább kuriózum, mint érzelemmély dalt tálalunk hallgatásra. Csodálatos az a minimál építkezés, ahogy a dal formálódik, kibomlik és végül egy katartikus egésszé szépül. Sóley hangja a Nouvelle Vague-ra emlékeztet erősen - kislányosan édes "nyalóka", de ugyanúgy lehet goth "feketeistennő" is.

Tango with Lions: In a Bar 

 

Itt sem véletlen az egymásutániság: a glassi zene minimalizmusa kokettál a hömpölygő dallamvezetéssel. A himnikussá fejlődő dal kapásból grabancon ragad, összesimít párokat, szívet rabol és ablak alatt szerenádoltat. 

Daughter: Landfill

 

Ha van zeneileg értelmezhető vallomás, akkor ez az. Még ha nem is erről szól a dal, de ráhúzható. Ha csak a zenére figyelünk. Kihalt tengerpart, talpat simogató hullámok, hűvös szél. Fejen tappancs, s belehasít a magányos sétába Elena Tonra hangja... Sétálsz, de már nem fázol, viszont magányosabb vagy, mint gondolnád... talán ez a dal kell valamihez, ami kezdet és végzet együtt, amitől nevet rajzolsz a parti homokba, s amit pár perc múlva elmos a parttal csókolózó víz. De a pillanat a Tied. Elmoshatatlanul. 

Sade: In Another Time

 

A legnőcisebb dal. Perfect Day áthallásos. Lenyugodsz. Megvolt a kávé. Nem sózták el a menüt. Kaptál olyan mintás harisnyát, amitől az embered megőrül. Este felhúzod. Az illatoddal is. Őt. Mert erről szól. Mágnespólus-játék. Vonzás - taszítás - vonzás. Összefonódó karok pantomimje...

És most munkára, hé!! Big boss watching you! ;) 

Új hozzászólás