Jóslatok hálójában – interjú B.M. Grapes-sel

2012.03.29. - 12:45 | Széles Gábor

Jóslatok hálójában – interjú B.M. Grapes-sel

B.M. Grapes a Jóslatok hálójában c. könyve miatt lehet ismerős Olvasóinknak, ami egy misztikus köntösbe bújtatott krimi. Az írónő példaképe Jeanne d’Arc, írói példaképe Szabó Magda. Kedvenc könyve az Egri csillagok. Édesanyja halálának hatására ragadott tollat, s ha már elővette, nem tette le azóta sem. B.M.Grapes-szel beszélgettünk.

A könyvről érdemes tudni, hogy bekerült a Libri olvasói szavazásába, szórakoztató irodalom kategóriában a magyar szerzők között, ahol jelenleg - a mezőny ismeretében - a meglehetősen előkelő 49. helyen áll. Olyan szerzőket előz meg, mint a Showder Klubból ismerős Kovács András Péter (63.), az egykoron az RTL Klub kereskedelmi tv-csatornáról ismerős Palotás Petra (56.), vagy éppen Frei Tamás (58).

Mikor kezdtél el írással foglalkozni?

B.M.Grapes: Már gyerekkoromban ( 9-10 évesen) is írtam, gimiben magyar-angol tagozatos voltam. Akkoriban versekkel próbálkoztam. Tehát az írási kedv mindig bennem volt, csak persze voltak fel-le időszakok motivációtól, ihlettől és időtől függően.

Honnan jött az gondolat, hogy írj?

Komolyan 8 évvel ezelőtt kezdtem el írni, amikor meghalt az édesanyám. Azt szoktam mondani, hogy leírom azt, amit már nem beszélhetek meg vele. Persze ez egy kicsit sarkítva van, hisz valószínűleg nem tetszene neki az, amiket most írok, a misztikus románcok. Ő a végletekig racionális személy volt.

Először egy meseregényt írtam, majd két ifjúsági regényt, hagyományos magyar valóságban játszódó egyszerű történeteket. Azután mindenfélével próbálkoztam, így jutottam el a misztikus történetekig, de azt hiszem, ez még nem a vég, mert most a krimi felé kacsingatok.

Honnan meríted az ihletet?

Az ötletek hirtelen szoktak felmerülni, azután érlelgetem egy kicsit, kibontom és megírom.

Van példaképed? Ki az és miért éppen ő?

Az abszolút példaképem Jeanne d'Arc. Gondolj csak bele, egy 18 éves parasztlány a középkorban, akire hallgatott egy egész hadsereg. Biztos nagy karizmával rendelkezett.
Írói példaképem Szabó Magda. Gyönyörűen fogalmaz, nagyon jól építi fel a történeteket és a karaktereket.

Jelenleg dolgozol valamin? Ha igen, mit lehet erről tudni?

Jelenleg írok egy regényt, melynek Halhatatlan álom lesz a címe, és ami még mindig misztikus-romantikus krimi, viszont a misztikus szál sokkal egyszerűbb, gyengébb, vagy inkább racionálisabb, mint a Jóslatok hálójában című könyvemben volt. A krimi-vonal viszont jóval erősebb lesz. Ezenkívül a fejemben kavarog egy történet, aminek a Hétszövetség címet adtam, és ami egy felnőtteknek szóló szárazabb mű, tehát nem romantikus krimi lesz.

Jelent már meg könyved valahol?

"Csak" a Jóslatok hálójában, a Könyvmolyképzőnél 2011-ben

Tudatosan, előre megtervezett, megszerkesztett, matematikai pontosságú cselekménytörténet alapján írod a műveidet, vagy csak egy váz születik meg, hogy honnan hová szeretnél eljutni, és hagyod, hogy a történet hősei maguk szőjék a cselekmény szálait tovább a fejedben?

Az első, hisz matekos vagyok, nagyon precíz terv szerint haladok.

Van olyan személy, akinek beleszólást engedsz a történet folyásába?

A középső lányom nagyon sokat szokott segíteni, folyamatosan olvassa az írásaimat, és figyelmeztet a hibákra, illetve ötleteket ad.

Hol találkozhatnak veled a Vaskarika.hu olvasói? (író-olvasótalálkozók országszerte)

Legközelebb a Budapesti Könyvfesztiválon fogok dedikálni április 22-én 10 és 11 óra közt a Millenáris parkban, a 6-os standnál.

Volt már nagyobb írói válság, ihlethiány a karriered során? Hogyan kezeled ezt?

Volt, az első két regényemet elküldtem egy-két kiadónak, akik hasonló jellegű könyveket adtak ki, de nem érdekeltek senkit a könyvek. Akkor két évig egy sort se írtam. Ihletet gyűjtöttem, mert hiszem, hogy igaz a mondás, és nem a mennyiség számít. Ha mostanában alkotói válságba kerülök, akkor pihenek, nem erőltetem az írást, hisz nem kell sietni, nem köt semmilyen határidő

Mesélnél a kedvenc könyvedről?

Kedvenc könyvem Gárdonyi Egri csillagok című könyve. Tízéves koromban apám elvitt a főnökéhez egy esti partira. Baromira unatkoztam a sok felnőtt közt, és véletlenül a kezembe akadt ez a könyv. Elkezdtem olvasni, és azután nagyon bánatos voltam, mikor hazamentünk, és el kellett válnom tőle. Szerencsére néhány hét múlva úttörőavatás volt (akkor még volt ilyen), és ajándékként megkaptam. Két hét alatt felfaltam, majd súlyos elvonási tüneteim lettek, tehát egy hónap múlva újraolvastam. Névnapomra egy egri kirándulást kértem, és csak ámuldoztam a katakombákban, és természetesen lefotóztam Gárdonyi sírját, ahol mint ismert, „csak a teste" van. .Az elkövetkező két évben még háromszor olvastam el, de ezután eldugta anyukám „olvass mást is" felszólítással. Csak húsz év múlva akadtunk újra egymásra, de azóta ismét elválaszthatatlanok lettünk. Mi ennek a rajongásnak az oka? Egyszerű. Van benne minden: szerelem, történelem, humor, kaland.


Ha a saját könyveidhez kellene néhány mondatban ajánlót írnod, mi lenne az?

Az első két könyv hagyományos ifjúsági regény volt, egyszerű, de valós problémákkal: barátság, szerelem, iskola, és anyagi problémák, amikkel sajnos hamar meg kell ismerkednie sok mai fiataloknak. A Jóslatok hálójában egy misztikus köntösbe bújtatott krimi, amit azoknak ajánlok, akik szeretnek gondolkozni olvasás közben is, és szeretik a rejtélyeket.

Az írónőnek két blogja van:

http://bmgrapes.blogspot.com/

http://keptelenkeptar.blogspot.com/

Új hozzászólás