Ez nem áprilisi tréfa! - Komáromban lesz idén a Mediawave

2012.04.01. - 16:40 | vaskarika.hu

Ez nem áprilisi tréfa! - Komáromban lesz idén a Mediawave

Mondhatnánk, hogy a 22-es csapdája, ugyanis Szombathely az idén nem szerepel a 22. Mediawave Fesztivál helyszínei között. A programok központi helyszíne ezúttal a komáromi Monostori-erőd lesz - mondta el az MTI-nek pénteken Sragner László, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hangsúlyozta: a fesztivál idei szombathelyi elmaradása semmiféleképp nem jelent végleges szakítást a Mediawave és a város között. Annak, hogy az idén így alakult, főként anyagi okai vannak, a város nem tudja azt a pénzügyi támogatást nyújtani, mint a megelőző két évben - fűzte hozzá.

Szombathelyen nagyléptékű kulturális beruházások zajlottak az elmúlt két esztendőben, ezek között az Iseum felújítása és a Weöres Sándor Színház épületének átépítése volt a legjelentősebb, mindezeknek a menedzselése és finanszírozása érezhetően lekötötte a városvezetés energiáit és anyagi lehetőségeit - emlékeztetett a kuratóriumi elnök.

Hozzátette: az idén úgy alakult, hogy Szombathely önkormányzata nem tudta kigazdálkodni azt a pénzt, amelyet korábban a Mediawave kapott, sőt a város problémái el is terelték a figyelmet a fesztivállal való foglalkozásról.

Mint kifejtette, a nemzetközi múltú rendezvény szervezőinek idejében meg kellett tenniük a szükséges lépéseket, ezért úgy döntöttek, hogy az idei Mediawave központi helyszíne Komáromban a Monostori-erőd lesz, ott rendezik meg április 26. és 30. között a Fényírók Fesztiválját, a Mediawavet. A Monostori-erőd egyébként hagyományos alternatív helyszíne a fesztiválnak.

Sragner László szólt arról is: folyamatosan tárgyalnak a szombathelyi városvezetéssel arról, hogy a jövő évtől ismét Szombathely adhasson otthont a rendezvénysorozatnak, hiszen hosszú távra akartak berendezkedni a vasi megyeszékhelyen. A kialakult helyzetért nem okolnak senkit, kompromisszumkészségüket mutatja az is, hogy a jövőben a Mediawave hajlandó betagozódni akár a hagyományos Szombathelyi Tavaszi Fesztivál rendezvényeinek sorába is.

Lazáry Viktor (Fidesz) Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere a városi közgyűlés csütörtöki ülésén arról beszélt, hogy erre az évre azt javasolták, legyen egy kétnapos vetítés a Mediawave díjnyertes filmjeiből, ám ezt az alapítvány vezetői nem fogadták el.

Tájékoztatása szerint ettől függetlenül abban állapodtak meg, hogy a jövőre szólóan még a nyáron közösen kidolgoznak egy olyan koncepciót, amely jobban megfelel mind a város, mind pedig az alapítvány igényeinek.

Azt az alapítvány vezetői is elismerték, hogy a fesztivál - noha nemzetközi elismertsége kétségtelenül megvan - a szombathelyiek körében nem váltott ki olyan nagy érdeklődést, mint amekkora mértékű támogatást a város a szervezéshez nyújtott és amilyenre számítani lehetett. Ezen szeretnének közös munkával változtatni - fűzte hozzá az alpolgármester.

A MEDIAWAVE-ről megjelent írásaink

A MEDIAWAVE honlapja, idei programjai

Új hozzászólás