Április közepétől drákói szigor az utakon

2012.04.13. - 08:00 | vaskarika.hu

Április közepétől drákói szigor az utakon

Elképesztő szigor vár április 15-től kezdődően a szabálysértések elkövetőire: az újrafogalmazott törvény szerint a visszaesők börtönbe is kerülhetnek, a kiszabható bírság pedig akár 450 ezer forint is lehet. Szabálysértésnek számít a közlekedési kihágásokon kívül többek között a kisebb értékű lopás, a garázdaság, a rendzavarás, a tiltott kéjelgés.

Meghatározta azokat a közlekedési szabálysértési tényállásokat a Belügyminisztérium (BM), amelyek elkövetése esetén - a rendelettervezet szerint - április 15-től meghatározott összegű bírságot kell kiszabni, továbbá rendelkezett a büntetések mértékéről is.

A kormányzati portálon megtalálható tervezet szerint ittas vezetésért, ha az nem minősül bűncselekménynek, az alkoholos befolyásoltságtól függően 30-50 ezer forint lenne a helyszíni bírság összege és 60-tól 100 ezer forintig terjedne a pénzbírságé.

Az elsőbbségre, illetve az előzésre vonatkozó bizonyos szabályok megsértése 30, illetve 70 ezer forint helyszíni, illetve pénzbírság kiszabását vonná maga után. Ha a járművezető nem rendelkezik jogosítvánnyal 50, később befizetve 150 ezer forint bírságra számíthat a jövőben, ha a kormány elfogadja az előterjesztést.

Ha a műszaki több mint egy, de kevesebb mint három hónapja lejárt, a helyszíni bírság összege 30, a pénzbírságé 70 ezer forint, de ha a jármű hatósági engedélyének műszaki érvényességi ideje már több mint hat hónapja lejárt, ez az összeg 50, illetve 100 ezer forintra nő.

A vízi közlekedésben a hullámkeltés tilalmának megszegése és a másodfokú viharjelzés megsértése is 30 ezer forintos helyszíni és 70 ezer forintos pénzbírságot eredményezhet majd az elkövetőnek.

Aki szmogriadóval kapcsolatos forgalomkorlátozást megsért, helyszíni bírságként 40, pénzbírságként 80 ezer forintot lesz köteles fizetni.

A szabálysértési törvény felhatalmazást adott a kormány részére, hogy meghatározza egyes szabálysértések esetén a pénzbírság, illetve a helyszíni bírság kötelező mértékét. A most elkészített tervezet indoklása szerint a közlekedésbiztonság további javítása, a balesetek súlyosságának csökkentése érdekében, továbbá azon szabálysértések esetében, amelyeknek gyakori elkövetésük miatt indokolt, a megelőzés és a kellő visszatartó hatás elérése érdekében határozták meg azokat az egyes szabálysértéseket, amelyek esetében a helyszíni bírságolás, illetve a szabálysértési eljárás során - mérlegelés nélkül - kell alkalmazni az egyes szabálysértések alapjául szolgáló jogszabályi rendelkezések megsértéséhez rendelt bírságösszeget.

Mint írják, az egyes elkövetési magatartások meghatározása a cselekmények elszaporodottságát és közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásának súlyosságát alapul véve történt meg.

A BM szerint a tervezet biztosítja, hogy az egyes jogsértések elkövetése esetén a szubjektív elemeket kizárva kizárólag a cselekmény társadalomra való veszélyességi fokára, a közlekedési szabályok gyakoriságára figyelemmel kerüljön sor a bírság kiszabására. A meghatározott összegű pénzbírság alkalmazása hozzájárul a jogbiztonság erősítéséhez is, mivel mindenki előtt ismertté válik, hogy az adott szabálysértés esetén milyen összegű bírság kiszabására kerül sor - érvel a tárca.

(MTI)

Akiket fél éven belül kétszer jogerősen elmarasztaltak, és harmadszor is szabályt szegnek, azokra kilencven nap elzárás is várhat. Tehát, ha valaki példának okáért előbb ellop mondjuk egy fülbevalót, másnap megzavar egy házibulit, majd még az intézkedni érkező rendőrt is akadályozza, az börtönben köthet ki.

 

Jelentősen emelkednek a büntetési tételek: a szabályszegések egy részéért akár 150 ezer, másik csoportjáért 300 ezer forint lehet a bírság. Ráadásul, akik egyszerre több szabályt is áthágnak, azok esetében a pénzbírság ezeknek a tételeknek a másfélszerese is lehet.

Az autósok számára fontos hír, hogy áprilistól a helyszínen kiszabható bírság plafonja ötvenezer forintra emelkedik. Ám a helyszíni bírsággal mégis jobban jár az illető, hiszen ez a többinél kisebb tétel. A pénz a tervek szerint ott helyben, bankkártyáról is kifizethető lesz.

Ugorhat a jogosítvány

További szigorítás, hogy az eddigiekkel szemben néhány közlekedési szabálysértés után a jogosítványt is bevonhatják. Ehhez mindössze három kihágásra van szükség, feltéve, ha az első kettőt fél éven belül követték el. Ebben az esetben mérlegelés nélkül eltiltják a vezetéstől a szabályszegőket. Ennek legrövidebb időtartama egy hónap, felső határa egy esztendő. Az eltiltás vonatkozhat meghatározott járműkategóriára is, azaz elképzelhető, hogy valakit az autózástól eltiltanak, de a motorozástól nem.

Lényeges tudnivaló, hogy az óra csak a törvény árpilis 15-én esedékes hatálybalépésétől ketyeg, vagyis az azt megelőzően elkövetett szabálysértések még nem számítanak bele a háromba.

Nem lehet megúszni

Az új törvény a büntetések behajtásának rendszerét is átalakítja. Ennek lényege, hogy a korábbi hosszadalmas, adók módjára történő behajtás helyett nem fizetés esetén elzárásra változtatják a határozatot. Egy őrizetben töltött nappal ötezer forint tudható le, vagyis például egy százezer forintos bírság húsz nap alatt tölthető le ily módon. A közérdekű munkára - amit szintén elrendelhet a bíróság - ugyanez a tétel vonatkozik, egy munkával töltött nap ötezer forintot ér.

További változás, hogy az általános szabálysértési hatóságok már nem a jegyzői hivatalok, hanem a kormányhivatalok lesznek. Elzárásról bíróságok dönthetnek.

(bama.hu)

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Takáts Nándor 2012.03.30. - 20:35
szia olvasd el. puszi
BLH 2012.04.06. - 14:20
Az ORFK honlapján fellelhető legfrissebb statisztikák viszont éppen arról árulkodnak, hogy valamennyi "műfajban" egyre kevesebb a baleset. Az idei év első két hónapjában a halálos balesetek száma 74-ről 73-ra, a súlyos sérüléses balesetek száma 529-ről 451-re, a könnyű sérüléses balesetek száma pedig 1298-ról 1232-re csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Ebben a két hónapban a rendőrség 700 millió forint bírságot szabott ki.